Bliver du snydt af genanvendt polyester?

Date
feb, 10, 2020

Hvad tænker du, når du ser tøj i genanvendt polyester? Den umiddelbare indskydelse er jo, at et genanvendt materiale er godt – det emmer af cirkulær omtanke og respekt for ressourcerne. Men selvom den genanvendte polyester signalerer et opgør med brugen af ny råolie i tekstilindustrien (for polyester er en syntetisk oliebaseret fiber), og selvom det siges, at CO2-udledningen ved genanvendt polyester er mindre end ved ny (virgin) polyester, er der flere ting, jeg virkeligt gerne vil adressere. For den genanvendte polyester indgår i disse år også i en systematisk greenwashing i modeindustrien, der har til hensigt at fastholde os i det samme hurtige forbrugsmønster, der faktisk er industriens allerstørste problem.

Hvad er det egentligt, der bliver genanvendt?

Når vi taler om især genanvendt polyester, lader der til at være en ganske udbredt forestilling om, at det er gamle beklædningsgenstande i polyester, der er blevet til nye – og den fortælling vil jeg egentligt gerne lægge i graven for nu. Det er ikke den poly-skjorte, du indleverede i H&M, der pludseligt hænger på stativet i ny gengivelse. Det er ganske enkelt ikke sådan, det foregår idag, og det er i det hele taget forsvindene få af vores kasserede beklædningsgenstande, der ikke ryger i direkte videresalg i ind- og udland eller downcycles til fyld i f.eks. bilsæder.

Langt de fleste produkter i genanvendt polyester er nemlig lavet af genanvendte PET-flasker, altså engangsplastflasker, som vi kender dem. Hvilket bringer mig tilbage til overskriften – for hvad så, når din skjorte i genanvendt polyester ikke længere er en, du glæder dig til at gå med? Heller ikke den bliver på magisk vis til en ny skjorte. Og så er der alle de andre spørgsmål. For der hersker nemlig også en vis mystik omkring 1) hvorvidt den plast, man genanvender, er præ- eller post-forbruger affald – altså om det overhovedet har været cirkuleret til forbrug, eller om det er affald fra øvrig produktion, der genanvendes; 2) hvorvidt det bedste, vi kan bruge allerede fødevaregodkendt plastik til, rent faktisk er tøj (svaret er et rungende “NEJ”); 3) tekstilarbejdernes forhold, hvis ikke der en standard (f.eks. Global Recycled Standard) som sikring; og jeg kunne blive ved. Spørgsmålet ift. den fødevaregodkendte plastik kompliceres også yderligere af, at det kan genanvendes næsten uendeligt til ny, fødevaregodkendt plastik, mens livscyklus ender brat, det øjeblik det bliver til tekstiler. Under 1% af kasserede tekstiler genanvendes til nye tekstiler (Ellen MacArthur Foundation 2017). Og der er også en lang række store spørgsmål om anvendte kemikalier og mikroplastik, som jeg vil overlade langt til langt mere kompetente stemmer at besvare.

Men er genanvendt polyester så helt udueligt? Nej, det er det ikke; men der er steder, hvor den giver bedre mening end andre. At mere end 60% af de tekstiler, vi omgiver os med idag, er syntetiske, er fuldstændigt vanvittigt, hvis du spørger mig. Og jeg ser desværre alt for ofte beklædningsgenstande i polyester kasseret, før de nærmest har været på. Men den snak kan vi lige dykke længere ned i, når vi i løbet af året tjekker op på, hvad der sker med vores afskedigede tøj.

Hvor giver genanvendt polyster så mening?

Genanvendt polyester kan være oplagt til regntøj, badetøj, træningstøj og andre beklædningsgenstande, der skal være hurtigttørrende og/eller elastiske. Genanvendt polyester er også et godt alternativ, når det kommer til sytråden i vores tøj – for meget er syet med polyestertråd, da vi ikke kommer udenom, at polyester kan være ganske holdbart. Og polyester (virgin såvel som genanvendt) bruges da også til at forstærke tekstiler, så disse holder længere. Men der er også striktrøjer, kjoler, skjorter mm., hvor polyesteren ganske enkelt ikke giver mening. Min store anke ligger kort sagt i om 1) løftet om et genanvendt materiale opretholder et overforbrug, fordi det får produktet til at lyde konsekvensløst, og 2) materialevalget forringer din brugsoplevelse og det produkt, du står med i hænderne, således at det kasseres efter kort tid, modsat hvis det havde været i TENCEL, LENZING ECOVERO, silke eller noget helt fjerde. Hvis din skjorte i genanvendt polyester ender i tøj-containeren allerede efter få ganges brug, indgår den ikke i noget perfekt loop. Nærmere tværtimod.

Udenom forretningsmodellen

Når jeg skriver det her indlæg, er det fordi jeg oplever genanvendt polyester som noget, der er ved at blive en gedigen sovepude for en stor del af modeindustrien, og jeg kan sagtens forstå, at man som forbruger bliver forledt. Men industriens allerstørste problem er overproduktion, og så længe de produkter, der fremstilles, ikke er designet til et langt og godt brugsliv, er det ikke bæredygtigt; uanset fiberen. Og af samme grund er jeg skidetræt af at læse, at nu er “X” blevet bæredygtige, fordi de er begyndt at bruge genanvendt polyester. For hvis formålet bare bliver at sprøjte endnu mere lavkvalitets lort ud, så kan det simpelthen være lige meget. Og med de lidt skarpe ord, vil jeg ønske dig en rigtigt god aften.

Hvad tænker du om genanvendt polyester? Og vidste du, hvad det var lavet af?

+25

Tanja

6 Comments

 1. Svar

  Nikoline

  10/02/2020

  Tak for god oplysning
  Jeg føler mig lidt snydt af de “bæredygtige” brands. Hvorfor skal det være så svært at finde rundt i

  +1
  • Svar

   Tanja

   11/02/2020

   Velbekomme, Nikoline, og tak fordi du læser med. Jeg synes heller ikke, det kan være rigtigt, at det skal være så uigennemskueligt 🙂

   0
 2. Svar

  Fanny Louise Gissel Klintø

  24/02/2020

  Fantastisk indlæg.

  Jeg er igang med at lave en webfeature (skoleprojekt), som omhandler tøjindustrien og hvordan bæredygtigt tøj VIRKELIG bliver produceret.

  Jeg har snakket med en nyopstartet designer, Idem Copenhagen, som gør alt for at undgå det du påtaler. Hun er utrolig inspirerende. Glæder mig til at se hvordan moden udvikler sig de næste år. Håber at “alle” vi lytte til hvad kloden fortæller os.

  +1
  • Svar

   Tanja

   07/03/2020

   Tusind tak for dit input, Fanny, og beklager det lidt sene svar! Jeg holder godt øje med IDEM (og en række andre helt nyopstartede), der har gang i det helt rigtige. Og spændende med webfeature! Har du lyst til at dele et link, når du er i mål?

   0

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en forbrugeroplysningsplatform med tekstilfagligt og aktivistisk sigte, der har til hensigt at hjælpe kritiske og bevidste forbrugere med at navigere i tidens spørgsmål om bæredygtighed, ansvarlighed og forbrug. Bag Secondhand First sidder i øvrigt Tanja Gotthardsen, der også driver rådgivningsvirksomheden Continual.