Bæredygtig bolig: TAKT

Date
sep, 28, 2019

Annonce – i samarbejde med TAKT.

Fællesskab, ordentlighed og omtanke. Det er de ord, der har fulgt mig lige siden jeg første gange besøgte den nu seks måneder gamle møbelproducent, TAKT. For TAKT er gæstfriheden og de åbne arme, der byder dig velkommen; det er de passionerede øjne, der lyser op, og smilet, der breder sig, når du spørger ind; det er viljen til transparens, og det ufravigelige ønske om at forene æstetik og bæredygtighed; og det er ønsket om, at tidløst design og høj kvalitet igen skal være for de mange, og ikke blot for de få – præcist som det var grundlaget for de store, danske, funktionalistiske møbeldesignere i midten af det 20. århundrede, før priserne ramte det niveau, vi kender idag. På den måde er TAKT også demokratisk design, men det uden at bæredygtigheden kompromitteres. Og så er det smukt, ganske enkelt.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at dette samarbejde har føltes som noget nær juleaften for mig; Hvert eneste spørgsmål er blevet besvaret med største åbenhed og grundighed, og jeg har haft frit lejde ift. at undersøge leverandørkæden, fra træ, skum, lak og betræk til arbejdsforhold, emballage og prissætning. I min bog bliver det næsten ikke finere, og derfor kan jeg allerede nu afsløre, at det ikke er det sidste, I kommer til at se til TAKT på mine kanaler – i oktober har jeg sågar fået lov til at tage jer med på et decideret virksomhedsbesøg via Instagram. Og derfor håber jeg, at I der læser med, vil dykke længere ned i TAKT-universet sammen med mig. For hvad er bæredygtigt møbeldesign egentligt?

Bæredygtighed i hele produktets livscyklus

For TAKT handler bæredygtighed ikke blot om produktets tilblivelse; tværtimod er det i ligeså høj grad et spørgsmål om produktets livscyklus, med alt hvad det indebærer af brug og følelsesmæssig tilknytning fra forbrugeren. Derfor har TAKT også et klart ønske om at skabe bæredygtige og æstetiske møbler, man har lyst til at lade gå i arv, og hvis ikke møblet er designet til en lang brugsfase, med mulighed for reparation, recirkulation og forsvarlig bortskaffelse, kan det ikke indgå i sortimentet. Som vidnesbyrd har TAKT derfor valgt at lade alle deres produkter certificere med EU-Blomsten, der, som Svanemærkets europæiske storebror, stiller en lang række miljø- og kvalitetskrav til lige præcis alt fra råmaterialer og produktion til brug, bortskaffelse og recirkulation. Der skal være substans og handling bag løftet om bæredygtighed – og det er der.

At stoppe ved EU-Blomsten yder dog slet ikke TAKTs store arbejde retfærdighed. Hvert eneste materiale og hver eneste underleverandør er udvalgt på baggrund af den samme ordentlighed og professionalisme, som TAKT selv rummer. Derfor har jeg, med udgangspunkt i den smukke Cross Chair og på baggrund af den skønne research, jeg har haft mulighed for at lave, samlet en lille materialeoversigt til jer nedenfor. Det ligger nemlig både TAKT og jeg meget på sinde, at vi som forbrugere (gen)lærer, hvad det er vi står med. Ja, faktisk har vi en fælles tro på, at indsigt og omtanke går hånd i hånd. Og derfor håber jeg, at I har lyst til at nørde lidt sammen med os og stille de spørgsmål, I eventuelt måtte have.

What’s in a chair?

TAKTs egen produktion foregår på en førende, danskejet fabrik i Letland, hvor både håndsværksmæssig kvalitet og cirkulære produktionsmetoder er i centrum. Sideløbende med TAKTs produktion, producerer fabrikken også for nogle af de særligt eksklusive møbelhuse (som f.eks. Fredericia Furnitures), og det er den kvalitet TAKT tilsigter – men til en pris, hvor alle kan være med. Også selvom der stilles endnu højere krav til produktets bæredygtighed. But what’s in a chair? Det dykker vi ned i lige her:

