Bæredygtig hverdag: RAA Aarhus

Date
apr, 03, 2019

Annonce – i samarbejde med RAA Aarhus

Ærgrer du dig også over mængden af emballage, du ufrivilligt får fyldt i kurven, når du handler? At mængden af plastik nærmest overgår mængden af reelle fødevarer? Jeg har ikke tal på, hvor mange gange, jeg har stirret håbløst ned på mine indkøb. Nogle af dem sågar i dobbelt-indpakning! Det virker jo rimeligt fjollet. Og derfor var jeg heller ikke sen til at gribe muligheden for at handle på en anden måde, så snart den bød sig. Jeg har løbende delt lidt om det på Instagram, og responsen har været overvældende. Flere vidste ikke, at man overhovedet kunne handle emballagefrit, og det må vi selvfølgelig have rettet op på med det samme! Og vi starter i Aarhus.

For i Godsbanens kreative baghave ligger en lille emballagefri købmandsbutik, fyldt med lokale, økologiske varer. Butikken, der bærer navnet RAA Aarhus, er ligeså cool og rustik, som navnet antyder, og for øjeblikket kører de en crowfunding-kampagne, der skal sikre åbningen af et endnu større og endda mere velassorteret RAA. Visionerne er store og missionen er klar: det skal være lettere og mere attraktivt at gøre sin indkøb på bæredygtig vis. Needless to say – jeg er vild med dem.

Det finder du i RAA Aarhus

RAA er enhver “zero waster’s” hedeste drøm. Her finder du alverdens økologiske tørvarer i løsvægt, fra havregryn, spelt og bønner til ristede hampefrø, kaffe og krydderier. Du kan endda købe lækre, håndlavede sæber og genanvendelige sugerør i bambus. Og så har de en meget farlig snack-hylde, hvor man blandt andet kan finde dampede hasselnødder. Det lyder måske specielt, men det er noget af det mest syndige og bedre-end-nutella-agtige, jeg nogensinde har smagt. Og for det hele gælder, at du blot køber, hvad du skal bruge. Således er RAA ikke bare med til at mindske spild af emballage, men også spild af fødevarerne i sig selv.

Noget andet, der er særligt vigtigt for RAA, er, at varerne indkøbes så lokalt som muligt. Enten er produktet dansk, eller også er transportafstanden væsentligt nedsat ift. konventionelle supermarkedsprodukter. F.eks. finder du danskdyrket spelt og quinoa, og risene er italienske fremfor asiatiske. Og så er RAA heller ikke bange for at lade årstiden diktere udvalget. Tværtimod vil de gerne udfordre os lidt på autopiloten, så vi ikke køber helt så mange jordbær i januar. RAA samarbejder desuden tæt med Aarhus Økologiske Fødevarefællesskab, der hver onsdag står klar med friske frugter og grøntsager (uden unødig emballage!) fra lokale landmænd.

Så – hvordan fungerer det?

Hos RAA medbringer man hovedsageligt sine egne poser og beholdere, men det er også muligt at låne et glas i butikken. Det er dog bedst, at man selv medbringer, hvis man kan. Desuden kan man købe små stofposer, lavet af genbrugstekstiler, som en kunde har doneret til butikken. Poserne er utroligt praktiske og vejer væsentligt mindre end mine glasbeholdere, så jeg endte selv med at købe to. Når man kommer ned i butikken, vejer man sin beholder, og skriver vægten på en lille lap genbrugspapir. Vægten fratrækkes så til sidst, når man har fået fyldt op med den mængde, man skal bruge. Det er utroligt simpelt – vej, fyld, vej igen, betal, få en hygge-sludder. Der er nemlig utroligt god stemning i “Grøn Vogn”, hvor RAA ligger.

Medlemmer af RAA får desuden 10% på alle tørvarer samt gode rabatter på alle non-food produkter. Medlemskabet koster 125,- om året, og kan købes i butikkens åbningstider mandag, onsdag og lørdag.

Hvem står bag?

RAA er drevet af passionerede frivillige kræfter på baggrund af solid, faglig know-how. Butikken ejes af de to biologistuderende Anne og Anna, der, fagligt såvel som personligt, har gjort sig mange tanker om, hvordan vi arbejder med og imod de økosystemer, der i sidste ende skal brødføde os. Tankerne har kræset om alt fra plastik og pesticider til transport og spildevand. Og på baggrund af den viden har de siden 2017 lagt uanede timer og kræfter i at skabe et gennemført alternativ til de konventionelle supermarkeder. De får hjælp af et superkompetent og dedikeret hold, der alle er grundigt oplært i de enkelte varer, og det er selvsagt en kæmpe fornøjelse at kunne invitere jer med i den lille butik med de store ambitioner.

Vil du støtte fremtidens emballagefrie købmandsbutik?

Hvis du, ligesom undertegnede, gerne vil støtte RAA, er der en lang række muligheder for at hjælpe crowdfunding’en på vej. F.eks. kan du støtte ved at blive medlem, du kan komme til madlavningsworkshop, du kan få en starter-pakke leveret og meget, meget mere. Anbefaler på det varmeste, at man tjekker det ud, for der er vildt mange cool belønninger i spil!

Du finder RAA på ved Institut for (X), Skovgaardsgade 3-5, 8000 Aarhus C. Åbningstiderne er mandage og onsdage kl. 16-18.30 og lørdage kl. 12-15. Du kan også følge dem på Instagram, samt tjekke deres hjemmeside ud lige her!

Har du besøgt RAA? Eller har du en anden lokal emballagefri købmand?

Annonce – i samarbejde med RAA Aarhus

4+

Tanja

3 Comments

 1. Svar

  Sarah

  12/04/2019

  Jeg elsker RAA! Handler der ofte, da jeg heller ikke kan holde ud at se på alt den plastik, der ellers ville lande i min indkøbskurv…
  Har endelig skaffet mig stofposer til indkøbene og andre zero waste ting fra en dansk zero waste hjemmeside jeg fandt, der hedder Pureosophy – så lækker kvalitet 🙂

  Super godt indlæg, jeg er vild med din blog!

  0
  • Svar

   Tanja

   12/04/2019

   Fantastisk, Sarah! Hvor lyder det dejligt med nogle gode zero waste-indkøb! Jeg har ikke handlet gennem Pureosophy, men jeg har indtryk af, at de har meget godt!
   Og tusind tak for de søde ord! Tak fordi du læser med!

   0

Leave a comment

Related Posts