Guide: Vestiaire Collective

Date
sep, 11, 2018

Siden jeg delte mit seneste luksus-genbrugs-køb fra Vestiaire Collective i sidste uge, har min inbox ovre på Instagram været ekstra godt besøgt. Der er kommet spørgsmål omkring alt fra, hvad jeg har givet for mine fund, til hvorvidt man skal bekymre sig om told og afgifter. Derfor må det være på tide med en lille go-to-guide, hvor jeg deler mine tips til, hvordan man kan forhandle priserne, undgå afgifter, og meget mere. Så – here goes!

Man kan let forledes til at tro, at den høje pris på et luksusprodukt indikerer, at produktionen lever op til en høj miljømæssig og etisk standard. Dette er desværre langt fra reglen. Designervarer kan ligeså vel være produceret under kummerlige forhold, som “highstreet”-tøjet kan, og som med så meget andet, er der heller ingen garanti for, at luksusgoderne bruges op; tværtimod kan man ofte finde beklædningsgenstande, der aldrig har været brugt eller kun er brugt sparsomt. Derfor kan det også give god mening at undersøge, om din drømme-taske eller drømme-kjole kan findes secondhand. Men når man skal have mange penge op af foret, vil man også gerne have sikkerhed omkring investeringen – og her kan Vestiaire Collective måske være en hjælp for dig.

Hvad er Vestiaire Collective?

Vestiaire Collective er et online luksus-genbrugs-mekka af fransk oprindelse, hvor du kan sælge og shoppe et væld af beklædningsgenstande fra verdens førende og up-an-coming modehuse. Her er der rig mulighed for at finde sidste sæsons it-taske eller kjole til en brøkdel af nyprisen (og miljøbelastningen). Alle køb bliver sendt til fysisk kontrol/verificering ved et af Vestiaires tre hovedkvarterer (der befinder sig i henholdsvis Paris, New York og Hong Kong), før de sendes videre til køberen. Dette gøres for at undgå salget af kopivarer, og dit køb leveres derfor også med et verificeringsbevis. I forlængelse af webshoppen, kan man også shoppe via app’en af samme navn.

Hvad kan man med fordel købe på Vestiaire?

Vestiaire er bedst egnet til de dyrere luksuskøb, man gerne vil have verificeret. Vestiaire tager et gebyr på 170DKK for verificering og porto, lige meget om du køber en bluse til 500,- eller en taske til 5000,-. Derfor bruger jeg i højere grad Vestiaire til mine taske-køb, mens mine tøj-indkøb oftere foregår via danske butikker, secondhand-apps eller loppemarkeder. Dog skal det nævnes, at Vestiaire har et ret imponerende udvalg af vintage designertøj (især vintage Yves Saint Laurent!), som jeg godt kunne fristes til at investere i på længere sigt, ligesom siden også er et godt sted at lede efter brands, man ikke så ofte finder i DK (jeg kigger tit efter godter fra Sandro).

© Vestiaire Collective

Hvilke funktioner skal man kende?

På Vestiaire har man mulighed for både at gemme varer under “favoritter” og på en “ønskeliste”. Og indrømmet, jeg har endnu ikke gennemskuet forskellen på disse to. Derfor bruger jeg som oftest blot favorit-funktionen (det lille hjerte-ikon). Men – i forlængelse af disse funktioner gemmer der sig nogle ret smarte tracking-funktioner: nemlig “price reductions” og “create an alert”. Hvor man med den første kan følge prisnedslag, kan man med den anden sætte en alert op, i det tilfælde at man søger den bestemte vare i en anden størrelse, farve etc. 

En anden funktion, jeg gerne vil highlight’e, er, at man ofte kan forhandle prisen. Hvis varen er til forhandling, vil den ovenfor viste knap “make an offer” være tilgængelig. Man kan ikke byde mindre end 70% af den pris, sælger har sat, men der kan alligevel være en del at spare. På mit første køb sparede jeg godt 1000,- ved at forhandle med sælger gennem budfunktionen. Man skal dog være opmærksom på, at bud er bindende, såfremt sælger godkender. Hvis knappen ikke figurerer, er sælgers pris fast. 

