Shopper du genbrug med et fast fashion-mindset?

Date
feb, 15, 2020

Det her indlæg har jeg haft liggende i månedsvis. Først kæmpede jeg med titlen, og efterfølgende indså jeg, at der var stof til en hel serie. For genbrug er hverken uproblematisk eller entydigt bæredygtigt, og derfor kommer jeg, kort sagt, til at save i den gren, jeg sidder på. Ganske enkelt. Men det er bare evigt vigtigt for mig, at vi bliver ved med at udfolde nuancerne i den her snak, og derfor håber jeg, at du har lyst til at tage udfordringen op sammen med mig. Og hvis du nu tager dig selv i at holde vejret, efter at have læst de her noget nær blasfemiske ord fra genbrugs-apostlen her, så bare rolig – forklaring og løsninger følger.

De, der har været til foredrag, ved allerede, at jeg gør mig ret mange tanker om måden, genbrug bliver talt på. Også ift. hvordan jeg selv kan forfalde til at tale om genbrug – jeg har jo immervæk også haft (og har) mine egne blinde vinkler. Men genbrug er blevet til den “nemme løsning”, når bæredygtighedsdiskursen er for svær at overskue – og det kan jeg for så vidt godt forstå. Problemet er bare, at forskellige former for genbrug har forskellige aftryk, og derfor synes jeg også, at det er så meget desto vigtigere, at vi begynder at udfolde snakken herinde. Og jeg håber derfor, at du er klar på den her lille serie, der starter med et ganske bestemt fokus, der har uendeligt meget at sige: nemlig vores “mindset”. For shopper du mon genbrug med et fast fashion-mindset?

Udviklingen i genbrugsmarkedet viser os, at det ikke kun er fornuften, der er på færde

Genbrugsmarkedet vokser som aldrig før – på 3 år har det globale marked for genbrugstøj udviklet sig 21 gange hurtigere end detailmarkedet. For at tage et nært eksempel på en genbrugsportal, de fleste af os kender (og måske sågar bruger), kunne Trendsales i 2019 desuden berette om en stigning på 32% i antallet af salgsopslag efter fusionen med Tradono, mens det samlede antal handler steg med 62%. Det betyder dog fortsat ikke, at markedet er større end markedet for nyt, men hvis udviklingen fortsætter, er brugtmarkedet godt på vej til at overhale salget af nyt indenfor de kommende 10 år. Og det er jo grundlæggende gode nyheder – hvis altså at vi lige ser bort fra, at det ikke betyder at salget af nyt falder – for det gør det ikke. I løbet af perioden 2018-2023 forventes detail-markedet for nyt tøj nemlig at stige fra en omsætning på $378 mia. til $431 mia (og det er kun for detail).

Stigningen i salget af nyt skyldes blandt andet den voksende globale middelklasse. Men markedet for nyt og markedet for genbrug er ikke to uafhængige størrelser. Meget af det tøj, vi ser i genbrugsbutikkerne er nyt og stadig med mærker eller nærmest ubrugt, og rigtigt meget af det, der sælges secondhand, er ikke engang en sæson gammelt. En undersøgelse fra 2018 viser også, at 40% af shoppere overvejere deres købs gensalgsværdi, før de køber, og en britisk undersøgelse viser ligeledes, at 1 ud af 3 unge kvinder opfatter tøj som “gammelt” efter at have haft det på 1-2 gange, mens 1 ud af 7 føler, at det er et no-go at blive fotograferet i det samme sæt tøj mere end én gang. Og det er uden at skelne mellem nyt eller brugtkøb. Hvabehar. Der er sket noget med vores forbrugsmindset, og genbrugsmarkedet er ikke nødvendigvis med til at sætte farten ned – ja, faktisk kan vores appetit være med til at eskalere markedet for nyt; også selvom antallet af genbrugshandler overstiger nyindkøbene.

At understøtte et overforbrug med et andet

Du har nok luret, hvor vi er på vej hen. Det drejer sig om to spørgsmål, jeg selv har spekuleret på mange gange. Og jeg ved, at det første er en reel bekymring, som flere af jer, der læser med, deler med mig. For 1) understøtter vi andres overforbrug med vores genbrugsforbrug? Og 2) ender vi selv med et fast fashion-mindset, når vi kan få så meget for mindre? Jeg er spændt på, om du har et tredje spørgsmål til listen.

