I serien “På besøg hos” kigger vi indenfor hos nogle af de mange skønne genbrugsbutikker i det aarhusianske. Vores andet stop foregår på Frederiksbjerg, hvor veninderne Lise og Henriette har butikken Fleabies. I interviewet sporer vi os ind på, hvordan det hele startede – og så giver pigerne en række skønne loppe-tips til din genbrugsjagt. Tak fordi du læser med.

På et hjørne af Jægergårdsgade prydes fortovet af smukke retromøbler, robuste syltekrukker, lækre, indiske saritæpper og vintagetøj i alverdens mønstre og farver. Alt sammen nænsomt kurateret og vanvittigt dragende. Og når man først har ladet sig fange af det smukke display foran butikken, går der ikke lang tid, før man har taget de få trin ned, der som en anden tidsmaskine sender en ind i Fleabies’ skønne, håndplukkede genbrugs-univers.

I den lille kælderbutik finder du ikke de typiske, dyre designermøbler eller mærkevarer, og det er ganske bevidst. Det er nemlig ikke det, der er spændende, hvis du spørger barndoms-veninderne Lise og Henriette. Det sjove, lidt skøre og unikke, til gengæld – det er det, der trækker.

.

Lise og Henriette har altid gerne ville have en butik sammen. At butikken blev det, der idag er Fleabies, havde de dog ikke forudset – og så alligevel. Lise har altid været vild med genbrug og gode priser, Henriette med styling og eksklusivitet, og begge har de en forkærlighed for det, ingen andre har. Fleabies er summen af dem begge. Men det var først, da Lise arvede en lade fyldt med retromøbler efter sin farfar, at kursen var klar – de skulle sælge genbrugsinteriør. Startskuddet blev taget med en pop-up-shop på Lises forældres gård, og da muligheden bød sig for at åbne en reel butik i yndlingsgaden, slog de til. Dog efter meget grundige overvejelser, siger de begge. De er, efter eget udsagn, mere forsigtige end risikovillige – men derfor kan man godt kaste sig ud i det vilde iværksætter-liv alligevel.

Farfars møbler var hurtigt solgt, og idag køber Lise og Henriette ind på diverse loppe- og reolmarkeder i det østjyske. Nogle gange modtager de også henvendelser fra privatpersoner, der gerne vil sælge, og så må der tages beskik af sagerne. De kulørte, indiske saritæpper importerer Henriettes svigerfar, og hos ham udvælges favoritterne til butikken. For lige meget, hvor og hvad der købes ind, vurderes hver enkelt ting nøje, før den eventuelt får plads i butikken. Og trænger noget til en lille opfriskning, kommer det blot en tur på værkstedet.

.

Drømmen har fra begyndelsen været, at butikken skulle rumme både tøj og interiør. Det skulle dog tage nogle måneder og ikke mindst forsøg, før det rette tøj åbenbarede sig midt på Ingerslev Torv. For der stod Sita fra Magpie Lane Vintage med tøj i alverdens farver og snit fra nær og fjern. Idag udvælger veninderne jævnligt et lille sortiment til Fleabies’ lille boudoir bagerst i butikken, og det er det selvsamme tøj, der er med til at kræve din opmærksomhed fra stativerne på fortovet.

.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det kan være udfordrende at indrette med genbrugs- og især retrointeriør, uden at der går 100% mormor i den. Det anerkender Lise og Henriette fuldt ud. Men i Fleabies er udfordringen kærkommen, og det fedeste er, at gøre noget grimt lækkert. Og som kunde skal man ikke være bange for at lege med; der er 8 dages returret, så man lige kan nå at afprøve indkøbene hjemme, og et tip eller fem kan man altid få med.

.

Fleabies’ tips til genbrugsshoppingen

1) Hvis du synes, at det er svært at indrette med genbrugs-interiør, så køb flere ting af samme omgang, så du kan skabe sammenhæng. Start med at finde én ting, du er vild med, og forsøg så at matche den med andre skønne sager.

2) Find balancen. Mix genbrugsglæderne med møbler af nyere dato, smukke tekstiler og masser af grønne planter, så du undgår et støvet udtryk. Det behøver ikke være enten eller – tværtimod.

3) Se muligheder, og vær ikke bange for at upcycle. Maling og nye greb kan gøre underværker for en ellers kedelig fyrretræskommode.

4) Hvis du vil gøre gode fund på loppemarkedet, så kom tidligt. De gode sager ryger ofte hurtigt.

5) Og nu du er på loppemarked – vær ikke bange for at forhandle om prisen. Det er en del af gamet.

.

Tusind tak til Lise og Henriette for at byde indenfor i deres inspirerende, lille butik!

Du finder Fleabies på Frederiksbjergs festligste gade, Jægergårdsgade 2A kld. 8000 Aarhus C og på Instagram lige her!

+16

Tanja

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en forbrugeroplysningsplatform med tekstilfagligt og aktivistisk sigte, der har til hensigt at hjælpe kritiske og bevidste forbrugere med at navigere i tidens spørgsmål om bæredygtighed, ansvarlighed og forbrug. Bag Secondhand First sidder i øvrigt Tanja Gotthardsen, der også driver rådgivningsvirksomheden Continual.