Men hvad så med prisniveauet i det hele taget?

Vestiaire er, som nævnt, i den luksuriøse og derfor også lidt mere pebrede ende. Men dermed ikke sagt, at man ikke kan gøre sig fund til meget rimelige penge. Det er dog svært at angive en generel prisdifferentiering fra nyprisen. Prisssætningen er nemlig meget individuel, og afhænger af varens type, stand, alder (og sjældenhed), og ikke mindst sælgers ønske. Mine to Proenza Schouler-tasker har kostet henholdsvis 3400,- og 3700,- eksklusiv verificeringsgebyret, mod en nypris på ca. 8500,- stykket. 

© Vestiaire Collective

Hvad skal man vide om at handle på Vestiaire?

1) Først og fremmest skal man holde sig verificeringsgebyret for øje. For køb under 12.000DKK er gebyret 170DKK, mens gebyret for køb over 12.000DKK er 290DKK, der lægges oveni prisen (når man handler gennem afdelingen i Paris). Gebyret dækker dog både verificering OG forsendelse. Hvis varen ikke kan verificeres, refunderes dit køb indenfor 48-72 timer. 

2) Verificerings-stedet har betydning for, om du skal betale told mm. Jeg vil anbefale, at man altid køber af europæiske sælgere, da disses varer verificeres i Paris, hvor der ikke er risiko for at ryge i tolden. Sælgerens lokation kan ses under den enkelte vare, og læser man under “Shipping”, vil man kunne dobbelttjekke, at varen leveres via Paris (se billederne ovenfor).

3) Leveringenstiden kan variere meget. Hvis varen allerede befinder sig hos Vestiaire i Paris, kan den leveres inden for 4 hverdage. Hvis varen derimod befinder sig hos en sælger i f.eks. Tyskland, der først skal sende varen til Paris, hvorefter varen både skal verificeres og derefter sendes fra Paris til Danmark, vil det tage et par uger, eller, i værste fald (som det var tilfældet med min orange Proenza) over en måned. Her oplevede jeg dog at få en god service, da jeg frustreret efterlyste en status på min ordre.

4) Returretten varierer, alt efter om man handler ved en privat eller en professionel sælger. Handler man ved en privat sælger, har man ingen returret. Handler man derimod ved en professionel sælger, har man 14 dages fortrydelsesret. Det vil fremgå af den enkelte sælgers profil, hvorvidt denne sælger som privat eller professionel. 

5) Vestiaire sender med jævne mellemrum rabatkoder ud, så hold godt øje med nyhedsbrevet. Desuden får man en opstartsrabat, såfremt man handler for et minimumsbeløb (Jeg mener, at der er tale om 220DKK i rabat ved køb over 2200DKK). 

6) App-køb kan drille Nets. Jeg har desværre prøvet, at Nets har spærret mit kort, da jeg forsøgte at handle gennem app’en. Banken mente, at dette var pga. at trækningen skete i Paris, mens alt andet tydede på, at jeg befandt mig i Danmark (hvilket jeg selvfølgelig gjorde). Der er således tale om en sikkerhedsforanstaltning fra Nets’ side. Jeg har imidlertid ikke prøvet den problematik, når jeg har handlet via websitet. 

7) Gå ikke i panik, hvis trackingen pludseligt viser, at dit køb befinder sig i Holland – La Poste (det franske postvæsen) viser kun pakkens færd så langt som til transit-byen Best i Holland. Din pakke skal nok nå frem. Vil du være helt sikker på, at alt er som det skal være, kan du altid ringe til Vestiaires kundeservice – de har lidt mere udførlige tracking-info. 

.

