Den ultimative guide til genbrug online: Apps, webshops og alt ind imellem

Date
mar, 28, 2020

I disse lidt skøre tider, kan man godt føle sig lidt begrænset på sine genbrugsmuligheder; i al fald, hvis man er vant til at handle fysisk. Men der er selvfølgelig hjælp at hente, og sammen med en masse skønne kvinder inde på Garderobeguiden, har jeg samlet en liste med gode online platforme – og så har jeg selv rystet en masse kendinge ud af ærmet til jer også. Men før I får listen, synes jeg også lige, at vi med fordel kan snakke om, hvordan man kan begå sig mere bæredygtigt, når man shopper genbrug online.

Genbrug er nemlig ikke, som vi også har talt om før, en ukompliceret størrelse. Markedet er stukket af, og den udvikling ses især på secondhand-apps’ne, hvor det bugner med varer, der aldrig eller sjældent har været brugt. Og i det ligger en udfordring; for hvordan undgår vi at understøtte et eskalerende forbrug af nyt, der bestemt ikke er bæredygtigt produceret? Kan vi overhovedet tale om “genbrug”, når tingene slet ikke har haft et brugsliv? Det dykker vi lige ned i til en start.

Hvordan er genbrug egentligt bæredygtigt?

Når vi taler om genbrugs bæredygtighedsværdi, tager vi oftest udgangspunkt i en præmis, der hedder, at tøjet ikke har den samme klima- og miljøpåvirkning som nyproduceret. Den belastning er for så vidt noget, der tilfalder den første ejer. Og det er jo for så vidt en god tanke, i teorien; Men, i realiteten, hvis tøjet knapt er brugt, før det sælges og afløses af andet nyt, fordi genbrugsmarkedet gør hurtig udskiftning nærmest konsekvensløst økonomisk, står genbrug langt mindre uskyldsrent tilbage.

Taler vi genbrug online og i særdeleshed apps, er vi desuden eksponeret for nye varer på en måde, der i sig selv kan opildne til et overforbrug – for tilstrømningen er konstant og handlen er “nu og her”. Altid lige ved hånden. Og det er værd at holde sig for øje. Her er den mest ligetil løsning imidlertid, at man køber brugt med omtanke, og fokuserer på tøj, der giver gedigen garderobeglæde, så man ikke selv ender med et overforbrug af genbrug. Og det gælder for så vidt både fysisk og online.

Men genbrug kommer især til kort på ét område; nemlig den sociale bæredygtighed. Genbrug går ikke direkte eller inddirekte ind og forbedrer produktionsforholdene, medmindre vi genbruger fra ansvarlige brands – og ser vi på summen af det genbrugstøj, der er udbudt, fylder de mere ansvarlige eller mere bæredygtige brands altså forsvindende lidt. Bevæger vi os desuden længere ud i det globale genbrugssystem, sidder der også der en masse mennesker under kummerlige forhold. Og derfor vil jeg til hver en tid opfordre til, at man også overvejer at investere lidt hos de brands, der går den ekstra mil for de mennesker, der producerer vores tøj, hvis man har det sociale som en kerneværdi.

Hvis du vil tage den sociale dimension med ind i dit genbrugsforbrug, er der dog noget, du kan holde dig for øje – nemlig om du handler via en butik eller virksomhed, hvor der både betales skat og moms, og hvor der opbygges et nyt arbejdsmarked, som vi i den grad får brug for. Og ligeledes kan det også være en ide at overveje at støtte der, hvor flexjobbende Jytte eller pensionerede Jens får øget deres livskvalitet. Måske du også, på den måde, kan gøre en verden til forskel for dit lokalsamfund? Det har jo også en enorm værdi.

Tilbage til genbrug online

Når det så er sagt, er det bestemt heller ikke min intention, at man skal sidde handlingslammet eller samvittighedstynget tilbage, hvis drømme-købet dukker op på en forbruger-til-forbruger platform; Slet ikke! Markedspladserne har også deres berettigelse – De kan gøre det lettere at tilgå genbrug uanset, hvor man er bosat i landet, og de kan være tidsbesparende, fordi man kan søge målrettet. Problemet opstår, når vi glemmer, at genbrug også har sin påvirkning og sine nuancer. Og skal jeg knytte en afsluttende bemærkning til dette, så lad det være, at man ikke skal være ked af at bruge markedspladsernes betalingssystemer og medlemskaber – de støtter jo også en arbejdsplads derude (omend omfanget ikke når de små genbrugsvirksomheder til sokkeholderne).

De gode spørgsmål, du kan stille dig selv er således: “Vil jeg få oprigtig glæde af dette stykke tøj? Bruge det? Passer det ind i min garderobe? I min hverdag?” og “Drives profilen, jeg kigger på af en virksomhed, der betaler skat og udgør en del af et nyt arbejdsmarked? Hvis ikke, kan jeg så finde et tilsvarende stykke tøj hos en virksomhed, der betaler skat?”

Og pssst… Selvom guiden her gælder for tøj, er der også rig mulighed for en bolig-edition – og der holder spørgsmålene altså også.

