Langsamt: Din genvej til de bedste slow & fair fashion brands

Date
mar, 14, 2020

Annonce – i samarbejde med Langsamt

Det her har været et af de indlæg, hvor jeg næsten ikke kunne beslutte, hvor jeg ville starte eller slutte. Der er nemlig så utroligt mange ting, jeg gerne vil fortælle om Langsamt og de skønne kvinder bag – fra deres enorme viden om materialer og certificeringer til deres æstetiske sans og fokus på forbrugeroplysning. For Langsamt er ikke bare en smuk multibrand butik med slow og fair fashion; det er et betænksomt og gennemført univers, fysisk såvel som online, hvor der er hjælp at hente for alle, der gerne vil have et mere bevidst forhold til egen garderobe. Og det hele foregår ud fra devisen om, at verden ikke har brug for mere tøj; den har brug for bedre tøj. Tøj, som vi har lyst til at passe på, og tøj som passer på dem, der laver det.

Langsamt er nemlig bygget op omkring begreberne “slow clothing, fairly made”, og for mig gør Langsamt alt det, jeg forventer af en butik, der sætter ansvarligheden i front – og mere til. Når man taler ind i bæredygtigheds-narrativet, afgiver man nemlig først og fremmest et løfte til forbrugeren om at hjælpe med at filtrere og gennemskue, hvad der er det bedste valg. Men Langsamt gør mere end at kuratere nogle af de chic’este, sejeste tøjproducenter; de stopper ikke ved de mange timers research, der går forud for hvert eneste indkøb til butikken; de indbyder også til refleksion omkring tøjets tilblivelse og langsigtet tøjglæde – og det er noget af det fineste, man kan gøre i min bog. At handle “langsamt” er et mindset. Og derfor er det en kæmpemæssig fornøjelse at invitere jer virtuelt med indenfor!

En webshop med fysisk butik

Langsamt er først og fremmest, hvad indlæggets hovedpersoner selv kalder en “webshop med fysisk butik”. Det betyder altså, at du roligt kan ånde lettet op, hvis du allerede var begyndt spekulerede over, hvorvidt butikken er placeret nær dig – for den er ikke længere væk end det device, du læser dette indlæg på. Webshoppen er fyldt med de samme smukke styles, som du finder i butikken, og derudover finder du også en meget udførlig og overskuelig certificeringsguide, en materialeguide, en guide til vask og pleje og meget, meget mere, når du klikker videre.

Er du mest til at opleve og prøve tøjet live, er butikken (eller butikkerne, for der er faktisk to!) dog også helt igennem fantastisk. På hylderne og stativerne finder du alt fra overtøj til undertøj og accessories fra førende internationale og danske brands, fra Armed Angels, KowTow, Nudie Jeans og Swedish Stockings til Serendipity Organics, Underprotection, Woron, Sur le Chemin, Schulz by Crowd, Fjord Ruby og mange, mange flere. Og hvis ikke disse brands vækker genklang, så er de med al sandsynlighed lige præcist dem, du har savnet i dit repertoire. Brands’ne er nemlig udvalgt på baggrund af både forretningsmodel, materialevalg og deres sociale ansvarlighed (herunder deres certificeringer), og sortimentet er sammensat, så tøjet nærmest udgør en udvidet capsule wardrobe, hvor alt passer sammen.

Slow clothing

Begrebet “slow clothing” kan med fordel læses som en direkte kontrast til fast fashion. Ofte ser man begrebet “slow fashion” brugt hos de brands, der afstår fra den traditionelle fast fashion-forretningsmodel, men hos Langsamt er det vigtigt at understrege, at tøjets værdi ikke bør dikteres kortsigtet af moden. Det er tøj, med alt hvad ordet indebærer af komfort, nytte- og affektionsværdi. Slow clothing udmærker sig desuden ved at være 1) i mindre miljøbelastende, naturlige og/eller genanvendte materialer, 2) produceret under sikre, sunde og fair arbejdsforhold og er 3) designet til at holde sig smukt længe. Og på hver eneste style kan du faktisk læse, hvordan den passer indenfor kriterierne – således at du, som forbruger, kan træffe et oplyst valg, baseret på dine egne værdier.

Det mest bæredygtige tøj, er det, der bliver brugt og holder til det. Derfor bliver hver eneste style også nøje studeret, inden den evt. tages ind i sortimentet. Indkøbte prøver kvalitetstestes, nulres og strækkes, for at se, hvordan tøjet arter sig. Holdbarheden findes dog i ligeså høj grad i det æstetiske, og derfor vægter Langsamt også at tøjet har små detaljer, man kan blive ved med at forelske sig i. På den måde bliver tøjet også i højere grad noget, man kan se som en langtidsinvestering, og det ligger desuden Langsamt utroligt meget på sinde at minde os om, at tøjet har en håndværksmæssig værdi. Intet tøj bliver til uden adskillige hænders hårde og kyndige arbejde.

Bagom Langsamt

Langsamt er startet af to utroligt skønne og dygtige kvinder, der foruden webshoppen og de to butikker, også har noget andet og ganske særligt tilfælles. De er nemlig mor og datter. Hvor Johanne hovedsageligt er at finde i butikken på Vesterbro, klarer mor-Dorthe skærene i butikken i Roskilde, der også huser en secondhandbutik. Og jeg overdriver ikke, når jeg siger, at jeg føler mig meget priviligeret over at have lært både Johanne og Dorthe lidt at kende under modeuger og spontane butiksvisit. De driver butik med en gennemgående “nørdethed” og integritet, jeg alt for sjældent møder og alt for ofte savner. Siden efteråret er der desuden kommet end trejde kvinde til. Nicoline, der er Johannes nære veninde fra studietiden, kommer nemlig især til at arbejde med at styrke webshoppen på både oplysnings- og inspirationsfronten.

Som det ovenstående forhåbentligt afspejler, dedikerer Johanne, Dorthe og nu også Nicoline uendeligt mange timer til research, hvad angår både materialer, certificeringer og producenter, så man som kunde kan føle sig godt hjulpet på vej. Og de gør det velvidende, at bæredygtighed er et mål i evig bevægelse – men også et mål, vi med garanti kan nærme os ved at agere og forbruge mere “langsamt”. Jeg kan med hånden på hjertet sige, at hvis jeg nogensinde skulle drive butik – så håber jeg, at jeg kunne skabe noget ligeså formfuldendt som Langsamt. Og derfor er det en kæmpe fornøjelse at have de skønne kvinder, og deres skønne univers, lige her i mit.

Og med de ord håber jeg, at du vil tage godt imod Langsamt og måske sågar dele dine egne tanker om “langsamthed”? I hvert fald skal du have tusind tak fordi du læser med. Rigtigt god weekend!

Du finder Langsamt på

Webshoppen, der lige er opdateret med de fineste forårsvarer, og på Instagram, hvor er også løbende bliver delt tips, tricks og smukke stylinger. Og vil du gerne have endnu flere guldkorn, kan jeg også anbefale, at du skriver dig op til nyhedsbrevet – du finder link på hjemmesiden.

Butikkerne finder du på Ringstedgade 13, 4000 Roskilde og på Dybbølsgade 66, 1721 København.

+13

Tanja

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en forbrugeroplysningsplatform med tekstilfagligt og aktivistisk sigte, der har til hensigt at hjælpe kritiske og bevidste forbrugere med at navigere i tidens spørgsmål om bæredygtighed, ansvarlighed og forbrug. Bag Secondhand First sidder i øvrigt Tanja Gotthardsen, der også driver rådgivningsvirksomheden Continual.