(EDIT 2020: Vestiaire har ændret gebyrstrukturen således at enkelte ordre nu er langt billigere at få verificeret og shipped.)

Jeg håber, at de ovenstående tips hjælper lidt på vej. Husk, at I altid må spørge – så skal jeg svare efter bedste evne!

De varmeste hilsner, Tanja

+19

Tanja

17 Comments

 1. Svar

  Helena

  09/06/2019

  Hej,

  Ved du i forhold til deres levering om de smider en seddel i postkassen hvis ikke man er hjemme eller om de bare stiller varen?

  +1
  • Svar

   Tanja

   09/06/2019

   Hej Helena!
   Jeg mindes, at de sender en sms/mail, hvor man kan sætte aftale genlevering 🙂 Det er i hvert fald for dyre leverancer til, at de blot stiller dem uden tilsagn. Håber, at det er en hjælp.

   0
 2. Svar

  Simone

  02/11/2019

  Hej!
  Hvordan er det med told hvis en vare sendes fra fx usa?☺️

  0
 3. Svar

  Simone Slot

  02/11/2019

  Undskyld, kan se du allerede har skrevet det!

  +1
  • Svar

   Tanja

   02/11/2019

   Hej Simone! Godt du fandt svaret ☺️ Ellers spørger du også bare en anden gang!

   0
 4. Svar

  Annemette

  03/04/2020

  Hej Tanja,
  Har du været ude for, at sælgeren har godkendt beløbet i kommentar feltet, men derefter laver et counter offer, der er højere end hvad aftalt? Og ved du hvad reglerne er?

  +1
  • Svar

   Tanja

   04/04/2020

   Hej Annemette! Nej, det har jeg ikke været ude for! Jeg ville fluks høre support – de plejer at være gode til at løse den slags sager 🙂 Dog skal man nok forvente lidt længere svartider, da de vist er særligt udfordrede af virusudbruddet.

   0
 5. Svar

  Catarina

  26/05/2020

  Hej Tanja.
  Jeg har ikke helt forstand på det med told, men hvis jeg køber en taske fra USA, kan den så ryge i en told i Frankrig? Hvis ja, hvem betaler den så fri igen? :/
  Mvh Catarina

  +1
  • Svar

   Tanja

   04/06/2020

   Hej Catarina,
   Beklager det sene svar! Når du køber i USA, bliver den verificeret i USA – og så kommer der told på. Det er kun varer, der afsendes fra Europa, du kan være sikker på ikke bliver taget i tolden 🙂
   Kh T

   0
 6. Svar

  Murielle

  17/07/2020

  Kære Tanja,

  tak for din guide angående vestiaire. Det er svært at finde noget om hvad det koster at sælge en vare via vestiaire.
  Jeg kan forstå at det koster et hvis beløb når man køber, men hvad betaler sælger? Kan du svare?

  +1
 7. Svar

  Birte

  19/07/2020

  Hej Tanja
  Jeg kan ikke slette en vare fra min favorit-liste. Hvad gør jeg forkert? 🙂
  Mvh Birte

  +1
  • Svar

   Tanja

   20/07/2020

   Hej Birte,
   Nogle gange er der vild forsinkelse på favoritlisten – både med nye tilføjelser og varer, man ønsker at fjerne. Den skulle gerne forsvinde ved, at du genstarter app’en 🙂
   KH T

   0
 8. Svar

  Amalie Kirkemann

  04/10/2020

  Hej, hvad kan der blive sat ekstra på hvis man bliver taget i tolden, kigger på en taske fra Japan og hvad kan leveringstiden være på den?

  0

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en forbrugeroplysningsplatform med tekstilfagligt og aktivistisk sigte, der har til hensigt at hjælpe kritiske og bevidste forbrugere med at navigere i tidens spørgsmål om bæredygtighed, ansvarlighed og forbrug. Bag Secondhand First sidder i øvrigt Tanja Gotthardsen, der også driver rådgivningsvirksomheden Continual.