Vintage Divine

Date
aug, 26, 2018

I serien “På besøg hos” kigger vi indenfor hos nogle af de mange skønne genbrugsbutikker i det aarhusianske. Vores tredje visit foregår hos Mette, der har den meget yndige butik Vintage Divine. I interviewet kommer vi omkring tematikker som kvalitet, nøjsomhed, bæredygtighed og kvindehistorie. Og så deler Mette sine fantastiske tips til vintageshopping, for den nye såvel som garvede shopper. Tak fordi du læser med.

At kalde Vintage Divine “himmelsk” er ingenlunde en overdrivelse. Fra ginerne og mannequinerne falder stoffet i kaskader og former de smukkeste kjoler og frakker. I vinduesudstillingen i det rød-gule bindingsværkshus står silhouetter af stilbevidste kvinder fra svundne årtier – i hver deres farve, snit og historie, og oftest prydet med en lille perlehalskæde. Det er svært ikke at lade fantasien løbe med, hvem disse kvinder var. Påfugleagtigt smukke var de i al fald. Og ligeså smukke bliver de kvinder med garanti, med hvem tøjet vil leve videre.

Prislejet afhænger af tøjets fremstilling, alder og materialer. Noget er hjemmegjort af kvinderne, der har båret det, andet er skræddersyet, og tøjet kommer fra indleveringer fra privatpersoner samt fra udvekslingen med andre samlere. Alt i butikken er håndplukket, og før tøjet når stativet i butikken, har det været til rens, er blevet strøget – og har der været behov for en lille reperation, er dette også klaret.

Tøjets oprindelse strækker sig fra 1920’erne til 1970’erne. Foruden den historiske og æstetiske værdi, handler denne afgrænsning også om den helt særlige kvalitet, tøj fra perioden har – både i materiale og udførsel. Tøj fra før 1920’erne vil oftest være bedre egnet som udstillede samlerobjekter grundet tidens tand, mens tøjet fra 1970’erne og frem i højere grad ligner den fast fashion-produktion vi kender idag. Og lader man hænderne vandre over udvalget i Vintage Divine, er man ikke i tvivl om, at der er tale om kvalitet fra en svunden tid.

For nogle af mine læsere vil Vintage Divine være et mangeårigt bekendtskab. Butikken startede sit liv i det virtuelle i 2009, og webshoppen består den dag idag. Sidenhen måtte der udvides med et showroom i Høegh-Guldbergs Gade, og i 2015 var det tid til at flytte ind på Klostergade. Bag butikken står Mette, der er mindst ligeså chic som sin butik. Siden gymnasietiden har tøjet med den lange historie haft et fast tag i Mette – og sidenhen har tøjet også gjort sit indtog i adskillige rum og etager i skiftende boliger. Foruden tøjet i butikken, har Mette også en imponerende samling af historiske beklædningsgenstande. Og med en baggrund som konservator og en ansættelse på Kvindemuseet forud for dette, er hendes forudsætninger for at arbejde med tøjet ganske enestående; hun både evner at bevare og formidle.

Under mit visit, var tøjets helt særlige kvalitet og iboende bæredygtighed noget, vi drøftede nøje – og det var ganske tankevækkende i lyset af den tekstilindustri, vi kender idag. Tøjet blev lavet til at holde. De brede sømme i tøjet skulle sikre, at tøjet kunne tilpasses over et langt liv, og når moden skiftede, lagde man blot skørterne lidt længere op eller ændrede en udskæring. Konfirmationskjolen i det smukkeste hvide broderie anglaise farvede man, så den kunne bruges længe efter. Den koralfarvede kjole, man kan spotte på et par af billederne, har faktisk levet et sådant liv. Man vaskede mindre, brugte kittelkjoler over tøjet, vedligeholdte og passede på – alt for at forlænge levetiden. Og særligt disse tanker er noget, skribenten har taget med sig hjem – det kunne vi lære meget af.