Og så nåede vi til vores liste. Tak for at hænge i så langt, haha! Vær opmærksom på, at flere af koncepterne både sælger via f.eks. Instagram og webshop, og at flere af markedspladserne både har private og professionelle sælgere. God fornøjelse!

Apps/Online markedspladser

 • Trendsales – en gammel kending for de fleste. Trendsales er nok kerneeksemplet på en markedsplads, der bugner med tøj, der ikke eller sjældent er brugt; til gengæld har du også en høj “hit rate” ift. i det hele taget at finde det, du leder efter.
 • DBA – ligeledes en gammel kending. DBA, der idag ejes af Ebay, er Danmarks største genbrugsportal, og selvom de fleste forbinder markedspladsen med møbler og interiør, er der også en del tøj at finde. Især fra ældre kollektioner.
 • Facebook Marketplace – er ligesom DBA en blandet landhandel, men tøj kan man dog finde. Og hvor Trendsales’ lokalitetsfunktion er blevet udvandet, gør Facebook Marketplace det til stadighed nogenlunde let at handle lokalt. Markedspladsen bor inde i din facebook-app, og er markeret med et lille hus/en lille bod.
 • Vestiaire Collective – bugner med luksusgenbrug og eksklusivt vintage fra hele verden. Vestiaire verificerer ydermere dine køb, så du er garanteret ægthed, når du for alvor skal have moneter op af lommen. Vær dog opmærksom på, hvorvidt du handler via en sælger, der udløser en told-regning. Læs evt. min guide til Vestiaire lige her (den er lidt gammel og gebyrerne er blevet sat ned, men de generelle tips holder stadig).
 • Etsy – er meget mere end genbrug. Her finder du en gigantisk, international markedsplads, der rummer alt fra hobbyartikler til smukke vintagekjoler. Vær dog igen opmærksom på, at du ikke ender med en stor toldregning.
 • ASOS Marketplace – har mange år på bagen, og udspringer af britiske ASOS’ gigantiske shoppingsite, der i særdeleshed byder på 50 shades of fast fashion. På ASOS Marketplace kan du imidlertid finde både nyere genbrugstøj og masser af vintage.
 • ThreadUp – er verdens største secondhand platform. Den er amerikansk, skriger lagersalgsstemning, og jeg har egentligt kun taget den med for at vise jer, hvor gigantisk markedet er. I plussize-kategorien alene, er der over 50.000 stykker tøj.
 • Vinted/KleiderKreisel – er egentligt en litauesk platform, der er meget populær i Tyskland. Min umiddelbare sammenligning vil være med Trendsales.
 • Zadaa – mangler, i min optik, noget finish og brugervenlighed. Markedspladsen viser imidlertid både salgsopslag fra danske brugere og fra nabolandene.

Webshops

 • The Brown Paper Bag – er, hvad jeg vil kalde den skandinaviske pendant til Vestiaire, uden at det dog kammer over i en reel markedsplads. Her finder du luksusgoder fra Louis Vuitton, Chanel, Hermès og Céline, og alt verificeres.
 • UpCopenhagen – er en rendyrket genbrugs- og vintagewebshop, der drives af søde Mia, der tidligere havde en fysisk butik på Amager.
 • Muda Nashi – har også en fysisk butik på Frederiksberg, som jeg har frekventeret, i hvad der efterhånden er små 10 år. Her er nyere luksussecondhand så langt øjet rækker.
 • Tu á tu – har også en fysisk butik på Nørrebro, og er gode til at blande både lidt billigere og dyrere brands. De har haft webshop i noget tid, men den er lige pt. taget ned og under ombygning. Hold dog endelig øje.
 • I Blame Lulu – har med lynets hast fået oprettet en webshop. Konceptet har tre butikker i hovedstaden, og grundlæggende er der tale om et lidt mere kræsent udvalg af designervarer.
 • Laluna – er også en rendyrket webshop med genbrugs- og vintagesager til en billig penge.
 • Vintage Divine – er en ualmindeligt smuk vintagebutik i hjertet af Aarhus, der også har en webshop. Vintage Divine er for de rigtige vintage-elskere, og jeg er evigt betaget af det fine udvalg.
 • Prag – har endnu ikke åbnet deres webshop, men den skulle snart være klar. Nogle af jer kender nok Prags vintagekoncept fra både hovedstaden og Aarhus.
 • Thirdhand Vintage – er luksuriøs vintage, fysisk og online. Jeg har stadig til gode at besøge butikken i KBH, men det er bestemt på min to-do.
 • Time’s Up – er til de store investeringer. Kurateringen er til gengæld for vild.

Professionelle Insta-shops

Og mange, mange, mange flere! Se evt. også min secondhandguide til KBH lige her og vintage-guiden lige her. Og prøv så endelig at søge efter din lokale favoritgenbrug på Instagram – der er nemlig stor chance for, at de har sadlet om og knokler på online i disse uger.

Er der nogen, du savner på listen?

+14

Tanja

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en forbrugeroplysningsplatform med tekstilfagligt og aktivistisk sigte, der har til hensigt at hjælpe kritiske og bevidste forbrugere med at navigere i tidens spørgsmål om bæredygtighed, ansvarlighed og forbrug. Bag Secondhand First sidder i øvrigt Tanja Gotthardsen, der også driver rådgivningsvirksomheden Continual.