Relove & Roses

Date
nov, 25, 2018

I serien “På besøg hos” kigger vi indenfor hos nogle af de mange skønne genbrugskoncepter i det aarhusianske. Denne gang går turen forbi et helt nyt showroom, fyldt med upcyclet vintage fra hele verden. Showroomet, der tilhører Relove & Roses, åbner først d. 1. december, så vi har i den grad fået et sneak-peek. Og jeg kan love jer for, at det er smukt. Foruden det smukke sortiment, kommer vi i interviewet omkring passionen genbrug og genanvendelse, designfagligheden, den sociale ansvarlighed – og selvfølgelig – historien bag Relove & Roses. Til slut er der, som altid, tips til din genbrugsshopping – og denne gang er der også stylings-tips at hente. Tak fordi du læser med.

Jeg har været på jordomrejse i Aarhus C. Intet mindre. For på Skovvejen, hvor et nyt, farvestrålende showroom er åbnet, kan man finde alt fra smukke japanske vintage-kimonoer, nepalesiske armbånd, usbekiske vintage-kåber og amerikanske vintage-quilts til lækker, upcyclet, indisk crepe-silke og meget, meget mere. Der er mønstre og farver, så langt øjet rækker, og snittene er mange: Om du er til lange eller korte kimonoer, jakker eller sågar kjoler, er der noget for en hver smag. Du finder således både uforandrede vintage-pieces og upcyclede tekstiler, der har fået nye former og nyt liv. Alt er håndplukket og tilpasset på nænsomste vis, så mindst muligt går til spilde. 

Derfor kan du også finde mindre items som puder, silketørklæder, hårbånd, tasker og makeuppunge, lavet af upcyclede materialer, hos Relove & Roses. Hvis en Sari er for beskadiget til at kunne syes om til en hel kimono, kan den måske bruges til en taske og/eller en pude. Og hvis en sari er intakt, og der sågar er materiale i overskud efter kreationen af en kimono, anvendes resten nænsomt til disse mindre genstande. Alt, der kan bruges, bliver brugt. Og for at sikre, at man kan glædes længst muligt ved sit køb, er mange af produkterne vendbare, lavet af to forskellige silker – dette gælder både jakker, puder, udvalgte kimonoer og meget mere. Jeg kan desuden tippe om, at man også kan købe de skønneste, gamle kokeshi-dukker i butikken – til meget favorable priser.

.

Hos Relove & Roses er der i det hele taget tænkt meget over, at pris, kvalitet og tilgængelighed hænger sammen. De smukke sager skal være indenfor økonomisk rækkevidde, uden at man skal ty til havregryn. Samtidigt skal alting også være i en håndværksmæssig kvalitet, der kan holde mange år endnu, og prisen skal naturligvis kunne omsættes til ordentlige lønninger. Alt gøres med en dybfølt social ansvarlighed og et ligeledes dybfølt ønske om at skabe gode arbejdspladser for andre – herunder særligt dem, der har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Ligeledes samarbejder Relove & Roses med unge kvinder i Indien og Usbekistan, således disse på længere sigt kan opbygge kapital til deres egne virksomheder.

Og så kan jeg i tillæg nævne, at tøjet er størrelsesmæssigt tilgængeligt, hvad enten man er en str. 36 eller en str. 46. Der er tænkt uhyre meget over pasform, og de fleste styles er one-size. Alle kan føle sig smukke i de fine kimonoer og kåber, og personligt har jeg hjembragt en kort bomuldsjakke, der sidder helt fantastisk.

.

Bag Relove & Roses står Mia, der er uddannet designer. Efter adskillige års arbejde for mindre, københavnske brands, ville kærligheden, at Mia skulle rykke teltpælene op og flytte til Jylland. Men hvor netværket i København var stort, var situationen i Jylland en anden. Modeindustrien var en anden. Og ovenpå et kort ophold hos en jysk modetøjs-virksomhed måtte Mia erkende, at 8 årlige kollektioner var mere, end hun kunne stå inde for. Hun ville lave tøj med mening. Imidlertid var det svært at se, hvem hun kunne realisere dette hos. Derfor startede Mia som handicaphjælper, og da der senere kom en stilling som beklædnings-konsulent for handicappede, lykkedes det Mia at finde en kombination, der talte til både hendes modebevidsthed og hendes medmenneskelighed. Men kreativiteten, og det selv at kreere noget, manglede. Og derfor påbegyndte Mia sideløbende det, der ville blive til Relove & Roses.