Samtidigt skal vi selvfølgelig heller ikke drukne i ansvaret vedrørende, hvordan andre forbruger. Det nytter ikke noget, at vi paralyserer os selv, og nogle ting vedkommer først og fremmest den enkelte forbruger – i hvert fald indtil der sættes ind strukturelt. Den mest overordnede løsning er ganske enkelt, at vi undgår at overforbruge genbrug, bruger, hvad vi har, og køber ting, nye såvel som brugte, der giver os reel tøjglæde. Og det tror jeg ikke, at et fast fashion-mindset gør. Altså skaber tøjglæde. Heller ikke, når det kommer til genbrug. Selvfølgelig skal der også være rum for at eksperimentere og forny, og genbrugsbutikkerne skal også have et eksistensgrundlag! Det må bare ikke fremstå konsekvensløst eller uden aftryk at shoppe brugt. Og hovedet på blokken – jeg kunne også godt selv skære endnu længere ind til benet.

Men – der er jo også forskel på genbrugskoncepter, fra velgørenhedsgenbrug og loppemarkeder til luksussecondhand – så hvilken form for genbrug er egentligt mest bæredygtig? Det dykker vi ned i de næste afsnit af den her lille genbrugs-serie. Og så er jeg ellers spændt på at høre, hvad du tænker om starten på den her lille, kritiske genbrugs-føljeton?

+36

Tanja

10 Comments

 1. Svar

  Emma Ditlevsen

  15/02/2020

  Hej 🙂

  Jeg synes det er virkelig fedt, at du nuancerer forståelsen omkring genbrug og sætter spørgsmålstegn ved, om det også er så godt, som vi tror. Jeg blev ret overrasket over, at du skriver at nyt-markedet ikke er faldende, når secondhand stiger – det er skræmmende!

  Jeg har engang læst/ hørt, (hos Sustain Daily tror jeg det var) at hvis man køber tøj, der er produceret hos et mærke (eksempelvis Skall Studio) der går op i bæredygtighed/ kvalitet/ miljø og klima etc. så er det bedre at købe tøjet hos dem og derved støtte deres virksomhed og deres måde at producere på end det ville være at købe den samme bluse (fra samme mærke) secondhand, da det ikke bidrager til virksomheden på samme måde som at købe direkte fra dem. Giver det mening? :3 Det har jeg tænkt meget over sidenhen, da jeg forsøger at købe mit tøj secondhand hos bl.a. Trendsales og Vestiarie Collective. Men er det bedre at støtte anti-fast fashion? Eller er der noget, der er bedre end andet? Jeg synes det er en jungle at finde hoved og hale i …

  +3
  • Svar

   Tanja

   17/02/2020

   Hej Emma,
   Tusind tak for din kommentar! Og ja, det er skræmmende at tænke på, ikke? For det ville jo være den naturlige slutning 🙂

   Hvad der er “bedst” afhænger meget af, hvad man gerne vil opnå med sit køb. Man kan sige, at hvis du ønsker at støtte virksomheden/se mere fra dem, så kan det give rigtigt god mening at handle direkte hos dem. Det gør jeg også selv med flere ting. Og det man især kan overveje, at man støtter, når man køber nyt bæredygtigt, er den sociale bæredygtighed/en bedre og mere ansvarlig industri, og deres designfaglige kunnen. Førstnævnte er især noget, der vejer tungt for mig, for jeg vil så gerne understøtte bedre arbejdspladser ude i verden. Et genbrugskøb er derimod ikke altid socialt bæredygtigt, men det afhænger af formen (det er noget, jeg vender tilbage til de kommende uger). Samtidigt kan et genbrugskøb have et mindre CO2-regnskab, støtte noget lokalt etc, men det afhænger af typen af genbrug. Så hvad der er “bedst” er ikke entydigt; det er også en individuel, værdimæssig vurdering 🙂

   For mig udelukker det ene ikke det andet, altså nyt bæredygtigt og brugt 🙂 Jeg kigger bestemt også efter bæredygtige brands secondhand. Der kan nemlig være noget fra en tidligere kollektion, jeg gerne vil finde, eller der kan være en ting, hvor nyprisen ganske enkelt overstiger mit budget (også selvom jeg er typen, der sparer op til mine køb). Og tøjet fortjener også, i min optik, at blive holdt i kærlig cirkulation, hvis det ikke længere giver os gedigen tøjglæde – og der findes jo også oprigtige fejlkøb, som det heller ikke nytter noget, at folk brænder inde med. Det mest essentielle er igen, at vi ikke overforbruger nogen af delene, og at vi sætter pris på det, vi får købt.

