The Basement

Date
nov, 03, 2018

I serien “På besøg hos” kigger vi indenfor hos nogle af de mange skønne genbrugsbutikker i det aarhusianske. Denne gang har jeg været til åbningsreception hos tre seje damer i deres nye butik The Basement. I interviewet får vi en forsmag på butikken, vi bliver klogere på, hvorfor trioen supplerer deres tre eksisterende butikker med en fælles fjerde og – som altid – er der gode tips at hente til din egen genbrugsshopping. Tak fordi du læser med.

Mit blik flakker mellem en udstoppet ræv og en fuldvoksen porcelæns-leopard. Det er det syn, der møder mig i butikkens vinduesparti. Jeg er end ikke kommet indenfor, og jeg er allerede svært begejstret. Det her, det bliver godt, tænker jeg ved mig selv.

The Basement er interiør-nørderi i særklasse. Alt i butikken er håndplukket med tidens trends for øje. I skrivende stund er der lamper og vaser i murano-glas, messing-barborde i deco-stil, industrielle tandlægeskabe, Panton-stole, kunsttryk, teak-skænke, eksotiske porcelænsdyr og meget, meget mere. Det er, kort sagt, som taget ud af de mest kulørte og populære danske interiørprofiler på Instagram. Det er ikke tilfældigt. Og lige præcis fordi trioen bag butikken har et skarpt øje til nuværende og kommende trends, er det aldrig til at vide, hvad man kan finde i butikken om bare få måneder. Det eneste, man kan være forvisset om er, at det, man finder i The Basement, har kant, er i god kvalitet og er i tråd med tiden. Her er alt til den moderne indretning. Og som trioen bag selv grinende siger da jeg møder dem: Butikken skulle måske have heddet “Bloggers’ Paradise” i stedet. Det er altså ikke helt skævt. Siger den ramte blogger.

The Basement vidner også om, hvordan “genbrugs-scenen” har ændret sig i løbet af de seneste år. Hvor det tidligere var professionelle, der solgte genbrugsfinurligheder, er der idag et væld af private sælgere på loppemarkeder, apps og sociale medier at konkurrere med. Samtidigt kopierer og reproducerer highstreet-butikker og nye møbelhuse i højere og højere grad vintage-interiør. Dette sætter uvilkårligt et krav til, at sortimentet i butikken skal kunne noget “mere” – og det har man i The Basement favnet fuldt ud. Blandt andet kan man, nu hvor vi nærmer os højtiden, købe det mest fantastiske vintage julepynt fra f.eks. Rusland og Tyskland.

Varerne kommer hovedsageligt fra Danmark, hvor de opstøves på markeder, genbrugsterminaler, gennem private kontakter mm. Desuden suppleres der særligt med tyske fund, da Kirstens mor Anni  tilbringer en stor del af sin tid i Tyskland. På sigt kommer der sandsynligvis flere “nationaliteter” til i butikken.

Selvom alt er håndplukket med øje for både trends og unikke skævheder, er priserne også fastsat ud fra en tanke om, at tingene skal ud at leve i hjemmene. Det er det flow, der gør det spændende, og der er et ønske om, at man som kunde skal føle, at man har gjort en god handel. Således har jeg idag hjembragt en halvstor fiske-formet keramikvase for bare 125,- som jeg er vanvittigt begejstret for. Yes. 

Bag kælderen på Frederiks Allé står Betina, Jette, Kirsten og mor-Anni. De lærte hinanden at kende gennem Retroguld, hvor de hver især har været med med stande for deres individuelle butikker. Og spørger man nærmere ind til historien med Retroguld, er det tydeligt, at The Basement er på mange måder er et resultatet af det fællesskab, de har fundet der. Ved at gå sammen om butikken, får de hver især mere tid og frihed til at gå på jagt efter nye fund, og fremfor at skulle hverve mænd og børn til at bistå dem med arbejdet med at drive deres butikker, kan de i stedet hjælpe hinanden. Det er gedigen søster-solidaritet, og det gør også, at man som kunde kan opleve en fantastisk spændvidde i sortimentet. Men hvordan er de hver især endt i brugtvare-branchen? Det var jeg meget nysgerrig på.

