Det købte jeg fra nyt i 2018

Date
jan, 06, 2019

Allerede i foråret vidste jeg, at jeg ville prøve at samle op på mine nyindkøb ved årsskiftet. Oprindeligt var tanken, at det bare var til min egen refleksion, men efterhånden som året skred frem, kunne jeg mærke, at der var basis for en lidt mere udførlig gennemgang, som jeg gerne ville dele. For indlægget her et et forsøg på en nuancering, som jeg tror bliver endda mere nødvendig, efterhånden som genbrug vinder popularitet.

Mistforstå mig ikke – jeg elsker, at genbrug vinder indpas og bliver en del af flere og flere menneskers forbrugsvaner og mindset. Det er fantastisk! Det er der, vi skal hen. Men når jeg ser hashtags som “nyt-er-yt”, så bliver det hele meget sort/hvidt – også selvom det ikke er ment sådan. Og for nogle, der følger med, kan det måske blive et “enten eller” at efterstræbe, og det tror jeg ikke er bæredygtigt. Hverken personligt eller samfundsmæssigt. Man skulle nødigt piske sig selv over et nyindkøb. Måske overskuddet ikke var til at gå på genbrugsjagt, måske man fandt noget, man kunne mærke, man havde lyst til at bruge om og om igen etc. Det er der ingen skam i. I virkeligheden er omtanken jo det vigtigste. Et overforbrug af genbrug (der blot hober sig op i klædeskabet, og aldrig bliver brugt), er jo heller ikke videre bæredygtigt.

Som jeg også skrev om her, er vores forbrug desuden en stemme på den verden, vi gerne vil se. En stemme på de industrier, vi gerne vil se flere af. Og personligt ser jeg gerne, at flere bæredygtige brands finder solidt fodfæste. Derfor er det også her, jeg hovedsageligt prøver at placere mine penge, når genbrugsmulighederne eller overskuddet kommer til kort. Og det er egentligt den fleksibilitet, jeg prøver at understrege med formuleringen secondhand first.

.

.

Nuvel, videre til årets nyindkøb. I 2018 købte jeg i alt fire nye ting til garderoben. Det er ikke meget, men genbrugsmulighederne var simpelthen så mange – antallet af og udvalget på sæsonens loppemarkeder var i sig selv overvældende. Tæller vi undertøjs-indkøb med, kommer vi op på 12 ting – jeg har nemlig købt Organic Basics’ fantastiske invisible-sager i genanvendt nylon. Men så er vi vist også kommet omkring det hele 🙂

Mine nyindkøb blev alle foretaget i sommeren, da jeg slet ikke var gearet til det varme vejr! Og da jeg begyndte at lede efter sommertøj på diverse brugtvare-apps, skal jeg lige love for, at andre havde været hurtigere end mig – der var, eksempelvis, ikke mange shorts at finde. Således endte jeg med at købe to t-shirts og et par culottes fra Filippa K og et par short fra Day, Birger et Mikkelsen. Filippa K er igang med en imponerende grøn omstilling (t-shirts’ne er f.eks. i tencel), mens Day, Birger et Mikkelsen, der, indrømmet, ikke har en synderligt grøn profil, i det mindste tilbyder god kvalitet og skrædder-reperation (fremfor at kassere defekte varer, som flere brands ellers gør). At finde shorts var min allerstørste udfordring, og til sidst så jeg mig slået af varmen og det ringe opbud af fysiske butikker med bæredygtige brands. Men når det er sagt, så er det også et par urimeligt behagelige shorts, som jeg glæder mig til at iføre mig igen.

Der er hovedsageligt tale om tidløse og lidt dyrere basisindkøb. Der er ikke mange farver i mit råhvide/navy/sorte-setup. Til gengæld har jeg vægtet at købe kvaliteter, der kan holde i mange år, og alt pånær shorts’ne bruger jeg året rundt. Og overvej lige, hvor fint det er, at der på Filippa Ks vaskeanvisninger står “Our clothes are made to last. If no longer in use, please pass this item on to someone else, or return it to a Filippa K store for reselling or recycling”. Det er jeg helt vild med!

.

.

Det skal siges, at jeg har fuld respekt for dem, der forsøger sig med købestop mm. Det kan være en fed udfordring. Men jeg vil nødigt, at bloggen bliver udtryk for en slags “absolut sandhed” om, at genbrug er godt / nyt er dårligt. Den holder altså ikke i min bog.

