Yogamii: GOTS-certificeret hverdagsblødhed til bevægelse & ro

Date
maj, 28, 2021

Annonce – i samarbejde med yogamii

De seneste måneder har jeg modtaget adskillige henvendelser angående træningstøj – for kan man overhovedet finde certificeret active wear fra mindre, uafhængige brands? Eller er man hensat til at stole på de store spillere? Og hvad med pasform og æstetik? Efter et år med restriktioner og en slags tøj-aktivistisk opblomstring, er det nok ikke så overraskende, at spørgsmålet kun er blevet mere frekvent – og derfor er det en stor fornøjelse at introducere skønne yogamii herinde. Yogamii har nemlig ikke bare udviklet blødt, GOTS-certificeret yoga wear; deres kollektion er også meget bevendt, når det kommer til anden bevægelse og livets roligere stunder. Og ja, faktisk er der også et gedigent udvalg til mænd.

Indlægget handler dog om meget mere end lækkert træningstøj; Det handler også om at opbygge respektfulde og ligebyrdige samarbejder. Det kan lyde banalt, men roden til mange af modeindustriens fortsatte udfordringer skal findes i et ulige magtforhold mellem brands og deres producenter. Tænk bare på alle de modevirksomheder, der har annulleret ordrer, presset sig til store rabatter og udsat betaling med tilbagevirkende kraft, for blot at efterlade leverandørerne med regningen midt i pandemien. Det kan de kun, fordi leverandørerne generelt er dårligt sikret juridisk og frygter at miste kommende ordrer. Og det viser med største tydelighed, at der er lang vej igen, førend vi kan tale om en socialt ansvarlig og retfærdig industri.

Derfor har jeg, sammen med de skønne kvinder bag yogamii, valgt at dedikere plads i indlægget til at fortælle om lige præcist det gode samarbejde. Bag yogamii sidder nemlig to fantastiske kvinder, Lili og Helle, der om nogen må siges at være eksperter på området. De er nemlig også kvinderne bag rådgivnings- og produktionshuset Sourcing House, der siden 2004 har arbejdet for at styrke og bygge bro mellem ambitiøse brands og leverandører. Og derfor håber jeg også, at du har lyst til at spidse ører – der er nemlig meget at lære her.

.

.

Yoga wear, active wear & everyday wear

Samtlige yogamiis styles er GOTS-certificerede. GOTS (Global Organic Textile Standard) er, som I med garanti husker, en mærkningsordning, der dækker over en lang række miljømæssige såvel som sociale krav – fra økologisk dyrkning, spildevandshåndtering og anvendt kemi i forarbejdningen til sikkerhed, arbejdstimer og lønninger – fra fiber til færdigt produkt. På den måde er det også en af de mest fyldestgørende og ambitiøse standarder, vi har, og det er den jeg hyppigst anbefaler at man ser efter, når snakken falder på naturmaterialer.

Men lige præcist det, at producere yoga- og træningstøj i økologisk bomuld, frem for i overvejende syntetiske materialer, er også noget, der adskiller yogamii fra mængden. Det er, så at sige, hele designrammen for brandet. For Lili og Helle handler det både om komfort, tekstil-traditioner og gennemsigtighed i værdikæden, og jeg har personligt været meget overrasket over, hvor god pasformen er – også i yderpositioner. Der anvendes maksimalt 5% elastane i produkterne (hvilket er tilladt under GOTS), og det kun, hvis det vurderes at understøtte tøjets funktion. Eksempelvis ville de fantastiske Lilly Leggings slet ikke have samme anvendelighed for mig, hvis ikke de var tilsat en smule stræk, mens den skønne Lion Drapy Tee, med sin løse pasform, sagtens kan fungere i ren, økologisk bomuld.

Størrelsesmæssigt løber fra de fleste styles fra str. XS-L, og jeg passer, selvom jeg svinger mellem str. 36-38, en str. S i både overdele og underdele. Savner man at se sin størrelse repræsenteret, er man dog altid velkommen til at lægge en kommentar – så giver jeg beskeden videre. Modellerne hos yogamii er i øvrigt venner, familie og ansatte, hvilket jeg synes skaber en skøn øjenhøjde og naturlighed

.

.

Der er langt fra fiber til færdigt tøj, og vil du vide dig sikker på, hvor mange procent økologisk materiale, du reelt køber, samt hvordan det er forarbejdet, er GOTS-certificeringen en god hjælp. Vil du læse mere om GOTS, har jeg skrevet et indlæg lige her.

