I bedene på Queen: Om blomster, bæredygtighed og bakterier

Date
okt, 24, 2020

Annonce – i samarbejde med Queen

Når større virksomheder henvender sig, er de oftest ikke i nærheden af at leve op til samarbejdskriterierne herinde. I mange tilfælde begrænser deres bæredygtighedsindsats sig til noget, der foregår i marketingafdelingen, mens den egentlige omstilling lader vente på sig. Og det var uden tvivl den forudindtagelse, der gjorde, at jeg lidt skeptisk rynkede på brynene, da den første mail fra Queen tikkede ind. Min viden om virksomheden beløb sig til, at de producerer langtidsholdbare blomster– og selvom det er en fin kvalitet, er der alligevel et stykke vej derfra til en mere holistisk bæredygtighed. Men bedst som min kynisme var ved at slå dybe rødder, skete det utænkelige – jeg blev positivt overrasket.

Queen har arbejdet med en bredspektret omstilling i årtier – og alligevel har de gået rimeligt stille med dørene. Selvom de allerede gør meget, mener de nemlig stadig ikke, at de er der, hvor de vil kalde sig “bæredygtige”. Og det er ærligt talt forfriskende, for det gjorde plads for en åben snak om mål, drømme og udfordringer. Eksempelvis er Queen endnu ikke økologiske, men sammen med bla. Københavns Universitet, har de gennemført en række undersøgelser med biologisk bekæmpelse, der potentielt kan føre til en ny grøn revolution, der vil præge ikke bare blomsterne i din vindueskarm, men også fødevarerne i dit køleskab. 

Inden vi rigtigt går i gang, vil jeg dog gerne understrege, at blomsterkøb er en luksus – især når vi bevæger os udenfor sæson. Det mest klima- og miljøvenlige er selvsagt at undvære – som med så meget andet. Men skulle du, som jeg så ofte har gjort, savne blomster i kulden, eller mangle en buket at sende til en, du har kær, er Queen et rigtigt fint alternativ til mange andre konventionelle blomster. Både fordi din buket kan stå længere, men også fordi Queen tilbyder en kærkommen transparens og ansvarstagen.

Certificeret og prisvindende produktion

I september tog jeg således på besøg på Queen’s 120.000 m2 store gartneri i Hinnerup, nær Aarhus, for at lære dem lidt bedre at kende. Her fik jeg lov til at dykke ned i alt fra energineutral drivhusdyrkning til, hvordan man kan certificere blomsterproduktion efter både miljøvenlighed og social ansvarstagen. Jeg har prøvet at holde det kort – men helt ærligt, der foregår ret mange seje ting derude. Så – hæng lige i.

Drivhusdyrkning har generelt et speget ry pga. det store energibehov. Den udfordring har Queen dog taget op ved at integrere varmevekslere og -pumper, der udnytter den energi, der allerede er tilstede i drivhusene. Det er et komplekst samspil mellem fugt og varme, men ikke desto mindre er det super interessant. Ved hjælp af et system kaldet DynaGrow, der beregner lysbehovet ift. både sollys og planternes vækst, er det desuden muligt at monitorere, hvornår chancen for at køre på f.eks. vindenergi er størst. Og så er systemet også udstyret med nogle særlige gardiner, der gør det muligt at holde på varmen og skærme for solen, alt efter hvordan vejret arter sig. Vandforsyningen består desuden af regnvand og kondens opsamlet fra drivhusene, og vandet holdes i et lukket kredsløb, således at det vand, planterne ikke optager, renses og recirkuleres. Det er – for at sige det ligeud – rimeligt high-tech.

Informationen fra drivhusene sendes løbende (ja, faktisk månedligt) til den certificeringsstandard, der hedder Milieu Project Sierteelt (MPS), hvor Queen har været registreret (og topscorer) siden 1998. I alt har Queen tre forskellige MPS-certifikater, der dækker alt fra energi-, vand-, gødnings- og pesticidforbrug til plantesporbarhed, spild, sikkerhed og arbejdstagerrettigheder. Der passes altså godt på ressourcerne – også de menneskelige. Og den ekstra tryghed sætter jeg pris på. Deres papiremballage er desuden FSC-certificeret, og jeg ved, at de hele tiden arbejder på at forbedre bæredygtighedsprofilen på alt fra spagnum til urtepotter.

Dyrket til langtidsholdbarhed

De blomster, du finder hos Queen, er af sorten kalanchoe – og dem har de forfinet igennem mere end tre generationer i familievirksomheden. Ja, faktisk er de verdens største producent af kalanchoe, og gennem en tidskrævende krydsningsproces, har de skabt et væld af varianter i alverdens farver, højder og med forskellige blomsterstørrelser – både som potteplanter og snitblomster. Eksempelvis kan du finde varianter med op mod 64 smukke kronblade, som er dem, jeg har kastet min kærlighed efter. Og potteplanterne husker du måske ligesom jeg hjemme fra Bedstes køkkenbord? Men det er ikke alt.

For det er selvfølgelig fantastisk, at Queen har udviklet snitblomster med en garanteret holdbarhed på 3 uger. Især, når det bakkes op af de mange andre gode tiltag i deres produktion. Og jeg kan fortælle så meget, at buketten på mine billeder nu har stået i 5 uger – og den er ingenlunde afblomstret. Mine økologiske sæsonbuketter plejer til sammenligning at stå max. halvanden uge – og kun, hvis jeg sørger for at tage de visne blomster fra. Queen’s kalanchoe frigiver imidlertid selv næringstoffer til vandet, og derfor skal du heller ikke skifte det. Og nej, vandet bliver ikke det mindste grumset eller udvikler lugt – det er faktisk en af kalanchoes centrale egenskaber.

Og så til den potentielle grønne revolution

Når Queen endnu ikke er økologiske, skyldes det, at de stadig bruger enkelte sprøjtemidler – men drømmen og ambitionen er at sikre en produktion helt uden. Derfor satser de også benhårdt på det, man kalder “biologisk bekæmpelse”– altså hvor man bruger mikroorganismer som svampe og bakterier, der kan beskytte planterne mod skadedyr og sygdomme. F.eks. bruger Queen såkaldte bankerplanter, jordrovmider og nyttesvampe. Og det her med de biologiske hjælpemidler er altså ret spændende – endda så spændende, at Novo Nordisk Fonden har igangsat en undersøgelse af det fulde potentiale ved det. Det kan nemlig potentielt komme landbruget til gode og hjælpe udfasningen af pesticider på vej. Og her kan man i den grad kalde Queen first movers.

Pt. kan Queen estimeret klare sig uden pesticider 95% af tiden, men kommer der et større udbrud, ser de sig fortsat nødsaget til at sprøjte – for at undgå tabet af en hel produktion. Dog har Queen indtil videre to sorter (Juliette og Geneve), der dyrkes helt uden pesticider, og der er fire mere på vej. Og så skal det siges, at Queen ikke bruger bekæmpelsesmidler, der kan være til skade for bier – hverken under dyrkningen eller efter. Jeg glæder mig enormt til at se, hvad de kan drive det til – i løbet af den kommende generation og de næste.

Har du spottet Queen’s blomster i dit lokale supermarked? Måske du, som jeg, er blevet positivt overrasket?

Du kan læse mere om Queen’s miljøprofil her, samt finde webshoppen her. Og så har de også en utroligt fin profil på Instagram, som du finder lige her.

6+

Tanja

Leave a comment

Related Posts