Særligt historien spiller en vigtig rolle i Vintage Divine. Derfor arrangerer Mette også vintage-caféer, hvor man kan høre oplæg med hende selv og andre eksperter, mens man går på opdagelse i et udvalg af den private samling. Ved disse events kan man f.eks. blive klogere på, hvordan kvindens rolle i krigs- og efterkrigsårene manifesterer sig i tøjet – og hvordan der opstår en vekselvirkning mellem det indespærrede og frigjorte efter hver af de store krige. Man kan opleve tekstiler og teknikker, der ikke længere bruges. Mette sætter en ære i at fortælle historien gennem tøjet, og i at andre også skal have mulighed for at opleve tøjet. Med et glas bobler i hånden kan man summe rundt i butikken, møde andre skønne damer med hang til det smukke tøj – og på den måde skaber Mette “community” omkring vintage.

En udfordring ved vintage er dog især størrelserne – for de elegante kvinder var altså en kende mindre, end mange af os er idag. Det skal dog understreges, at det bestemt er muligt at finde tøj op til størrelse 40-42. Straks værre er det med fodtøjet – vintage-sko er utroligt små. Og derfor har Mette lavet sin egen sko-kollektion, Memery. Og heller ikke her er der slinger i valsen. Skoene er tro mod historien og de årtier, de er modelleret efter – dog med det plus, at der tænkes en ekstra gang over komforten. Derfor skal du heller ikke bekymre dig over, om du kan fuldende dit vintage-look fra top til tå – det har Mette sørget for!

(Og Mette røbede for mig, at man kan ende med at eje en vaskeægte Hollywood-sko! For i filmens verden er man på udkig på sko som Mettes.)

Det er kvinder i alle aldersgrupper, der lægger vejen forbi Vintage Divine – både dem, der er flere generationer fra tøjet, og dem der har båret det i ungdommen. Og også selskabskjoler kan Mette klare – konfirmanden, bruden og sågar brudens mor kan blive klædt standsmæssigt på. Og følger man butikkens Instagram, bliver det tydeligt, hvor mange der vælger en Vintage Divine-kjole til den store dag.

.

Mettes tips til vintageshoppingen

  1. Vær tro mod din kropstype. Arbejd med tøjet, og vælg noget, der klæder din figur. Har du timeglasfigur, vil snit fra 40’erne, 50’erne og de tidlige 60’ere klæde dig fantastisk. Er din figur mindre kurvet, vil du til gengæld se fantastisk ud i snit fra 20’erne, 30’erne og 60’erne.
  2. Kend dine mål. Tøj fra før 1970’erne blev i mindre grad fremstillet i standardiserede mål, men blev syet til den enkelte. Mette oplyser mål på tøjet, både på prismærkningen i den fysiske butik og online. 
  3. Bøjlen snyder, så sørg endelig for at prøve tøjet. Det tager sig helt anderledes ud, når det kommer på. Og undervurder aldrig, hvad et underskørt eller en chemise kan gøre for udtrykket. Her er Mette også behjælpelig. 
  4. Husk, at tøjet har en alder, og at det derfor vil have lidt patina. Spørger du Mette (og undertegnede!) er det det, der giver tøjet den helt særlige feeling, og der er utroligt meget identitet at hente i vintage-tøjet. På Mettes webshop kan du læse om, hvordan hun vurderer standen.

.

Slutteligt kan jeg lige notere, at Vintage Divine har 14 dages returret, og dette gælder i den fysiske butik såvel som online. Det er ikke underordnet, at tøjet får et godt hjem, og at ejeren bliver glad for det, som så mange andre kvinder har været det før.

Tusind tak til Mette for at invitere indenfor, for kaffe og for en utroligt hyggelig og inspirerende snak! Du finder Vintage Divine på Klostergade 58, 8000 Aarhus C. Shop online på Vintage Divine, hvor du også finder de smukke Memery-sko, og følg med på Instagram for smukke øjebliksbilleder fra hverdagen i butikken. 

+15

Tanja

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en kombineret rådgivningsvirksomhed og forbrugeroplysningsplatform, der har til hensigt at hjælpe ambitiøse mode- og livsstilsvirksomheder og kritiske forbrugere med at navigere i tidens spørgsmål om bæredygtighed, ansvarlighed og forbrug.