Hvor god er “Good on You”?

Date
aug, 07, 2020

Indlægget her er en fortsættelse på et indlæg fra april 2019, hvor jeg første gang introducerede appen Good on You herinde. I dette indlæg tager vi dog lige et spadestik dybere ift., hvad der virker, og hvad der ikke gør. For selvom Good on You bestemt er anbefalelsesværdig, har den også sine begrænsninger. Here goes.

“Tanja, kender du den app, der hedder Good on You?” – Det er et spørgsmål, der efterhånden ofte tikker ind i min inbox. Hvilket er dejligt, for det betyder, at I er mange, der er på udkig efter flere kanaler, der kan gøre jer skarpe på mode og bæredygtighed! Det glæder mig. Og faktisk er Good on You en app, jeg ofte har anbefalet – især til mine foredragsdeltagere. Den udmærker sig nemlig ved, at man kan se brands rangeret efter deres klima- og miljømæssige profil, arbejdsvilkår og dyrevelfærd. Men nu, hvor I sådan spørger, tænker jeg også, at tiden er moden til en lidt mere kritisk gennemgang – for den lader også noget tilbage at ønske. Men vi starter med det gode.

Det gør Good on You godt

 • Good on You er som sagt en app, der gør det muligt for dig at tjekke op på brands, og den er især god til de store, internationale brands, samt til at give dig et overordnet overblik. Den vurderer brands på “Environment”, “Labour” og “Animal”, og der er fem mulige karakterer – fra “We avoid” til “Great”. Under vurderingerne kan du også se, hvornår et brand sidst er blevet tjekket af Good on You. Men en hurtig anbefaling – gå efter brands, der som minimum er vurderet som “Good”. Alt derunder er er simpelthen for sløvt.
 • Appen er god til at fremhæve brands, der er “Great” indenfor en given kategori. Lander du på et brand, der ikke scorer særligt højt, kan du her se bedre alternativer. Og lander du på et brand med orden i sagerne, kan du finde flere i samme liga.
 • Good on You har en rigtigt fin og informativ blog, hvor de skriver om alt fra individuelle materialer til individuelle beklædningsgenstande. Der er bestemt medier derude, der leverer mere tekniske skriv, men Good on You vinder på overskuelighed og forbrugervenlighed.
 • Hvis man er meget optaget af dyrevelfærd, er det en tydelig parameter i Good on You’s brand-analyser. Det skal de have ros for.

Det lader Good on You tilbage at ønske

 • Good on You mangler oversigt over mange mindre brands, herunder de brands, vi kender fra det danske/europæiske marked. Du finder dermed ikke de brands, du eksempelvis vil møde her på bloggen. Men Good on You har altså også hovedkvarter i Sydney, og det skaber jo en forskydning. Man kan dog foreslå brands, man savner, men det er ingen garanti for, at de bliver oprettet.
 • Kriterierne for “Environment”, “Labour” og “Animal” er ret diffuse, for brede og for vage.
  • Ser vi eksempelvis på arbejdskraft, kan et brand få en ok vurdering, bare de har en Code of Conduct – altså nedfældede retningslinjer for deres produktion – men en Code of Conduct er ingen garanti for, at produktionen lever op til kravene. Det er her, der gerne skal en uvildig tredjepart på besøg (certificeringer er og bliver bare vores bedste hjælp). Brands bliver også ofte fremhævet som medlemmer af alle mulige alliancer og koalitioner – men igen – hvem tjekker?
  • Ser vi på klima/miljø, kan et brand få en ok vurdering, bare de bruger nogle “mere bæredygtige” materialer. Men der er altså også her, vi finder rigtigt meget genanvendt polyester – et materiale, der hyppigt bruges som undskyldning for fortsat at producere rigtigt meget crap, man alligevel ikke kan holde ud at have på i længden.
  • Ser vi på dyrevelfærd, slår Good on You hårdt ned på, om der overhovedet anvendes fibre fra dyr. Og her må jeg simpelthen indrømme, at jeg til stadighed er fortaler for f.eks. uld – hvis bare, der er sporbarhed og/eller certificering på.
 • Barren for scoren “it’s a start” er virkeligt ikke særligt høj. Så igen – se efter brands, der er “Good” og “Great”.
 • Good on You korrigerer ikke brands efter, om de har ongoing slaveri-sager og/eller har undladt at betale deres leverandører. Og det er altså, for mig at se, lidt af et problem.

Der er bestemt flere ting, jeg kunne slå ned på – men jeg håber, at det ovenstående giver en fornemmelse af, hvordan Good on You både har sine fordele og ulemper. Og igen – jeg anbefaler den stadig. Den kan nemlig både give et hurtigt overblik og hjælpe en til at tænke bæredygtighed som noget, der rækker ud over f.eks. materialevalg og CO2-kompensation.

Har du prøvet Good on You? Eller overvejer du det efter indlægget her?

+15

Tanja

2 Comments

 1. Svar

  Ann

  07/08/2020

  Jeg hentede den faktisk for et års tid siden – og slettede den igen efter en uge eller to. Jeg husker det som, at jeg var lidt irriteret over kategorierne – de virkede meget brede og meget vage, og så er jeg ikke imod brugen af uld, fx, så jeg følte lidt, at jeg blev placeret i en kasse med værdier, jeg faktisk ikke helt kunne se mig selv i.

  Derudover så husker jeg også, at jeg slog nogle brands op i appen, uden af finde dem i appens bibliotek. Det betyder nok “bare” at jeg ikke er målgruppen, for jeg køber ikke fast fashion, og de brands, jeg køber fra (når det ikke er genbrug) er simpelthen for små / lokale til, at GOY har dem med.

  Men når det så er sagt, så er jeg enig med dig i, at GOY kan noget fornuftigt, dog med forbehold.

  +1
  • Svar

   Tanja

   07/08/2020

   Enig, Ann! Det er helt klart også der, jeg ser den komme til kort. Alt for brede kategorier, og alt for få af de brands, vi kender herhjemme fra. Og så er det kæmpekritisk, at den ikke vægter, hvem der tjekker hos brands’ne, højere. Men som begynder mener jeg bestemt, at den kan give en noget at tænke med. Omend med forbehold.

   Ha’ en dejlig weekend!

   0

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en forbrugeroplysningsplatform med tekstilfagligt og aktivistisk sigte, der har til hensigt at hjælpe kritiske og bevidste forbrugere med at navigere i tidens spørgsmål om bæredygtighed, ansvarlighed og forbrug. Bag Secondhand First sidder i øvrigt Tanja Gotthardsen, der også driver rådgivningsvirksomheden Continual.