Ligebyrdige partnerskaber

Det, der især definerer yogamii, er den gensidige respekt og den tætte relation til leverandørerne. Yogamiis tre leverandører er alle lokaliseret i Tirupur i Tamil Nadu I Sydindien, hvor gamle tekstiltraditioner går hånd i hånd med førende miljøteknologier, og sammen med Sourcing House arbejder de løbende og vedblivende for at fremme miljømæssig og social ansvarlighed. Blandt andet gennemgår alle leverandørerne årligt en self-assessment, hvor de får hjælp til eventuelle udfordringer, samtidigt med at der fastsættes nye og fortsatte målsætninger for deres arbejde – og sparringen går også den anden vej. Samtidigt hjælper Helle og Lili også med at løfte eventuelle udgifter til f.eks. certificeringer, og yogamiis ordrer placeres i øvrigt udenfor de normale sæsoner, så leverandørerne får et mere jævnt flow i deres indtjening.

Og ansvarlig tøjproduktion står og falder da også med ansvarlig indkøbspraksis. Hvis brands ikke vedkender sig deres ansvar for ikke at underbetale eller overbebyrde, bliver det uhyre svært for leverandøren at drive forsvarlig virksomhed. Alligevel ser vi utroligt mange brands give køb på deres leverandørers sikkerhed, ene og alene for at sikre egen bundlinje. I oktober 2020 kunne Center for Global Workers Rights f.eks. berette, at brands i gennemsnit presser sig til rabatter på 12% på kommende ordrer sammenholdt med præ-covid19-niveauet, hvilket igen presser tekstilarbejdernes i forvejen alt for lave lønninger, for ikke at tale om de sikkerhedsmæssige rammer. Prisen på økologisk bomuld er i øvrigt steget markant det seneste år, men alligevel forsøger mange brands at presse leverandørerne til at æde prisstigningen. Og derfor er der så meget desto mere behov for, at vi spørger ind og ser os om efter ansvarlige brands, indtil lovgivningen giver bedre sikkerhed.

.

.

Bagom yogamii

Der er, kort sagt, langt fra den brede branche til de ambitiøse, dygtige og drevne mennesker, der sammen står bag yogamii. Når man taler med Helle og Lili, er man i hvert fald ikke et sekund i tvivl om, at der med leverandørerne er tale om mere end bare samarbejdspartnere; samarbejdet beror i ligeså høj grad på solide venskaber, der er opdyrket siden Lili ansøgte om midler til det første udviklingsprojekt i Indien tilbage i de glade 00’ere. Og Sourcing House blev da også etableret som følge af, at Lili ikke længere kunne se sig selv i business as usual i branchen, mens ideen til det, der idag er yogamii, opstod under et yoga retreat.

Sidenhen er Helle kommet med i både Sourcing House og senere yogamii, og sammen udgør de et habilt makkerpar. Helle har nemlig, foruden et stort hjerte, den økonomiske indsigt og pragmatisme, der sikrer det råderum, der skal til for at skabe vedblivende forandring. Foruden Helle og Lili, tæller yogamii desuden Anna, Zeleste, Marie, Mette og Nikolaj, der hver især bidrager til det brand, du nu kender. Og du kan faktisk møde teamet lige her.

Og så lige en sidste ting. I tillæg til leverandørsamarbejderne, deltager yogamii også i velgørende tiltag, der er lokalt forankret i Indien. Blandt andet har de tidligere støttet The Danish-Indian Child Care Program, der arbejder for at højne levestandarden for lokale mødre og børn i Tamil Nadu (programmet er nu selvbærende og behøver ikke længere ekstern støtte), og senest har de investeret i et regenerativt projekt gennem Global Climate Institute, der understøtter den indfødte Khasi-befolkning i at genplante deres hellige skove – i et forsøg på at give lidt tilbage til det land, der giver dem så meget.

Så byd yogamii hjerteligt velkomne herinde på platformen. Og lad os endelig vide, om du har spørgsmål.

Du kan læse meget mere om yogamii på deres smukke, nye website, og savner du mindful’e guldkorn, kan jeg også varmt anbefale deres fine Instagram.

.

+6

Tanja

2 Comments

 1. Svar

  Naja Habermann

  28/05/2021

  Superlækkert ansvarligt produceret yogatøj! Jeg møder mange aktive kvinder str. XL (inkl. mig selv), der savner praktisk, behageligt tøj til sport. Så her en opfordring til at udvide størrelsesudvalget i den retning 🙂

  +1
 2. Svar

  Anne Jensen

  13/07/2021

  Sikke nogle hyggelige og flotte billeder Tak for en super skøn blog❤️

  0

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en forbrugeroplysningsplatform med tekstilfagligt og aktivistisk sigte, der har til hensigt at hjælpe kritiske og bevidste forbrugere med at navigere i tidens spørgsmål om bæredygtighed, ansvarlighed og forbrug. Bag Secondhand First sidder i øvrigt Tanja Gotthardsen, der også driver rådgivningsvirksomheden Continual.