Sådan skaber du en bæredygtig garderobe

Date
okt, 27, 2019

Titlen her, er en af de mest hyppige clickbait-titler, jeg støder på, når det kommer til bæredygtig mode. For det lyder jo tillokkende, ikke? Løftet om et rednings-kit til den omstillingsparate? Jeg kan sagtens forstå, at man klikker sig videre. Men hvad nu, hvis jeg siger, at grundpræmissen i de her artikler oftest er helt skæv? At de sjældent omhandler stor forandring, men i virkeligheden følger et format, vi er så vant til, at vi at blevet blinde for det? Og at den løsning du søger, måske er langt mere nærliggende, end du tror? Lad os lige prøve at se nærmere på det.

Jeg oplever for øjeblikket, at rigtigt mange kvinder, der udtrykker en interesse for bæredygtig mode, ligeledes giver udtryk for et behov for at skille sig af med deres tidligere køb – især, når det handler om fast fashion. Problemet er bare, at det mest bæredygtige tøj, er det, vi allerede har – uanset, hvordan det er kommet til verden. Det er her allerede, og jo længere, det holdes i brug, jo mere bæredygtigt er det i sidste ende. I al fald når vi ser på klimaregnskabet. Eksempelvis siger et af de mest udbredte estimater, at en forlængelse af tøjets brugsperiode med blot 9 måneder, nedsætter CO2-udledning, vandforbrug mm. med 20-30% (WRAP), og ifølge Ellen McArthur Foundation, er der hvert sekund det, der svarer til en skraldebil fyldt med kasseret tøj, der går op i røg eller ender som såkaldt landfill. Med andre ord er der altså god grund til at sikre tøjet en længere livscyklus.

Når den “bæredygtige garderobe” kommer til at forudsætte en totaludskiftning, er den i sidste ende offer for den samme trend-logik, som mange af os prøver at bevæge os væk fra; og tager vi et kig på modebladene, vil listen med “bæredygtige brands” i mange tilfælde være mere end afspejling af annoncekroner, end af virksomhedernes reelle bæredygtighedsprofil. Og derfor er mit bedste tip altid at starte hjemme i eget klædeskab. Når jeg henviser til genbrugsmulighederne og slow/fair fashion brands, skal de altså i højere grad ses som et supplement; som det, der kommer efter en stillingtagen til det, du allerede har.

Misforstå mig ikke, man skal ikke føle sig tvunget til at holde fast i tøj, der ikke gør en glad. Og det er selvfølgelig helt, helt legitimt, at man har noget, man mangler, eller noget, der skal skiftes ud – og der giver det jo fantastisk god mening at støtte og investere i de virksomheder, man har tillid til. Nyt er på ingen måde forbudt. Problemet opstår bare, når “bæredygtigt forbrug” bliver offer for den samme, gamle, kulsorte markedsføring – og det gælder ikke kun tøj, men også de mange andre brugsgenstande, der bruges til at signalere, at man er klima-“woke”. Er du reelt glad for en t-shirt, en sweater eller en kjole, og er det eneste skår i den glæde, at den har “det forkerte” nakkelabel?

Har du følt dig presset til at udskifte noget, du reelt set var glad for? Eller har du også studset over det ovenstående?

Det vil jeg rigtigt gerne høre dine tanker om.

+15

Tanja

6 Comments

 1. Svar

  @cecilie_fihl

  27/10/2019

  Det er sjovt du spørger. Jeg eger et par items fra PRIMARK og har bevidst undgået at have dem på, på Instagram, da jeg er bange for at folk spørger til hvor tøjet er fra. Jeg er godt nok stadigvæk en lille profil, men skulle folk spørge har jeg tænkt det pinligt.
  Men jeg tænker nye tanker om det efter at have læst dit indlæg, virkelig god pointe omkring at det gamle fast-fashion ikke er helt skidt, hvis det bare fremadrettet får lang levetid, meget spændende!:)

  +2
  • Svar

   Tanja

   27/10/2019

   Tusind tak for din kommentar, Cecilie! Jeg er super glad for at kunne give et lille skub, for det er da en skam, når nu du er glad for tingene/kan finde anvendelse for dem 🙂 Du genbruger jo!

   0
 2. Svar

  Thérèse

  27/10/2019

  Man kan hurtig blive offer for trenden hvis man ikke lige stopper og tænker sig om en ekstra gang. Husker at reflektere over hvad bæredygtig står for og ikke bare hoppe med på “bølgen”. Jeg er en af de mennesker der har rigtig svært ved at skille mig af med tøj, fordi jeg nærmest føler at jeg skiller mig af med en del af mig selv. Det jeg skiller mig af med er noget jeg ikke længere kan passe. Jeg går rigtig meget i kjoler. Den jeg har på i dag har jeg haft i 4 år. Den bliver troligt taget frem hvert efterår. Til at starte med hørte den til de pænere kjoler, nu hører den til hverdagskjolerne og søndagskjolen og det eneste jeg behøver er at investere i et par stømpebukser vel at mærke hvis de andre ikke kan mere. Og den får lov til at blive i mit klædeskab til den ikke kan mere.
  Det var mine søndags tanker om den sag.
  Bedste hilsner fra Thérèse

  +2
  • Svar

   Tanja

   28/10/2019

   Absolut, Thérèse! Og tak for dit input. Hvor lyder det fantastisk, at du har den relation til dit tøj. Det er jo, i bund og grund, den glæde vi alle fortjener at føle ved det 🙂

   0
 3. Svar

  Lin

  27/10/2019

  Det giver så god mening, tak for påmindelsen
  Jeg øver mig i at få brugt det tøj, der er ekstra lækkert eller som jeg er ekstra glad for. Jeg har en tendens til at “spare” på det, hvilket er ærgerligt, da jeg så pludselig er knap så vild med det og/eller det bare ikke bliver brugt særlig meget ‍♀️

  +2
  • Svar

   Tanja

   28/10/2019

   Glad for, at det kunne bruges, Lin 🙂 Og det forstår jeg virkeligt godt! Garderoben føles også uendeligt meget større, synes jeg, når halvdelen af den ikke er begrænset til “særlige lejligheder”. Og hver dag kan jo være ligeså særlig, som man gør den til 🙂

   0

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en forbrugeroplysningsplatform med tekstilfagligt og aktivistisk sigte, der har til hensigt at hjælpe kritiske og bevidste forbrugere med at navigere i tidens spørgsmål om bæredygtighed, ansvarlighed og forbrug. Bag Secondhand First sidder i øvrigt Tanja Gotthardsen, der også driver rådgivningsvirksomheden Continual.