Lille Nor

Date
sep, 22, 2018

I serien “På besøg hos” kigger vi indenfor hos nogle af de mange skønne genbrugsbutikker i det aarhusianske. Vores fjerde visit foregår hos Line, der for blot få uger siden slog dørene op til det utroligt smukke børneunivers Lille Nor. I interviewet kommer vi omkring emner som genbrug, iværksætteri og integritet. Vi taler om Lille Nor som et sted, hvor omtanke, fællesskab og bæredygtighed kan blomstre, og så deler Line tips til både loppe-shopperen og -sælgeren. Tak fordi du læser med.

Siden d. 1. september har jeg i tiltagende grad set folk stoppe op på Frederiks Allé. For midt på alléen, hvor fotografen tidligere havde til huse, er lokalerne nu transformeret til det smukkeste og mest dragende børneunivers. På vinduerne står butikkens navn i gyldne blokbogstaver, og i hvert vindue er en karakteristisk forglemmigej afbilledet. Man er fra første øjekast ikke et sekund i tvivl om, at Lille Nor er gennemført æstetisk, og ofte kan det tage et øjeblik for nye kunder at opdage, at der er tale om et genbrugs-koncept.
Men det er også en jordnær æstetik, hvor børnene og rummeligheden er i centrum.

I Lille Nor finder du børnetøj, legetøj, ventetøj, barnevogne og meget mere. Udbuddet og priserne afhænger af, hvem der indleverer. Lille Nor er nemlig et såkaldt “reolmarked”, hvor kunder, der ønsker at sælge, kan leje en eller flere af butikkens 67 reoler. Lejeperioden kan være alt fra en uge til flere måneder, og da hver eneste reol fungerer som en lille butik, kan man være med til at præge butikken som sælger. Prisen sætter man selv, og ved salg tager Lille Nor 15% i kommission, mens de resterende 85% er reollejers fortjeneste. Har man ikke tøj til en hel reol, eller foretrækker man en nem indleveringsløsning, kan man fra november 2018 også benytte konceptet “Simple Reuse”, hvor tøjet i stedet tages i kommission. Eneste krav er, at de indleverede ting er rene og i god stand. Du kan læse meget mere om Lille Nors priser og betingelser lige her.

Men hvorfor starter man et genbrugs-koncept i børnehøjde? Og hvordan kom Lille Nor til verden? De spørgsmål var jeg meget nysgerrig på at få besvaret.

Spørger man Line, der står bag butikken, hvordan det hele gik til, skal vi ikke mange måneder tilbage i tiden, for at finde en del af forklaringen. Line, der selv er mor til to, var nemlig reollejer ved børnekonceptet “Lopmore” i Højbjerg. Hun nåede dog kun at have fornøjelsen af konceptet i en måneds tid, før Lopmore meddelte, at de lukkede. Tanken om, at der ikke skulle være genbrugs-børnebutik, hvor private kunne sælge ud af gemmerne, kunne Line slet ikke slutte fred med. Derfor begyndte hun allerede samme aften, som hun modtog nyheden om Lopmores forestående lukning, at søge efter lokaler i Aarhus. Og kun 2 måneder (!) senere, åbnede hun dørene til Lille Nor.

For Line er iværksætter. Det kommer man ikke udenom. Sammen med sin mand startede hun cateringvirksomheden Skammeritz og Græm i 2011, og på den måde har Line fået indgående indsigt i, hvad det kræver at drive egen virksomhed. Med hvad der kun kan betegnes som rutineret præcision, formåede Line at skaffe lokaler, at definere Lille Nors koncept og visuelle identitet, at bygge et website og etablere sig på sociale medier, at male og istandsætte, at indrette og meget mere på den korte tid. Ideerne for fremtiden i Lille Nor er, heller ikke overraskende, mange. 

