Gritt & Borris

Date
feb, 23, 2019

Annonce – i samarbejde med Gritt & Borris

Innovativt, smukt og vanvittigt blæret. Det er de første ord, der slår mig, når jeg tænker på Gritt & Borris. Innovativt, fordi materialevalgene kan lyde fuldstændigt futuristiske – har du f.eks. nogensinde hørt om en jakke lavet af bananfibre før? Det er ret vildt. Smukt, fordi der sidder to vanvittigt dygtige og ambitiøse ildsjæle med bag; Og blæret, fordi det hele foregår med ansvarligheden for øje – fra start til slut. Derfor var jeg heller ikke sen til at takke ja, da jeg i sidste uge blev inviteret indenfor for at se (og mærke!) den seneste kollektion, samt til en snak om alt fra de tjekkede tekstiler til passionen for slow fashion.

Social og miljømæssig hensyntagen er kernen i Gritt & Borris, og har været det siden opstarten i 2015. Der er fokus på at skabe færre, men tidløse og holdbare kollektioner. For øjeblikket laver Gritt & Borris én kollektion om året, bestående af max. 15 dele, og målet er at skabe 1-2 kollektioner om året – ikke mere. Samtidigt kommer tøjets brugbarhed og varighed til udtryk i opbygningen af kollektionerne: Alt designes ud fra capsule wardrobe-principper, så hver eneste beklædningsgenstand minimum kan kombineres med tre andre fra samme kollektion, samt med elementer fra tidligere kollektioner. Altså er der ikke noget her, der er lavet med henblik på, at det bliver passé om x uger, og det står på alle måder i skærende kontrast til de op mod 52 kollektioner, mange større fast fashion brands spytter ud på årlig basis. Gritt & Borris er slow fashion, men slow fashion med kant.

Efter mit besøg modtog jeg den fineste pakke, i den fineste inpakning.

“Kanten” skal blandt andet findes i, at Gritt & Borris formår at integrere en pæn portion personlighed i deres enkelte items, uden at det føles tendens- eller trendpræget. Personligt kan jeg godt henfalde til forestillinger om monokrome og stringente udtryk, når jeg hører ord som “tidløst”. Det hele bliver hurtigt meget sort/hvidt, ikke? Gritt & Borris’ designs lader sig dog ikke begrænse – i stedet finder man luftige skjorter med fine detaljer, jakker i fantastiske strukturvævninger, og og kjoler og toppe i skønne farver og mønstre. Og æstetikken vidner i den grad om motivationen bag – her handler det hele tiden om at flytte grænserne for det mulige, så produktionsmæssig ansvarlighed kan forenes med glæden ved at klæde sig på.

Skjorten på billedet er i den blødeste, GOTS-certificerede bomuld, og jeg har mere eller mindre boet i den, siden jeg modtog den. Den er utroligt nem at forme og style, og har den (for mig i al fald) helt perfekte længde.

Flertallet af materialerne er valgt, fordi fibrene enten er et spildprodukt og/eller fordi fibrene afstedkommer en mindre miljøbelastning end dem, der traditionelt anvendes. Eksempelvis kræver hør ikke tilnærmelsesvist de samme mængder vand (eller sprøjtegifte) som bomuld, og hele planten anvendes, samtidigt med at produktionen fungerer som effektiv CO2-lagring og kultivering. Alle anvendte farver er desuden enten naturlige plantefarver, GOTS-certificerede eller som minimum OEKO-Tex certificerede, og sidstnævnte gælder kun et fåtal af styles’ne. Der arbejdes nemlig hele tiden for at løfte produktionen til nye højder, så snart det er muligt med de pågældende materialer, og hver eneste samarbejdspartner er håndplukket til opgaven, på baggrund af både deres håndværksmæssige kunnen og etiske ståsted. Således produceres, væves og farves Gritt & Borris’ hør i Belgien, mens den GOTS-certificerede bomuld er fra Indien og den økologiske uld er fra Holland. Er man nysgerrig på at lære mere om de anvendte materialer, vil jeg desuden anbefale, at man tager et kig i den super informative materialeguide, Gritt & Boris har lavet.

Bag Gritt & Boris står kæresteparret Gritt Mortensen og Mikkel Borris. Gritt har en bachelor i Sustainable Fashion Design fra KEA, mens Mikkels har en bachelor i Interaktivt Design fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og deres fælles virksomhed er et passionsprojekt af format. De har begge fingeren på pulsen, når det kommer til skabe designoplevelser – både fysisk og digitalt – og begge er de optaget af de problemstillinger, der er forbundet med den konventionelle modeindustri og traditionelle forbrugsmønstre. Gritt især fik set indtil flere konventionelle modehuse indefra, og konklusionen var klar: Der var alt for langt fra den gængse praksis i industrien til hendes værdier, fagligt såvel som rent menneskeligt. Og derfor arbejder Gritt og Mikkel idag aktivt for at konsolidere deres brand, så de kan skabe arbejdspladser for andre, der deles deres mindset og passion for en mere ansvarlig industri.

Selvom de blomstrede styles henleder tankerne på sommervarmen, kan de let og elegant kombineres med de øvrige elementer i kollektionen og bruges hele året.

Jeg kunne skrive side op og side ned om Gritt og Mikkel og deres fælles brand, for jeg synes, at det, de gør, er vigtigt og ambitiøst på én og samme tid. Men i stedet vil jeg opfordre jer til at gå lidt på opdagelse på deres eget site, for der er så mange fantastiske elementer, jeg slet ikke kan nå at nævne her. Blandt andet kan man indsende sit tøj til reparation, man kan finde anbefalinger til pleje og vask, og man kan læse meget mere om tekstiler, farver, systuen og filosofien bag. Og så interviewer de løbende personer, der inspirere dem – en kategori, som jeg er utroligt stolt af at være blevet inkluderet i.

Du finder Gritt & Borris på deres smukke website, hos udvalgte forhandlere og på Instagram.

Har I spørgsmål til Gritt & Borris? Så skal jeg gøre mit bedste for at viderebringe dem.

Annonce – i samarbejde med Gritt & Borris

+7

Tanja

4 Comments

 1. Svar

  Simone

  27/02/2019

  Wauw! Det er godt nogle blærede materialevalg. Hvor er det egentlig bare fedt, at der er nogen der brænder sådan for, at designe bæredygtigt, lækkert tøj og skubbe lidt til de gængse tanker om hvordan tøj skal laves. Jeg er vild med de bukser ❤️

  0
  • Svar

   Tanja

   27/02/2019

   Ja, jeg synes virkeligt også, at de har formået at tænke ud af boksen/gribe den seneste udvikling på en utroligt elegant måde ❤️ Bukserne er fantastisk bløde!

   0

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en forbrugeroplysningsplatform med tekstilfagligt og aktivistisk sigte, der har til hensigt at hjælpe kritiske og bevidste forbrugere med at navigere i tidens spørgsmål om bæredygtighed, ansvarlighed og forbrug. Bag Secondhand First sidder i øvrigt Tanja Gotthardsen, der også driver rådgivningsvirksomheden Continual.