ATTER: En iværksætterhistorie om genbrugsglæde og tøj, du selv kan sy

Date
nov, 28, 2020

Annonce – I samarbejde med ATTER

Dette indlæg kommer med en lidt mere personlig manchet, for jeg føler næsten, at jeg har fået lov til at følge med fra sidelinjen siden den spæde begyndelse. Idag skal du nemlig møde skønne Stine, der står bag upcycling- og kursusvirksomheden ATTER. Stine og jeg drak den første kop kaffe for godt halvandet år siden – bedst som Stine havde søsat sin Instagramprofil, hvor hun solgte sine fine sæt i upcyclet genbrugssengetøj – og, kort sagt, er der sket meget siden. Og har du selv en drøm om at lære at sy, eller kender du andre, der har, så er det om at spidse ører. Stine er nemlig på en mission, som du nemt kan tage del i.

ATTERs mantra er “wear your linen” – og måske du tøver lidt ved tanken om at iføre dig sengetøj. Men som indlægget her forhåbentligt vil vise, er der tale om tekstiler med et stort, men ofte overset potentiale – både for dig, der gerne vil lære at sy og for dig, der savner inspiration og personlighed i garderoben. Skulle du desuden gå med en iværksætterdrøm, håber jeg, at Stines iværksætterhistorie kan inspirere dig – hun har nemlig gjort sin passion til sin levevej og formår at balancere det med en tilværelse som mor til tre(!). Så sæt dig godt til rette – og tag rigtigt god imod søde og dygtige Stine.

Farvel til fast fashion

ATTER er, med Stines egne ord, et opgør med tøjindustrien, som vi kender den. Der er tale om et vaskeægte passionprojekt – og magien ved sådan et er ofte, at processen henimod det er både glidende, intuitiv og næsten ubemærket. For Stine startede det hele med, at hun mærkede en stor modvilje mod at købe nyt tøj (især fast fashion) til sig selv – for hvad var det egentligt, hun støttede med sine penge? Og samtidigt havde hun gået med et stort ønske om at lære at sy, og især ideen om at sy egne sæt blev ved med at presse sig på. For behøvede det nu også at være så svært? Og kunne det virkeligt passe, at man skulle bruge en masse grej for at komme igang?

Udstyret med en symaskine og sengetøj fra den lokale velgørenhedsgenbrug, kastede Stine sig ud i projektet – og sengetøjet skulle vise sig at være det helt rigtige sted at starte, for her fik hun både opfyldt sit behov for tilstrækkelige meter og unikke tekstiler, og sit ønske om ikke at støtte nyproduktion. Efterhånden blev et sæt til flere, og nye silhouetter kom til – og veninderne lod også en bemærkning falde om, hvorvidt Stine ikke skulle til at sælge sine sengetøjs-kreationer. Kort efter fulgte Instagramprofilen – og interessen var stor og øjeblikkelig.

Men hvis der var noget, der trak mere i Stine end at sælge egne kreationer, var det altså at lære andre at sy – og derfor er sykurser og undervisningsforløb blevet hjertet i ATTER. Med en baggrund som folkeskolelærer med vægt på de kreative fag, er det ikke overraskende, at det er second nature for Stine at ville dele sin glæde ved kreativiteten. Hun kan ganske enkelt ikke lade være. Og selvom man fortsat kan købe og bestille Stines egne sengetøjskreationer, er der for mig ingen tvivl om, at kurserne er omdrejningspunktet for den virkelige aktivisme – for hvad er mere fantastisk end at kunne bidrage til vores kollektive ressourceforståelse gennem et håndværk?

Derfor giver upcycling og redesign af genbrugstekstiler rigtigt god mening

Det estimeres, at der årligt produceres 150 mia. stykker tøj på globalt plan, og som jeg også hyppigt nævner på mine foredrag, er end ikke omlægningen til såkaldt “mere bæredygtige materialer” nok til at løse problemstillingen – ressourceforbruget er ganske enkelt for massivt. Det er derfor, at fast fashion aldrig bliver bæredygtigt. Tværtimod er der brug for forretningsmodeller, hvor der produceres til længere brugsliv, under etisk forsvarlige forhold – og hvor man i højere grad får aktiveret nogle af de tekstiler og ressourcer, der allerede er i cirkulation.

I Danmark alene kasserer vi estimeret 75.300 tons tøj om året, svarende til 181.500.000 stykker tøj (Miljøstyrelsen 2018; Kollerup 2020), og hvis det ikke er symptomatisk på en tøjproduktion og et forbrug, der er helt ude af trit, ved jeg ikke, hvad er. Når Stine lærer os at upcycle genbrugssengetøj, har hun altså i den grad fat i en af de løsninger, vi har brug for – for jeg er overbevist om, at Stine lærer os mere end at sy. Hun øger nemlig vores ressourceforståelse og gør tøjets tilblivelse til noget personligt. Og det er der brug for.

Sådan kommer du igang med at sy med ATTER

Der er flere måder, du kan sy med ATTER på, og det kræver ikke meget andet end din lyst til at lære. F.eks. kan du:

  • Bestille mønstre – Stine har udviklet sine egne, begyndervenlige mønstre, som du selv kan eksperimentere med og tilpasse, efterhånden som du bliver mere og mere garvet. Mønstrene er simple og stilrene, så du kan have glæde af dem så længe, som muligt.
  • Tilmelde dig sykurser – Har du et lokalt bibliotek eller en lokal forening, der kunne tænke sig at være arrangør, eller ønsker du selv at afvikle et kursus, kommer Stine gerne ud. Kurset afvikles for små hold af max. 10 personer, og Stine har tilrettelagt kurset således at man, på en kursusgang à 4 timer, kommer godt igang.
  • Bestille undervisningsforløb – Stine gæster også gerne uddannelsesinstitutioner som skoler og gymnasier til et sykursus. Og hun kan faktisk også bookes til at fortælle sin iværksætterhistorie.

Tøjet kan, som sagt, også købes på bestilling, hvis ikke du selv er klar til at kaste dig ud i det helt store sy-projekt – men er du typen, der motiveres af hurtigt at få et færdigt produkt i hånden, er ATTERs kurser altså ikke et dårligt sted at starte. Stine motiveres nemlig selv af “gøre”, og det behøves slet ikke være så kompliceret.

Syr du allerede? Eller overvejer du et sykursus?

Med udsigt til julen, har Stine og jeg også sørget for, at du kan sætte et sykursus på ønskesedlen eller give et gavekort til samme. Du kan finde en oversigt over kommende kursusdatoer her, bestille mønstre her, finde forløb her, samt følge ATTER på Instagram lige her.

+12

Tanja

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en forbrugeroplysningsplatform med tekstilfagligt og aktivistisk sigte, der har til hensigt at hjælpe kritiske og bevidste forbrugere med at navigere i tidens spørgsmål om bæredygtighed, ansvarlighed og forbrug. Bag Secondhand First sidder i øvrigt Tanja Gotthardsen, der også driver rådgivningsvirksomheden Continual.