Om naturmaling og de der famøse farvekoder

Date
jan, 05, 2020

Hvis der er noget, jeg har fået mange spørgsmål om den seneste tid, er det naturmaling. For hvad er det egentligt for noget? Er det besværligt at male med? Og er det overhovedet muligt at vride en farvekode ud af mig? De spørgsmål, tænkte jeg, gav anledning til at samle det hele i en lille guide. Og jeg skylder vist efterhånden også lidt på boligindlægs-siden, gør jeg ikke?

Naturmaling er en malingstype, der helt overordnet består af mineraler, planter og vand. Den er diffusionsåben (så du undgår at fugt ophober sig), allergivenlig og fri for en lang række af de skadelige tilsætningsstoffer, der ellers tilføjes til vores maling. Til sammenligning indeholder det, vi regner for “almindelig” maling, altså akrylmaling, mikroplastik og alskens andre underlige substanser. Og selvom man kan få akrylmaling med både Svanemærket og Blå Krans, er det måske lige præcist her, jeg gerne ville, at barren blev sat lidt højere for miljømærkerne – for når jeg vasker pensler og ruller, kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvad jeg mon hælder ud i afløbet.

Jeg skal med det samme sige, at jeg ikke er ekspert udi de tilsætningsstoffer, der bruges i maling; det vil jeg overlade til langt mere kompetente stemmer. Men jeg kan sige så meget, at det for mig er langt mere håndgribeligt at bruge en maling, hvor jeg rent faktisk forstår deklarationen – vand, kridt, marmormel, linolie og træstivelse tilsat pigment efter eget valg – og det tæller også i mit regnskab. Naturmaling kan desuden tones i et væld af smukke farver, og hos Linoliebutikken, hvor jeg handler (af egen lomme, naturligvis), tones farverne manuelt. De har mulighed for at fremtrylle over 500 fantastiske, spillevende farver, og er man ligeså nysgerrig som mig, kan man kigge med ude på værkstedet, hvor der er pigmenter fra gulv til loft.

Men hvordan er det så at male med naturmaling?

Lækkert. Oprigtigt, jeg vil beskrive det som at male med flødeskum. Den maling, jeg har forsøgt mig med, har været utroligt fint dækkende, drøj i brug og nem at arbejde med. Man skal dog være opmærksom på, at man maler “vådt i vådt”, så man ikke får skygger. Jeg kunne allerede overmale efter en time, og på den måde må den siges at tørre ganske hurtigt. Det tager dog 14 dage før malingen hærder helt op, hvilket betyder, at den er lidt mere udsat for f.eks. fedtede fingre indtil da, og den holder ligeledes kun ca. 14 dage efter at den er blevet tonet, da den jo er uden de tilsætningsstoffer, der ellers ville forlænge holdbarheden. Men det er lækkert at arbejde med, og du slipper helt for den tunge lugt, der ellers følger akrylmaling; det dufter nemlig bare af kridt. Og dyrere var det heller ikke.

Og de der farvekoder?

Se, her bliver det straks sværere. For jeg har ingen farvekoder, kun navnet på de farver, Linoliebutikken har tonet for mig. Og for at det ikke skal være løgn, er den lyseblå farve en lidt hjemmegjort størrelse. Den hedder Islandsk Blå, men den er fortyndet ca. 1/3, da pigmenterne ellers blev for mørke til vores lejlighed. Og den ferskenagtige sandfarve? Den hedder Firenze, og den giver mig lyst til – ja, ferskner, flødeskum og makroner.

Jeg vil dog lige knytte en enkelt kommentar til spørgsmålet om farvekoder, for jeg ser det stillet hos rigtigt mange boligprofiler. En farvekode er nemlig sjældent en garanti for, at du får samme resultat; det handler utroligt meget om lysindfald og de individuelle rum. Misforstå mig ikke, det er fantastisk, at vi kan søge inspiration hos hinanden! Men det bedste og mest langtidsholdbare resultat får du med garanti ved at tage udgangspunkt i det projekt, du står med.

Af andre naturmalingsforhandlere kan jeg desuden nævne Pure Paint og AURO, men husk endelig at spørge ind til malingen og farvemulighederne – der er nemlig små variationer i indhold.

Hvordan står det til med indretningsprojekterne hos dig?

18+

Tanja

Leave a comment

Related Posts