Om at investere langsigtet i genbrug og bæredygtighed

Date
nov, 10, 2018

Annonce – i samarbejde med Matter – Danmarks første bæredygtige pensionsordning

Penge. Økonomi og investeringer. Det er måske ikke de ord, der lige umiddelbart leder tankerne i retning af genbrug og bæredygtighed. Men det burde de. For hver eneste gang, vi bruger penge, er vi også med til at præge og forme den verden, vi lever i. Bliver det for abstrakt? Måske du har hørt det før? Måske du mærker gabet presse på? Hæng lige i. Du kan nemlig gøre en kæmpe forskel med minimal indsats.

Håndgribeligt forbrug og usynlige investeringer

Vores penge opererer på mange forskellige niveauer. Når vi betaler for havregrynene i supermarkedet, eller når vi køber (brugt) nyt til bolig og garderobe, er det en naturlig slutning, at vi støtter produktionen af endda flere havregryn og cirkulationen af mere interiør og tøj. Her har vi med en synlig og ikke mindst håndgribelig nytteværdi at gøre. Men hvor havregryn og smukke materielle goder er nemme at forholde sig til i sig selv, findes der også underliggende investeringer, der er langt mindre direkte og håndgribelige.

Et område, der er kommet et stadigt stigende fokus på, er hvilke produktionsformer og -forhold, vores penge støtter, når vi bytter dem til en given vare. Måske du selv stiller spørgsmålstegn ved, om dine havregryn er økologiske, og om din kjole er syet af nogen, der har fået en reel løn? Måske du køber kjolen brugt, fordi du ikke synes, at den skal gå til spilde? Så ved du også, at man nogle gange, som forbruger, må grave et spadestik dybere, for at gennemskue, hvad man reelt investerer i. Selvom det kan være lidt af en jungle, er der dog i det mindste tale om investeringer, vi selv foretager.

Men der er et endnu et niveau. Et endda mere omfattende niveau, hvor vi har minimal eller nul gennemsigtighed, samtidigt med at vi investerer massivt og passivt. For hvad med de penge, andre investerer for os? De der penge, vi sparer sammen? F.eks. vores pensionsopsparinger? Hvad bliver de investeret i? Pengene bliver jo ikke flere af bare at stå. Hvad nu hvis de investeres i våben, fossile brændstoffer, tobak og/eller korruption og brud på menneskerettighederne? Og hvad nu hvis vores penge i stedet kan investeres i mere genbrug, grøn energi og allround bæredygtighed – uden at det koster os så meget som en krone?

.

“Bæredygtig pension”

Selvom jeg anser mig selv for at være en nogenlunde bevidst forbruger, har jeg først for nyligt fået taget stilling til det der sidste, uigennemsigtige niveau. Da jeg for to år siden for alvor trådte ud på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse, fulgte en lang række spørgsmål omkring pension. Spørgsmål, som jeg, hånden på hjertet, ikke fandt videre spændende. Det var på mange måder abstrakt for mig, at jeg, i en alder af 26 år, skulle begynde at gøre mig tanker om min alderdom, med dertilhørende risikoprofiler og tillægsforsikringer. Men jeg begyndte at undersøge mine muligheder, og resultatet blev …

… at jeg ikke anede mine levende råd. Og selvom det i processen gik op for mig, at jeg ikke vidste, hvad mine penge ville gå til, anede jeg heller ikke, at der var et alternativ. Jeg endte med blot at placere min pension ved det selskab, min arbejdsplads havde en aftale med. Men det blev ved med at nage mig.

Fast forwardtil for en måneds tid siden, hvor jeg igen var på tour-de-Google. (Egentligt var jeg kravlet til tasterne for at undersøge noget med virksomheder, der uddeler velgørenhed til miljø og mennesker, mens deres kerneaktiviteter udnytter begge dele på det groveste. Yes.) Nuvel, pludseligt tog jeg mig selv i igen at studse over det der med min pension. Så googlede jeg “bæredygtig pension”. Og så dukkede der noget op. Matter, hed det.

.

Stor indflydelse, minimal indsats

Herfra gik det hurtigt. Matter (tidl. Penstable) har gjort miljømæssig- og social bæredygtighed til deres mission. Desuden tilbyder de en fuldstændigt unik transparens – man kan nemlig, på en personlig oversigtsside, følge med i, hvordan og hvor ens penge investeres. Altså om pengene går til henholdsvis at støtte f.eks. vedvarende energi, genbrug, genanvendelse eller rent vand. Eller det hele på én gang. Matter oplyser også, hvor meget CO2 man undgår at udlede som kunde hos dem sammenlignet med andre ordninger. Det var pludseligt ikke udelukkende et spørgsmål om at vælge de (i min optik) dårlige investeringer fra, men i ligeså høj grad et spørgsmål om at vælge de gode til. Jeg gik fra at have en forhåbning om, at jeg kunne undgå at investere i noget, jeg ikke var interesseret i – til pludseligt at kunne investere målrettet i noget, der giver mening for mig. Og ja, så bookede jeg faktisk et telefonmøde med Matter senere samme dag.

Og så er vi egentligt fremme ved essensen af det hele – For ligesom med vores indkøb af øko-gryn, genbrug og bæredygtig æstetik, kan vi faktisk få indflydelse gennem vores opsparinger. Ny viden, nye teknologier og nye industrier kommer kun til, fordi nogen investerer i det. Pensionen er samtidigt et af de steder, hvor vi kun skal gøre noget én gang, for så at have taget mere permanent stilling. Herefter sørger andre for, at vi investerer bæredygtigt. Det er praktisk taget nemmere at gå til end meget af vores dagligdags forbrug.

Set i retrospekt, var det for mig fuldstændigt fjollet, at jeg ikke bare fik placeret min pension bæredygtigt fra start. Men det havde også været meget lettere for mig at tage stilling, hvis jeg overhovedet havde vidst, at det var muligt. Og derfor synes jeg, at det giver særligt god mening at tage snakken herinde.

.

Men jeg er nysgerrig – Har du hørt om bæredygtig pension før? Er det noget, du har taget stilling til? Eller er det noget, du kan mærke, at du har svært ved at tage tilløb til?

Du kan læse meget mere om og kontakte Matter ganske uforpligtende lige her. Og tænker du stadig, at det lyder overvældende, så bare rolig – vi tager den skridt for skridt lige her.

Indlægget er sponsoreret af Matter, Danmarks første og eneste bæredygtige pensionsordning.

10+

Tanja

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en genbrugs-og bæredygtighedsblog, der har til formål at undersøge, udfordre og hjælpe til et mere bæredygtigt æstetisk forbrug.