  • TAKT producerer udelukkende i FSC-certificeret træ, hvilket betyder, at træet kommer fra bæredygtigt skovbrug, hvor der tages højde for både flora og fauna, samtidigt med at skovarbejderne har ordentlige arbejdsforhold. I tillæg kan siges, at TAKT udelukkende bruger træ fra europæiske FSC-skovbrug (herunder fra Italien, Tyskland, Østrig, Letland, Polen mfl. afhængigt af træsort), og ved lakering bruges desuden kun et tyndt lag vandbaseret lak.
  • Tekstilerne, der er fra Kvadrat, er også certificeret med EU-Blomsten. Disse består hovedsageligt af uld (90%), der tilsættes en mindre mængde nylon (10%) for at højne slidstyrken. Mulesing af fårene er ikke tilladt, og i relation til uldproduktionen stiller Kvadrat eksplicitte krav til både dyrevelfærd og arbejdsforhold. Tekstilerne har en slidstyrke på 100.000 Martindale, hvilket svarer til den kvalitet, der sælges til f.eks. hoteller og restaurationer. Til sammenligning, produceres de fleste andre møbler til private hjem kun med en slidstyrke på 15.000-25.000 Martindale, så der er meget at vinde hos TAKT.
  • Læderet, der også kan tilvælges som polstring, produceres af Sørensen Læder, er europæisk og bærer Svanemærket. Og uden at sige for meget, skal man ikke se ret mange videoer af uregulerede skindværksteder i Indien, for at sætte pris på en producent, der har styr på arbejdsforhold, spildevand mm. i henhold til europæisk lovgivning.
  • Koldskummen er Oeko-Tex-certificeret efter højeste standard for at sikre slutbrugerens sundhed, og produceres under ordentlige forhold hos en dansk leverandør i Polen. Desværre findes der, mig bekendt, endnu ikke organiske alternativer til regulær koldskum, men jeg ved, at TAKT ikke er bange for at indgå tætte samarbejder om at udvikle nye, mere bæredygtige materialer.

Det er dog ikke kun på prisen og det ufravigelige, materielle bæredygtighedsfokus, at TAKT adskiller sig fra de øvrige møbelproducenter; tværtimod er TAKTs stole også udviklet til at kunne flat pack‘es”, hvilket betyder at de kun fylder en brøkdel under transport, og deri ligger der en stor CO2-besparelse – faktisk kan man få plads til alt mellem 5-7 gange så mange produkter, når man pakker på denne måde. Men det er ikke kun CO2-besparelsen, der ligger til grund for, at man selv skal samle sit møbel; Det handler i høj grad også om taktilitet, om at mærke materialerne, og om at skabe en tilknytning. Og mon ikke vi passer bedre på tingene, hvis de er smukke, funktionelle og forbundet med en særlig oplevelse?

Rent praktisk opererer TAKT med 30 dages returret, således at der er god mulighed for at vurdere, om man har fundet sig det rette møbel. Desuden er der hele 5 års garanti, og i tillæg består stolene af individuelle reservedele, der nemt vil kunne udskiftes, hvis det på sigt skulle blive nødvendigt. På den måde kan stolens levetid forlænges i det uendelige – til glæde for de næste mange generationer. Forsendelsesemballagen består hovedsageligt af genbrugspap, og i tillæg planter TAKT også træer i samarbejde med NGO’en One Tree Planted. Og skulle det en dag lykkes at slide en reservedel op, har TAKT også lavet udførlige guides til, hvordan man sorterer de enkelte komponenter korrekt til genanvendelse.

Bæredygtigt design for alle

Når det kommer til prissætning og bæredygtighed, er der en hårfin balance, der skal findes og opretholdes – for prisen skal være indenfor rækkevidde, uden at devaluere hverken de miljømæssige og menneskelige ressourcer, det har kostet at sætte produktet i verden. Derfor afspejler TAKTs priser altid en 50/50 fordeling mellem produktionsomkostninger og egenindtjening, og på sigt vil TAKT gerne kunne tilbyde forbrugeren deltajerede cost-oversigter, så sammenhængen mellem ressourcer og pris gøres endnu tydeligere. Og så nyder TAKT at have den direkte forbindelse til deres kunder – det åbner nemlig op for en langt mere umiddelbar kommunikation, hvor feedback og svar kan udveksles frit, uden mellemled.

For TAKTs CEO Henrik var det en designudstilling i midten af 90’erne, der satte tanker igang omkring især tilgængeligheden ved godt design. For bedst som han beundrede en af Poul Kjærholms designklassikere, var der også noget ved den allerede dengang høje pris, der signalerede et skifte fra det folkelige. Og i samspillet mellem stor designfaglighed, tiltagende klimabevidsthed og gode kolleger med samme mission, opstod det, der nu er TAKT – hvor kvalitet og bæredygtighed forenes med en pris, der er for de mange; ikke for de få. Og når vi tager på besøg i Oktober, vil jeg gerne stille skarpt på flere af de tanker, Henrik har delt med mig – om alt fra taktilitet til musikalitet. Og ordentlighed. Altid ordentlighed.

Tusind tak fordi I læste med, og sig endelig til, hvis I har spørgsmål!

I kan finde TAKTs smukke stole lige her, og vil følge med på endnu tættere hold, har TAKT også en fantastisk Instagramprofil, fyldt med lige dele info og inspiration!

NB: Jeg modtager ikke PR-gaver som betaling, hvorfor de viste stole er udlånt til samarbejdet. Efter at have haft dem til låns, kan jeg dog sige så meget, at vi kommer til at købe minimum et eksemplar herhjem til, for vi er oprigtigt begejstrede! Er du nysgerrig på, hvordan jeg arbejder, kan du desuden læse min Code of Conduct her.

13+

Tanja

Leave a comment

Related Posts