Passionen for genbrug har Line haft med sig i mange år, og Lille Nor har på mange måder været svaret på, hvordan Line i højere grad kan få sin interesse for bæredygtighed ind i arbejdslivet. Da vi talte sammen, blev det meget tydeligt (qua at vi også er nærved jævnaldrende), at vi begge er en del af den generation, der for 10-12 år siden gik på opdagelse i den lokale “genner”, når der skulle shoppes, og derfor har det også altid være nærliggende at købe og sælge brugt til børnene. Dertil kommer også, at Line gennem sine studier har lagt fundamentet til den sociale bevidsthed, Lille Nor beror på. For med en uddannelse i Kinastudier, har der været rig mulighed for at gå på opdagelse i de internationale og kulturelle mekanismer, der understøtter vores forbrug og udfordrer miljøet idag.

Af samme grunde, er det heller ikke den økonomiske kapital, der er i fokus i Lille Nors forretningsmodel. Tværtimod er Line meget bevidst om, at butikkens størrelse og antallet af reoler sætter en naturlig begrænsning for, hvor økonomisk rentabel den kan blive. Den sociale og miljømæssige kapital, derimod, vil kunne vækste og skabe en værdi, der for Line om noget er endnu mere værd. Penge er ikke alt, og Line vil hellere lukke ned, end at gå på kompromis med sig selv. Og den form for bevidsthed og værdiskabelse vil hun gerne formidle. 

Derfor er fællesskabet også på programmet i butikken. I den nærmeste fremtid vil Lille Nor komme til at danne rammen om en række events, der på forskellig vis omhandler børns velvære og bæredygtighed. I køkkenet er der indrettet en komfortabel amme-krog, og ved butiksdisken har Line en lang række forfriskninger klar, til både store og små. For Lille Nor skal være et sted, hvor man har lyst til at komme og være. 

Således er Lille Nor på mange måder en manifestation af Lines egen vej mod en mere bæredygtig livsstil; butikken er en del af hendes personlige rejse. Og i Lille Nor handler det på ingen måde om påbud eller forbud, men om de små forskelle, man kan gøre, og de små skridt, man kan tage. Det er ikke forbudt at købe “nyt”; i stedet er fokus på øget omtanke. Dette ses også på hylderne med, hvad Line kalder “små nødvendigheder”, hvor du kan finde alt fra te og lækre, økologiske plejeprodukter til bæredygtigt fremstillede puder og det danske bæredygtighedsmagasin Sustain Yearly. Gavekort til butikken er også på vej, så man kan dele glæden ved genbrug med venner og familie.

Lines bedste tips til genbrugsshoppingen

Til sælgeren:

1) Fortæl en historie om din lille “butik”. Kommer tingene fra et røgfrit hjem? Er de vasket korrekt? Har du tips, du kan give videre til køber?

2) Sørg for overskueligheden. Line anbefaler at man hellere har lidt for lidt end for meget i reolen. Det er bedre at fylde op undervejs.

3) Sæt prisen efter, hvad de selv ville give. Du er også meget velkommen til at spørge Line til råds. 

Til køberen:

1) Er tiden knap og er der for langt mellem guldet i de almindelige genbrugsbutikker, så søg derhen, hvor guldet allerede er fundet frem.

2) Er du på marked, så saml til bunke. Derved har du et godt udgangspunkt for at forhandle prisen.

3) Slå til med det samme. Når det drejer sig om genbrugsfund, skal man ikke tøve for længe, hvis man finder noget, der både æstetisk og størrelsesmæssigt passer. Der er oftest kun det ene eksemplar at få.

.

Slutteligt vil jeg blot sige tusind tak til Line for at invitere indenfor i Lille Nor, og for den skønne snak. Der var en udsøgt fornøjelse, og jeg er slet ikke i tvivl om, at andre vil finde det ligeså hyggeligt som jeg at tage på visit.

Du finder Lille Nor på Frederiks Allé 116, 8000 Aarhus C. Du kan desuden læse meget mere om Lille Nor på det smukke website og på Instagram.

12+

Tanja

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en kombineret rådgivningsvirksomhed og forbrugeroplysningsplatform, der har til formål at hjælpe bevidste forbrugere og ansvarlige virksomheder med at finde hinanden