Den lille certificeringshjælper: Derfor er GOTS din nye bedsteven

Date
maj, 10, 2020

Vi har været omkring den før herinde. GOTS-certificeringen. Jeg nævner den ofte, men alligevel har den ikke fået en plads i certificeringshjælperen før nu – ja, faktisk har jeg ikke fået udgivet certificeringshjælperen siden, vi var omkring Oeko-Tex (spoiler alert: Oeko-Tex er ikke en økologisk certificering). Men nu skal det være, og hvad bedre end at genoptage indlægskategorien med en vaskeægte økologisk yndlingscertificering. Hvabehar! For GOTS er alt det, Oeko-Tex ikke er – og mere til.

Men hvorfor er det nu lige, at de der certificeringer er så vigtige? Tjo, certificeringerne betyder ganske enkelt, at en uafhængig tredjepart har været inde at tjekke, at det produkt, vi køber, overholder det, det lover os. Hvis et brand f.eks. skriver, at der er tale om økologisk bomuld, skal de kunne dokumentere det. Ligeledes er der f.eks. også brands, der skriver, at de har fokus på “gode arbejdsforhold”, uden at specificere, hvordan dette sikres – og det holder jo ikke. Uden tjek, svarer det ganske enkelt til, at man giver sig selv eksamenskarakterer, og selvom dokumentationen tildels kan foreligge i form af kontrakter, er certificeringerne det mest gennemskuelige for os som forbrugere, når produktionskæden er så lang, som den er for de fleste tekstiler.

Global Organic Textile Standard (GOTS)

Når jeg hører nogen efterspørge en certificering, der dækker samtlige bæredygtighedsparametre, må jeg desværre skuffe med, at det ikke er så ligetil at lave den mærkningsordning. Bæredygtighed er jo som bekendt et paraplybegreb, hvor ikke alle parametre er lige kompatible (f.eks. er det mest klimavenlige ikke altid det mest miljøvenlige). Men GOTS-certificeringen kommer alligevel tæt på, og heldigvis findes den efterhånden bredt på både beklædning og boligtekstiler i alt fra bomuld og hør til uld.

De fleste certificeringer dækker kun ét snævert udsnit af tekstilets tilblivelse; GOTS, derimod, følger hele tekstilets tilblivelse, fra økologisk råmateriale på marken, gennem fiberforarbejdning, spinning, vævning og farvning osv. og hele vejen til systuen eller strikkeriet. Alle aktører i processen skal have en klar politik for spild- og udledningsminimering, og der stilles strenge krav til spildevandsrensning samt hvilke opløsnings- og farvestoffer, der må anvendes – og være at spore i det færdige tekstil. Tekstilet holdbarhed testes sågar også (tænk gnidning, vask, sved, lys mm.). Og ikke nok med det – GOTS tager ikke kun højde for, at materialet er af økologisk oprindelse, holdbarhed og at forarbejdningen foregår så skånsomt som muligt; den sikrer også arbejdsforhold og -timer, kollektiv forhandlingsret og levelønstiltag på samtlige involverede niveauer.

Som vi har været omkring herinde, er det under 2% procent af den globale tekstilarbejdsstyrke, der får en løn, de kan leve for; 90% har ikke adgang til fagforeninger og lønforhandling, arbejder langt mere end tilladt, og mange går på arbejde under decideret helbredstruende forhold. For bomuldsbonden kan konventionel bomuldsdyrkning betyde, at han eller hun får akut og dødelig pesticidforgiftning; og for syersken kan noget så banalt som brandsikkerheden være så ringe, at hun risikerer at lade livet. Når vi aktivt går ind og vælger et certificeret produkt, kan vi således understøtte, at der kommer flere ansvarlige arbejdspladser til nogle af verdens mest udsatte arbejdere.

Uden at skulle blive alt for teknisk, finder der 2 grader af certificeringen – label-grade 1 og label-grade 2. Label-grade 1 garanterer et minimum 95% økologisk produkt (med margin til, at man f.eks. kan tilsætte 5% ikke-økologisk eller syntetisk materiale som elastane for øget fleksibilitet), mens label-grade 2 er mere bevendt for blandingsmaterialer, da kravet til den økologiske fiber er på minimum 70%. Du kan også støde på brands, der bruger en GOTS-certificeret systue til at få syet deres styles, der ikke er i økologiske naturmaterialer (f.eks. viskosematerialet Tencel eller genanvendt polyester) – hvilket også er helt fint. Dette produkt vil dog ikke have en decideret GOTS-certificering, men det er en fin sikkerhed ift. at systuen er ansvarligt drevet.

+10

Tanja

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en kombineret rådgivningsvirksomhed og forbrugeroplysningsplatform, der har til hensigt at hjælpe ambitiøse mode- og livsstilsvirksomheder og kritiske forbrugere med at navigere i tidens spørgsmål om bæredygtighed, ansvarlighed og forbrug.