Garderobe-oprydning 101

Date
jan, 25, 2019

Bruger du alt det, du har hængende? Har det hele stor affektionsværdi, eller er noget klar til at komme videre? Og hvem skal det eventuelt videre til? Det er spørgsmål, jeg jævnligt stiller mig selv. For hvis tøjet ikke bliver brugt eller giver mig en umiddelbar følelse af glæde, så vil jeg hellere spare pladsen og sende det videre til næste glade ejer. Selvom der er tale om genbrugsfund, nytter det stadig ikke noget, at de strander hos mig. Og hvor jeg normalt plejer at sortere ud med det samme, har jeg denne gang samlet til bunke, da jeg har fået tilbudt en stand på et af mine yndlings-loppemarkeder i weekenden – Og det var jo i grunden den perfekte anledning til at begynde på dette indlæg.

Indrømmet: det er på ingen måde rocket science. Slet ikke. Du behøver ikke at gå full on KonMari-method, og jeg tror ikke på, at one size fits all, når det kommer til, hvordan vi organiserer os. Men nogle gange kan det være rart med en lille påmindelse om, at en garderobeoprydning ikke behøves at være hverken uoverskuelig eller synderligt kompliceret. Det nedenstående er altså bare et sammensurium af, hvordan jeg gør, og med forskelligheden in mente, håber jeg også, at du vil dele dine tips og strategier i kommentarfeltet, så andre kan blande sig en pose organisering-bolsjer helt efter deres egen smag. Hvor ofte rydder du ud? Hvilke krav stiller du til tøjet? Og hvordan sender du det videre? Det vil jeg rigtigt gerne have jeres input på.

.

Hvem er jeg?

Vi starter lige med de store eksistentielle spørgsmål. Hvis du allerede føler dig hjemme i din garderobe, er denne del måske knapt så brugbar. Men hvis du har brug for lidt at starte på, kan det være en hjælp at nedfælde nogle tanker. For hvem er du (eller hvem vil du gerne være)? Hvilken følelse vil du gerne have, når du klæder dig på? Hvilke funktioner/personaer har du i det daglige? Det er de krav, tøjet med fordel kan leve op til. Skriv ned, og brug dine notater – både i oprydningen, og til at identificere, hvad du eventuelt skal på jagt efter, når garderoben er sat i system. Og lige et ekstra fif: Prøv at spørge dig selv, hvorfor du rydder op. Svaret siger meget om, hvordan du med fordel kan shoppe (eller ikke shoppe) efter oprydningen.

.

Gør den mig glad?

Følgende spørgsmål kan både bruges til den helt store oprydning, og når du løbende går dine ting igennem. Hvis du ikke kan overskue den helt store tur, kan det stadig give mening at give garderoben et hurtigere gennemsyn.

 • Gør den dig glad? Det her er i min bog det vigtigste spørgsmål. For glæder du dig til at tage den på? Det er rimeligt KonMari-agtigt, men jeg synes ikke nødvendigvis, at det kan stå alene. Garderoben skal jo stadig være funktionel, indtil du eventuelt finder er substitut, du elsker – så spørg evt. også, om den er essentiel for, at du kan bruge det, du elsker allermest lige nu og her? Så kan det godt give mening at holde fast i den, mens du leder.
 • Hvornår har du den sidst på? Hvis du ikke har haft den på i et par måneder, og hvis ikke der er tale om noget med begrænset anvendelse, giver det så mening at holde fast i den? Hvornår vil du komme til at bruge den igen?
 • Passer den til den, du gerne vil være? Eller er den i virkeligheden et levn fra en fortid, der alligevel ikke rigtigt er dig længere? Er affektionsværdien i sig selv er grund nok til at beholde den? Igen, gør den dig glad?
 • Sidder det, som det skal? Føler du dig tilpas i den? Hvis ikke, vil du så bruge ressourcerne på at få den tilpasset? Eller er det mere ideen om at have den, og måske en dag kunne passe den, der trækker? Piner du dig selv med det?
 • Har du 10 andre, der ligner denne på en prik? Er du revisor? Gør alle 10 dig lige lykkelig? Nej? Så ved du godt, hvad der skal ske her.
 • Kan den kombineres med noget, du allerede har? Hvis ikke, vil du så investere i noget, der kan gøre den brugbar?
 • Er den beskadiget? Hullet, forvasket, eller plettet? Vil du bruge ressourcerne på at friske den op?

Og så til et spørgsmål, jeg ville ønske, at jeg havde lært at stille mig selv langt tidligere i livet:

 • Har du et kropskompleks, der står i vejen for, at du vil bruge den der bluse/buks/nederdel, selvom den faktisk passer som fod i hose? Selvom du synes, at den er det smukkeste, du nogensinde har ejet? Gør kropskomplekserne dig glad? Nej vel? Smid kropskomplekserne i “ud”-bunken. Dem kommer du alligevel aldrig til at føle dig tilpas i.

.

Hvordan vil jeg sende mit tøj videre?

Det er værd at tænke over, da i omegnen af 50.000 tons tøj går op i røg hvert eneste år. I Danmark alene, altså. Og det er Miljøstyrelsens tal. Men afvejningen af, hvordan tøjet skal sendes videre i systemet, kan både afhænge af dit overskud og tøjet stand.

 • Vil du selv bruge tiden og ressourcerne på at sælge videre? Så er mulighederne mange. Du kan tage på loppemarked, eller sætte til salg på de digitale markedspladser, f.eks. Tradono, Trendsales, Facebook Marketplace, DBA eller Zadaa. Er I flere i venindekredsen, der trænger til at rydde ud, kan I eventuelt også arrangere tøjbytte. Men vær også ærlig – hvornår vil du få det gjort? Hvis du ved, at du vil udskyde det, kan det måske give mening at afsøge nogle af de andre muligheder.
 • Vil du gerne have hjælp til at sælge videre? Så findes der gudskelov et væld af secondhandbutikker, der tager varer i kommission. Der er utroligt mange landet over, og flere popper op. Jeg arbejder på et lille “Danmarkskort”, så I kan se, om der er butikker nær jer.
 • Er du i tvivl om, hvorvidt nogle af dine ting kan sælges, eller vil du bare gerne give det videre, til glæde for andre? Så er det tid til at smutte forbi din lokale velgørenhedsgenbrug, en varmestue eller et kvindecenter. Der er mange steder, hvor dit aflagte tøj bliver budt mere end velkomment. Er du i tvivl om, hvor du kan aflevere, er der aldrig længere end en google-søgning væk.
 • Har du noget, der ikke står til at redde? Så kan du indlevere til genanvendelse. Hvordan dette foregår, afhænger af din kommune, men de fleste steder er der opstillet containere. Tro det eller ej, dine hullede strømpebukser kan sagtens reinkarneres.

Og nu vil jeg gerne have alle dine tips! Hvad skal dit tøj kunne? Hvordan gør du? Kan du bruge mine skriblerier? Har du allerede ryddet ud, eller skal du igang?


7+

Tanja

3 Comments

 1. Svar

  Katrine Ea

  05/05/2019

  Jeg er helt motiveret til at få ryddet op i klædeskabet – God knows at det trænger!

  0
  • Svar

   Tanja

   05/05/2019

   Hvor lyder det godt med motivationen, Katrine! Jeg håber, at guiden er en hjælp ☺️ Rigtigt god fornøjelse!!

   0

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en kombineret rådgivningsvirksomhed og forbrugeroplysningsplatform, der har til formål at hjælpe bevidste forbrugere og ansvarlige virksomheder med at finde hinanden