Bæredygtig pension: Step by step

Date
nov, 18, 2018

Annonce – i samarbejde med Matter – Danmarks første bæredygtige pensionsordning

Da jeg for en uge siden skrev de første linjer om min jagt på en bæredygtig pensionsordning, der kunne matche mine øko-gryn, min genbrugsgarderobe og mit værdisæt, blev det hurtigt klart, at jeg ikke var alene om at have været lidt på herrens mark. For hvordan i alverden kunne en pensionsopsparing have noget at gøre med bæredygtighed, in the first place? Og fandtes der overhovedet en bæredygtig ordning? Alt dette blev vi sammen lidt klogere på.

Men én ting er at vide, at noget findes; noget andet er at mobilisere på det. Og ærligt talt, jeg kan godt forstå, hvis det føles uoverskueligt, det her med pension. Især hvis man, som jeg, har (virkeligt) mange år på arbejdsmarkedet endnu. Derfor dykker vi i denne uge lidt længere ned i det praktiske, ned i the nitty gritty. For det er slet ikke så svært.

Bæredygtig pension – i hurtig gengivelse

Vi frisker lige op fra sidste uge: En pensionsopsparing vokser gennem investeringer, som dit pensionsselskab foretager for dig. Desværre investerer langt de fleste selskaber i noget værre griseri – fossile brændstoffer, våben, tobak, korruption, børnearbejde … You name it. Og eftersom 40-50% af den globale investeringskapital rent faktisk kommer fra – ja, pensionsopsparinger – er det værd at overveje, om det ikke er her, vi som forbrugere bør sætte ind. Tænk bare på, hvor meget man som enkeltindivid sparer sammen gennem et langt arbejdsliv. Det er ikke småpenge.

Med en bæredygtig pension kan du ikke blot undgå at støtte griseriet; du kan også målrette dine penge mod f.eks. vedvarende energi, nye bæredygtighedsteknologier, cirkulære industrier, øget genbrug genanvendelse… Ligestilling, sundhed, miljø og klima er på agendaen. Du kan sågar se, hvor meget CO2, du sparer, ved at skifte til en bæredygtig pension, og snart vil du også kunne se dine konkrete investeringer. 

STEP BY STEP

Den indledende samtale og lidt om at blive ringet op af CEO’en 

Nuvel, min Google-søgning havde ført mig på sporet af Matter (tidl. Penstable). Efter en nøje gennemgang af deres (nydelige) website, fik jeg skrevet mig op til et uforpligtende telefonmøde på et tidspunkt, der var belejligt for mig. Ind tikkede en bekræftelsesmail. Så var vi ligesom i gang. 

På dagen blev jeg ringet op af Niels. Niels er CEO, medstifter af Matter, og har sin baggrund i FN-missionen i New York. Det kom faktisk lidt bag på mig, at han selv sidder ved telefonen på lige fod med resten af teamet, men det bidrog kun til mit gode indtryk. Niels fortalte om sin motivation for at starte en bæredygtig pensionsordning og om de tanker, der ligger bag websitet. Blandt andet fortalte han om ønsket om at skabe øget transparens – det er f.eks. derfor, at man kan tilgå oversigtssiden med sin CO2-besparelse, og snart vil kunne tilgå konkrete investeringer. Han forklarede også, hvordan Matter står for at scanne markedet for bæredygtige investeringsmuligheder (de har udviklet et meget tjekket screening-system), mens Skandia står for den konkrete kunderådgivning og investering på Matters vegne. Derfor ville jeg også, såfremt jeg var interesseret i at blive kunde hos Matter, blive sat op til et møde med Skandia. I kan selv gætte, hvad det endte med.

Hjælp til at bevare pensionsoverblikket 

Jeg skulle selvfølgelig snakke med Skandia. Det næste møde blev sat i kalenderen, og jeg fik en mail om, at jeg forud for mødet skulle uploade min pensionsrapport. Skulle du nu panikke og tænke “pensionsrapport!?” – så bare rolig. Den er der ingen ben i at få fat på. Du downloader den blot via PensionsInfo. Det havde Niels fortalt mig. Men æh, at læse den der pensionsrapport, ikke? Det var en helt andet snak. 

Min pensionsrapport så helt tosset ud. Jeg havde to forskellige opsparinger ved det samme pensionsselskab, og fire ordninger i alt. Sikke et rod! Derfor var det så meget desto mere betryggende, at jeg snart skulle snakke med en fagperson. Jeg havde nemlig hørt noget om, at de mange forskellige konti kunne betyde, at min opsparing blev ædt op af gebyrer. Yes. Lige i det øjeblik havde jeg ikke mange voksenpoint på kontoen.

Jeg blev ringet op af Sebastian fra Skandia, og vi fik drøftet den rodede rapport, snakket grundigt om mine ønsker, min job- og livssituation og mine forsikringer. Det hele foregik stille og roligt, med god tid til spørgsmål. Gennemgangen af mine forsikringer viste desuden, at jeg var overforsikret, så det var på alle måder givtigt at gå sagerne igennem. Det reddede mig altså en del spildte penge at få hjælp til den gennemgang. Sebastian lovede mig, at han kunne få styr på enderne, og at han ville vende tilbage til mig den efterfølgende uge med et tilbud. Og det gjorde han så. 

Gennemgang af det endelige tilbud

Tilbuddet tikkede ind i min inbox få dage efter. Sebastian havde samlet mine pensionsordninger og tilpasset mine forsikringer. Jeg gik det tilsendte grundigt igennem, og det var langt mere overskueligt end den pensionsrapport, jeg havde downloadet bare ugen før. Og bedst af alt – så ved jeg nu væsentligt mere om, hvad mine penge laver, når jeg indbetaler til min pension. I mailen havde Sebastian opfordret mig til at ringe eller skrive, hvis jeg havde spørgsmål til det tilsendte. Han er nemlig min faste rådgiver nu. Og bum, så var den klaret. 

Reelt set havde jeg bare sat mig til rette i sofaen til to (ganske hyggelige) telefonmøder, stillet mine spørgsmål, og så var der andre, der klarede ærterne for mig. Nemt, ikke?

Har du gjort dig tanker om din pension? Og er der noget, du gerne vil vide mere om?

Indlægget er sponsoreret af Matter, Danmarks første og eneste bæredygtige pensionsordning. 

9+

Tanja

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en genbrugs-og bæredygtighedsblog, der har til formål at undersøge, udfordre og hjælpe til et mere bæredygtigt æstetisk forbrug.