Jeg overvejer at lave en opsamling på boligen også, og så har jeg også et indlæg om forskellige genbrugs-typer (for nogle er faktisk mindre bæredygtige end andre) på trapperne.

Men jeg er nysgerrig – Hvad tænker du om mit forsøg på en nuancering? Er det helt ved siden af? Er du selv mere til “enten eller”?

13+

Tanja

8 Comments

 1. Svar

  Sarah

  06/01/2019

  Dejligt indlæg! Jeg elsker at købe genbrug, og finder ofte gode sager. Men nu har jeg lavet et nytårsforsæt om max at købe 10 stykker tøj fra ny (undertøj, strømper og nattøj undtaget). Og jeg er meget spændt på det. Indtil videre har jeg købt 2 stykker tøj – et sæt der kan bruges sammen og hver for sig. Glæder mig til at blive mere kreativ med de ting, jeg allerede har og gøre mig mere bevidst om den måde, jeg shopper på.

  0
  • Svar

   Tanja

   06/01/2019

   Hvor lyder det som den fineste udfordring, Sarah! Det kan virkeligt også være givende at sætte mål og gøre status. Skøn ide at købe et sæt! Tit handler det jo mere om kombinationer end stykker tøj. Du må lige holde ajour omkring, hvordan nytårsforsættet forløber!

   0
 2. Svar

  Nynne

  06/01/2019

  Ja, hurraaa, sikke et dejligt fokus! Det havde jeg lige brug for at læse, for jeg kan mærke, jeg er begyndt at piske mig selv, når jeg tænker på at købe nyt. Det er ikke altid jeg har held med at finde det jeg søger brugt, og indimellem synes jeg også det er afsindigt dyrt at købe brugt – eksempelvis i secondhandbutik. Jeg er måske bare ikke så skarp til at spotte det endnu, men jeg nægter at føle skam, hvis jeg er nødt til at købe nyt. Som du siger: omtanken betyder alt. Og et overforbrug af genbrug er i den grad heller ikke bæredygtigt. tak for dit skriv!

  0
  • Svar

   Tanja

   06/01/2019

   Hvor er jeg glad for, at det kan bruges, kære du! Væk med pisken. Det skal jo også være bæredygtigt på et individuelt plan Og mht. prisen på genbrug, så synes jeg, at vi skal smutte på loppis sammen, hvor der er noget for enhver pengepung!

   0
 3. Svar

  Astrid

  06/01/2019

  Super godt indlæg og du har helt ret i, at diskussion ofte kræver noget nuancering, da det for mange bliver en enten-eller sag. Som Sarah har jeg også et mål om at begrænse mit forbrug af nyindkøb af tøj og sko (med undtagelse af nødvendigheder som undertøj, sokker ect), og kun prøve at købe ting, som jeg ved, at jeg vil bruge igen og igen.
  På et mere personligt plan, så køber jeg overvejende secondhand både i genbrugsbutikker og online, men alt efter kropsstørrelse og -form, så kan det være utrolig svært at finde noget genbrug, synes jeg. 🙂 derfor er jeg i hvert fald til tider tvunget til nyindkøb grundet, at jeg ikke kan finde denne specifikke vare i min størrelse. 😉

  0
  • Svar

   Tanja

   06/01/2019

   Tusind tak, Astrid, hvor er det dejligt, at det vækker genklang 🙂 Det lyder som nogle virkeligt gode overvejelser du har gjort dig! Og det er helt forståeligt, når størrelserne bare ikke er til at opstøve. Søger du over længere tid, eller er det mere momentant? Spørger den nysgerrige guide-skribent 🙂

   0
 4. Svar

  Lisbeth

  06/01/2019

  Hvor er det bare godt skrevet! Jeg har lige siddet og samlet op på året der gik selv, hvor jeg blandt andet summede lidt over det med genbrugskøb, som jeg knuselsker, men der er bare nogle ting, som det ikke giver mening at købe brugt (som eksempelvis undertøj!). Min drøm er, at jeg i 2019 kan finde netop de ting fra mere bæredygtige virksomheder, som du også så fint nævner her. Den bæredygtige livsstil kommer aldrig til at slå bredt igennem, hvis den præsenteres som udelukkende forbud og restriktioner 🙂

  Knus

  0
  • Svar

   Tanja

   06/01/2019

   Tusind tak for din skønne kommentar, Lisbeth! Og nej, lige præcis! Bæredygtigheden skal, bogstaveligt talt, være bæredygtig 🙂

   0

Leave a comment

Related Posts