   Er det lidt en hjælp, Emma? Ellers håber jeg, at de kommende ugers indhold kan være en håndsrækning 🙂

   +1
 2. Svar

  Laura

  15/07/2020

  Uha, en øm tå (for mig). For genbrug er klart min ventil. Jeg kan godt lide at købe ‘nyt’ tøj relativt tit, men vil ikke bidrage til det koloenorme CO2-udslip mm, modeindustrien er ansvarlig for. Og derfor køber jeg 90 pct brugt, cirka. Jeg prøver faktisk delvist at undgå nyt-brugt high street tøj. Dels fordi jeg synes, det ofte går i stykker hurtigt, dels fordi jeg ved, vi alle er trætte af at kigge på diverse markante print, som er overalt i en periode, hvorefter man får akut overload. Jeg køber mere gode striktrøjer, klassisk overtøj, gode skjorter, evigt gangbare kjoler og den slags. Mon gammelt brugt er bedre en nyt brugt på den måde? Og hvordan forholder vi os til, at hvis vi skruer ned for vores tøjindkøb – være det sig ved at købe mere brugt tøj eller ved at købe færre, gode, bæredygtigt producerede varer – så kommer der bare færre arbejdspladser i produktionsledet af tøjindustrien?
  Kh Laura aka @groennetilnaermelser

  +1
  • Svar

   Tanja

   16/07/2020

   Hej Laura!

   Jeg synes, at din overvejelse om at undgå for meget brugt highstreet tøj giver god mening – samtidigt er det selvfølgelig også tøj, der fortjener at blive brugt, så det bliver hurtigt et lille dilemma 🙂 Og også et dilemma, jeg selv lider under, for jeg prioriterer især at købe genbrug fra bæredygtige brands. Men det lyder som om, du vælger gode ting, der passer din stil til!

   Det er svært at sige, om ældre eller nyere genbrugstøj afstedkommer mere overforbrug – men jeg ville se på, hvor det er med til at skabe nye arbejdspladser (altså hvor det ikke bare er consumer-to-consumer, som på diverse apps). Secondhand-apps er bestemt mere convenient, men det kan være en god ide at huske at bruge butikkerne, også selvom prisen er lidt højere. Og i alt det her, tror jeg, at det mest konstruktive er at se sit eget forbrug i øjnene, for vi kan ikke micro-manage andre.

   For mig virker det først at fremmest at mærke meget aktivt ind i, hvad det egentligt er, jeg gerne vil have – kvalitet, snit, farver osv. Altså at jeg, fremfor at se på andres vaner, ser på mit eget behov. Men dermed ikke sagt, at jeg ikke overvejer det en ekstra gang, før jeg køber noget af noget, der har mange ting til salg, der aldrig har været brugt. Der kan jeg alligevel mærke, at der sker noget inden i mig.

   Ift. arbejdspladser, er der ingen tvivl om, at genbrug ikke får støttet produktionsapparatet ude i den store verden – og ifølge forskningen skal produktionen af nyt reduceres med 70-95%, hvis det skal ligne noget, der er bæredygtigt. MEN – der er flere ting, ift. den nuværende volumen, der holdes kunstigt i live. De fleste tekstilarbejdere arbejder f.eks. alt for mange timer til for ringe løn – altså er der allerede noget der i fordelingsnøglen, der skal ændres. Og desuden ser jeg egentligt omstillingen som en oplagt mulighed for, at mange af produktionslandene kan målrette sig reparation og customization. For hvis vi skal forbruge så meget mindre, vil omfanget af reparation nok også stige betragteligt.

   Jeg håber ikke, at det ovenstående blev alt for rodet, Laura? Giver det mening? Det gik lidt hurtigt 🙂
   KH T

   0
 3. Svar

  Thea

  18/08/2020

  Interessant med en kritisk vinkel på genbrug, som jeg ikke selv havde skænket en tanke. Tak for det!

  +2
 4. Svar

  Laura

  24/08/2020

  (svar-knappen dur ikke i min browser, Ecosia, så derfor en ny kommentar).

  Det kunne jeg! Jeg synes især pointen med, at fordelingsnøglen er skæb i produktionen er god. Og at overveje ens egne behov (der er jeg meget godt med) fremfor at micro manage andre og deres adfærd (her skal jeg nok slippe den dårlige samvittighed lidt). Og så kunne jeg i øvrigt virkelig mærke fraværet af lyst til at købe bare for at købes skyld i dag, da jeg browsede rundt i to genbrugsbutikker for at slå tiden ihjel, inden jeg skulle til en aftale. Jeg gad faktisk ikke købe noget, for min garderobe mangler ikke noget, og jar en meget passende størrelse og så gider ikke jeg ikke udvide den, medmindre jeg støder på noget ekstraordinært flot. Og her tænkte jeg, at jeg faktisk er ved at være der, hvor jeg shopper genbrug med et lidt mere slow fashion mindset, og skænkede det her indlæg en tanke 🙂

  +1

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en forbrugeroplysningsplatform med tekstilfagligt og aktivistisk sigte, der har til hensigt at hjælpe kritiske og bevidste forbrugere med at navigere i tidens spørgsmål om bæredygtighed, ansvarlighed og forbrug. Bag Secondhand First sidder i øvrigt Tanja Gotthardsen, der også driver rådgivningsvirksomheden Continual.