Betina har, efter eget udsagt, været nødt til at etablere egen butik, for ikke at blive meldt til Ekstreme Samlere. Hendes børn er blevet professionelle stifindere, og selvom det bestemt er en kompetence, er det også meget godt med lidt mere plads i privaten. Betina elsker at gå på jagt efter nye skatte, og for fem år siden udmøntede det sig i tiltagende salg via Instagram. Passionen har fulgt hende fra barnsben, hvor hun havde fornøjelsen af at gå på marked med sin far i Frankrig og Italien, og idag banker hjertet lidt hurtigere, når hun finder noget gedigent 80’er lir. Betina har, ved siden af The Basement, således også Tronsgaard Shop.

Jettes barndom var fyldt med antikviteter. Forældrene havde en antikvitetsbutik på Sydals, og da hendes far skulle på efterløn, valgte hun at overtage butikken – Hun kunne ikke bære tanken om, at den skulle lukke. Derfor kan man stadig følge med i Brugsen i Sarup. Jettes mangeårige involvering i forretningen har også betydet, at hun har set en stor udvikling i genbrugs-landskabet – hvor der tidligere kun var antikviteter (for de velhavende) og velgørenheds-genbrugser (for de fattige), er det idag helt anderledes hipt at købe brugt. Jette beholder imidlertid ikke mange fund selv, da hun slet ikke kan vente med at vise andre, hvad hun har fundet. Der er stor glæde forbundet med at finde nye hjem til de fine ting.

Kirsten startede ligesom Betina sit salg via Instagram for fem år siden. Den store passion for genbrugsguldet er dog af ældre dato, men stod sin test, da Kirsten pludseligt skulle møblere en gildesal med alt, hvad der hører sig til. Her blev der lagt i ovnen til Trend i Tiden, som butikken, Kirsten deler med sin mor, hedder. Kirsten spotter trends, mens mor-Anni går på jagt efter dem. De kommer også til at dele tiden i The Basement. Foruden at beskæftige sig med brugtvare-jagten, laver Kirsten desuden den mest fantastiske keramik, og det er ikke usandsynligt, at nogle af hendes egne kreationer (samt noget af Betinas læderarbejde) snart finder vej til The Basement.

Tusind tak til Betina, Jette og Kirsten for at invitere indenfor i den spritnye butik! Det var en udsøgt fornøjelse, før og efter at banankasserne blev pakket ud 🙂

Du finder The Basement på Frederiks Allé 64, 8000 Aarhus C, og på Instagram lige her!

+22

Tanja

4 Comments

 1. Svar

  Malene elmbæk

  20/01/2019

  Hejsa
  Den træstol I har i vinduet er jeg interesseret i. Har I flere end den ene? Og hvor høj er den? Kan den bruges til et spise bord?
  Mvh Malene elmbæk
  24416217

  0
  • Svar

   Tanja

   20/01/2019

   Hej Malene,
   Dette er ikke The Basements hjemmeside, men en artikel på min blog Secondhand First 🙂 skriv til The Basement via Instagram, så er jeg sikker på, at de vender tilbage hurtigst muligt 🙂
   De bedste hilsner
   Tanja

   0
 2. Svar

  Emilie

  06/07/2020

  Hej

  Hvad koster den flotte store porcelæns puma ude foran i vinduet?
  Det er ser så fantastisk ud!

  emiliegormsen@gmail.com

  0
  • Svar

   Tanja

   16/07/2020

   Hej Emilie,
   Det bliver du nødt til at høre The Basement om 🙂
   KH T

   0

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en forbrugeroplysningsplatform med tekstilfagligt og aktivistisk sigte, der har til hensigt at hjælpe kritiske og bevidste forbrugere med at navigere i tidens spørgsmål om bæredygtighed, ansvarlighed og forbrug. Bag Secondhand First sidder i øvrigt Tanja Gotthardsen, der også driver rådgivningsvirksomheden Continual.