Sustain Daily’s julestafet – 3. december: Genbrugspynt

Date
dec, 03, 2018

Indlægget indeholder affiliate links

Glade jul, grønne jul 🎄 Ønsker du dig en jul med mere bæredygtighed, der ikke går på kompromis med hyggen, så er Sustain Dailys julestafet som skabt for dig! Hver dag åbnes en ny låge til masser af juleinspiration, så du dag for dag kommer tættere på en grønnere jul.

.

Glædelig 3. december, kære jer! I dag skal vi til noget ganske særligt – jeg er nemlig blevet spurgt af Sustain Daily, om jeg ikke vil give mine bud på, hvordan vi får styr på den sidste pynt – på en lidt mere bæredygtig måde. Den mest nærliggende, bæredygtige løsning er selvfølgelig at bruge, hvad man har. Men skulle lysten til (og behovet for) nyt nu være der, er der også meget at vinde ved at gå på opdagelse i genbrugspynten. For det første kan du gøre dig nogle ganske unikke fund. For det andet kan du finde en kvalitet, der langt overstiger det, du kan købe i dit lokale supermarked. Personligt har jeg en svaghed for pynt i lidt mere utraditionelle former og farver. Særlig er vintagepynt fra Rusland og Østeuropa en vinder hos mig, da de kulørte pyntegenstande byder på et væld af dyr og figurer, vi ellers ikke ser. Og så er jeg helt vild med de indiske ornamenter, man efterhånden kan købe flere og flere steder.

Men hov, tænker du måske, har vi ikke allerede haft julepynt på programmet herinde? Jo, det har vi skam – i november gav jeg en lang række tips til vintagepynt – men idag tager vi den lige skridtet videre. Vi skal igennem 3 kategorier – vintage, genbrug og upcycling. Fra glas til papmaché. I indlægget her fokuserer vi hovedsageligt på dekorationskuglerne, men det skal siges, at mange af de nævnte vintageforhandlere også kan klare kræmmerhuse, nøddeknækkere, lametta, topspir og -stjerner, og meget, meget mere. Desuden kan jeg berette om, at der gemmer sig en lille rabatkode til jer fra Sustain Daily og undertegnede til sidst i indlægget.

.

Vintagepynt

Vintagepynten kan altså bare noget helt særligt, hvis I spørger mig – Ofte er dekorationerne udført i det fineste glas, med de sjoveste detaljer. I min egen samling finder man, blandt andet, de gule, tyske dekorationskugler, de to små miniaturekugler af ukendt oprindelse, og de lyserøde/pink kogler. Sidstnævnte er fra det tidligere Sovietunionen, og pynten fra øst udmærker sig som tidligere nævnt ved, at man også kan finde mere utraditionelle figurer. Dette hænger uløseligt sammen med, at religiøse ikoner ikke just var velkomne i det ateistiske, kommunistiske styre. Du finder derfor alt fra glimtende julemænd og klassiske eventyrfigurer til farvestrålende frugter og et meget (meget!) bredt udsnit af dyreriget. Personligt ville jeg gerne føje en bjørn eller ti til min samling.

Mit vintagepynt er hovedsageligt fundet hos @thebasementdk og @fleabies i Aarhus (du kan læse interviewene med begge butikker her på bloggen), men jeg har også samlet en lidt mere udførlig liste med forhandlere i hele landet lige her. Listen kunne dog være meget, meget længere, da langt de fleste retro- og vintagebutikker har et udvalg af julepynt. Man kan også søge efter vintagepynt gennem diverse genbrugs-apps, men jeg foretrækker de fysiske butikker og Instagram til jagten, da dekorationerne er en tand mere nørdede, og derfor primært sælges af professionelle kræmmere.

.

Genbrugspynt

Pynt af nyere dato kan bestemt også genbruges, omend kvaliteten oftest er en anden. Inddelingen mellem vintage- og genbrugspynt er unægteligt også lidt kunstig, da meget vintage selvfølgelig har skiftet hænder undervejs, og dermed også hører til i genbrugskategorien. Alligevel fortjener de hver deres kategori, da de generelt forhandles forskellige steder.

De polkaprikkede, Yayoi-Kusama-agtige julekugler er oprigtigt en favorit herhjemme – også selvom de er lavet af det pureste plastik. De er fundet til 20 kroner, og modsat vintagepynten, er der mange private, der sælger ud af deres nyere julepynt på DBA, Tradono og Facebook Marketplace. Desuden kan det også være værd at kigge i din lokale velgørenheds-genbrugs – så finder du både pynt for en slik og støtter, hvor der er brug for det.

Upcyclet pynt

Man kan finde et væld af forskellige, upcyclede dekorationer, men min personlige favorit er og bliver de fine, indiske papmaché-kugler. De laves af gamle aviser, og håndmales i et væld af farver og mønstre. Min personlige samling rummer både de tre store fra Sissel Edelbo, og den lille kugle, samt den lille bonbonniere, der importeres fra Indien af Balsalen i Aarhus. Balsalen har dekorationskuglerne i to størrelser i ti mønstre, mens Sissel Edelbo har et nærmest uendeligt udvalg af mønstre i én størrelse. Dekorationskuglerne laves på mindre, lokale værksteder i Indien (der endnu ikke har råd til at søge certificeringer), men jeg har spurgt mig for, og importørerne garanterer for, at der er tale om værksteder med ordentlige forhold og lønninger.

Er man den kreative type, er der bestemt også mulighed for selv at upcycle på livet løs. Min skønne Insta-veninde @sarahditte har f.eks. lavet de smukkeste papirsrossetter af gamle magasiner, som jeg påtænker selv at prøve af. Og så er er selvfølgelig en masse fine tips til hjemmelavet pynt af genbrugsmaterialer i Sustain Yearly Jul!

.

En lille rabat på en mere bæredygtig jul

Til slut vil jeg lige tippe jer om, at der idag er 20% rabat på Sustain Daily’s fine webshop med koden “TanjaJUL” (UDLØBET). Personligt holder jeg utroligt meget af deres smukke papirmagasiner, og jeg har flere gange givet dem i gave til nogen, jeg har kær. Er man til chokolader og andre labre snacks, har Sustain Daily også indgået et samarbejde med BetterBox, der også kan findes i shoppen.

Og med det sagt – skulle du nu have pynt, du ikke længere bruger, så husk, at du med fordel kan sende det videre til næste glade ejer!

Er du til traditionel eller lidt mere skæv oppyntning? Og er du mon færdig med at pynte op?

8+

Tanja

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en kombineret rådgivningsvirksomhed og forbrugeroplysningsplatform, der har til formål at hjælpe bevidste forbrugere og ansvarlige virksomheder med at finde hinanden