Foruden en passion for sit æstetik og design, har Mia nemlig også en stor passion for genbrug. Faktisk har Mia, før Relove & Roses, haft en vintage-shop på Instagram, hvor hun solgte ud af sine mange genbrugsfund. Hun har altid shoppet i genbrugsbutikker, og hun kan slet ikke bære, hvis smukke, gamle tekstiler går til spilde. Derfor er det heller ikke underligt, at en så stor del af Relove & Roses er orienteret imod upcyling. I den spæde opstart kreerede Mia blot de smukke hårbånd, som man stadig finder i sortimentet. Herefter tog det fart, og i begyndelsen af 2018 gik Mia fuldtid med Relove & Roses.

.

At Relove & Roses er blevet en realitet, vidner også om, at Mia er god til at skabe kontakt. Vintage-tekstilerne hjemhentes, som tidligere nævnt, fra hele verden. For de upcyclede beklædningsgenstande gælder også, at mange af disse udføres efter Mias designs i Indien. Mia er i næsten daglig dialog med sine samarbejdspartnere, blandt andet indiske Prerna, der hjælper med indkøbet af vintagesarier. Det hele foregår via WhatsApp. Mia guider Prerna, og sammen finder de de farver og mønstre, der vil gøre sig godt hos Relove & Roses. Prernas familie ejer ydermere den lille fabrik, hvor meget af tøjet syes, og det er tydeligt, når man taler med Mia, at det betyder meget for hende at støtte det lille familieforetagende. Det er næsten som om, de mange historier er vævet og syet ind i de smukke sager, og man får nærmest et lille brudstykke af Mia og Prernas historie med sig, når man shopper. Det skal også siges, at Mia fortsat syer mange af tingene selv, og at hun slet ikke er interesseret i at opgive den del af sit arbejde. På den måde er det hele utroligt jordnært, hjertevarmt og indbydende.

.

Hvor en større del af sortimentet snart bliver tilgængelig på webshoppen, vil der også fortsat være varer, man kun finder i showroomet. Derfor giver det godt mening at kigge op forbi de nye lokaler, hvis man er i nabolaget. Blandt andet har Mia et udvalg af bomuldsjakker (selvfølgelig lavet af vintage-bomuld), der bryder med den vante silke-crepe. Langsigtet kan man også forvente, at der kommer nye styles til i andre bomuldsmaterialer – f.eks. har Mia en stor samling danske vintage-tekstiler, der med garanti vil finde vej til showroomet og de mange forhandlere. Jeg kan allerede nu sige, at jeg kommer til at besøge Mia og Relove & Roses med meget jævne mellemrum.

Relove & Roses’ bedste tips til din genbrugs-styling og -shopping

  1. Styling – Gå på opdagelse i de mange måder, hvorpå dit tøj og dine accessories kan bruges. Brug dit silketørklæde om hålsen, i håret, som bælte eller sågar på din yndlingstaske; Brug din silkekimono som aftenkjole med en underkjole under, som morgenkåbe på ferien, som hverdagskjole udover et par bukser og en bluse, som overtøj, eller noget helt femte. Mulighederne er noget nær uendelige, og du bestemmer.
  2. Shopping – Dyk ned i det. Hvis du blot stiller dig midt i genbrugsbutikken og kigger rundt, uden at gennemgå tingene nøje, finder du ikke noget. Det sammer gælder på loppemarkedet. Dyk ned i det, og tag dig tid. 

Tusind tak til Mia for at invitere os indenfor ! 

Husk, at du kan komme til åbning af showroomet d. 1. december kl. 11-14! Alle er velkomne, og det er helt og aldeles gratis. Fremadrettet vil showroomet have åbent fredage kl. 10-19, samt efter aftale. 

Du kan følge med hos Mia og Relove & Roses på Instagram, tjekke webshoppen ud her – og så er der god chance for at fange Mia på de mange designmesser, hvor hun sælger sine smukke kreationer og fund.

Kender du allerede Relove & Roses? Og kender du andre ildsjæle, jeg bør besøge?

Tanja

Leave a comment

Related Posts

OM SECONDHAND FIRST

Secondhand First er en genbrugs-og bæredygtighedsblog, der har til formål at gøre det både lettere og sjovere at shoppe brugt og bæredygtigt.