AiiA Care: Hudplejemyter, certificeringer og en kærkommen minimalisme

Date
aug, 01, 2020

Annonce – i samarbejde med AiiA Care

Idag skal det handle om noget lidt andet herinde – og så alligevel ikke. For selvom vi idag skal en tur under tøjet, er der for mig ingen tvivl om, at det, vi skal tale om, påvirker, hvordan vi har det i vores tøj og omgivelser. Og eftersom I er flere, der også har efterspurgt hjælp til certificeringer på plejeprodukter og kosmetik, kunne jeg ikke forestille mig en bedre samarbejdspartner at indlede snakken sammen med end AiiA Care. AiiA Care er nemlig både gennemcertificerede og forfriskende ukomplicerede i deres tilgang. Og faktisk er jeg ganske sikker på, at de er ved at revolutionere vores forståelse af, hvordan vi passer på vores hud.

De produkter, mange af os bruger, tager nemlig ringe højde for hudens eget økosystem – og samtidigt afføder de ofte et behov for at bruge 117 andre. Men som en, der i årevis har skullet bruge både mist, serum, olie, creme, rensegel, eksfoliering og mere til, for at have en hud, der ikke blusser op, slår ud, krakelerer og gør ondt, kunne jeg alligevel mærke et vist forbehold, da Trine, der er direktør i AiiA Care, fortalte mig, at det hele kunne klares med 2 små serummer – én til morgen, og én til aften. Ingen cremer, olier eller tonics. Og almindelig rens og eksfoliering var et “no-go”. Yikes. Men prøves – det skulle det.

“Som løvet, der plejer græsset”

Når AiiA Care taler om hudens økosystem, gør de det med en direkte parallel til, hvordan andre processer i naturen foregår. Vores hud følger også en naturlig cyklus – den er udmærket i stand til at tage vare på sig selv – når altså ikke, vi blander os alt for meget. Eksempelvis vil tykke cremer og olier betyde, at huden får sværere ved at opløse bindingerne mellem de døde hudceller, mens skrappe renserutiner er med til at stresse og forstyrre huden yderligere. Og i virkeligheden kan løsningen bedst beskrives med en lille efterårs- og vinteranalogi:

”Præcis som efterårsløvet plejer græs og planter, når det efterlades på jorden i vinterhalvåret, er de yderste, døde hudceller nødvendige for en sund hud. I nedbrydningen sender cellerne vigtige informationer til de friske underliggende lag om, hvad de skal indeholde for at beskytte huden bedst.”

Steen Jorsal, der er manden bag AiiA Care’s formulering, har fulgt udviklingen og forskningen i ikke bare hudpleje, men også huden i sig selv, igennem årtier. I årenes løb er han nået frem til, at huden særligt har brug for 2 ting, for at dens naturlige processer kan træde i kraft: det yderste hudlag (Stratum Corneum) skal havet et vandindhold på mindst 15 procent; og den naturlige afstødelse af døde hudceller skal respekteres.

At kalde cellerne døde er nemlig lidt af en misforståelse; for de tjener stadig en lang række beskyttende funktioner. AiiA’s produkter er derfor sammensat, så de hjælper med at genoprette fugtbalancen i det yderste hudlag – uanset hudtype. På sigt kan huden blive langt mere robust, fordi dens naturlige barriere ikke hele tiden nedbrydes. Og noget tyder på, at AiiA har ramt plet, når også Hudkræftklinikken anbefaler deres produkter.

Et uventet partnerskab

Men alt det ovenstående havde jeg kun en perifær fornemmelse af, inden jeg mødtes med Trine til en snak om AiiA Care. Først og fremmest havde jeg bidt mærke i, at produktserien var ret minimalistisk, og at den er både Svanemærket, Ecocert COSMOS Natural og AllergyCertified. Men mødet med Trine åbnede også op for en snak om hendes egen rejse mod AiiA Care – og om hendes egen skepsis. Efter et kræftforløb, der satte tanker i gang om, hvad vi påfører vores kroppe, blev hun kontaktet af Ole, som hun i dag driver AiiA Care sammen med. Ole havde nemlig givet Steen den udfordring, der pludseligt mundede ud i de to serummer: Han havde efterspurgt en primer, der var god for huden og kunne certificeres med de tre ønskede certificeringer – og pludseligt stod de altså med et produkt, der kunne meget mere end det. 

Trine synes imidlertid, at det lød lidt for godt til at være sandt, for hun havde tidligere investeret i både ansigtsbehandlinger om omfattende produktserier, for at pleje huden. Men hun takkede ja til at teste – blev overbevist – og dernæst partner i AiiA Care sammen med Ole. Og kort efter blev der for alvor sat gang i udviklings- og produktionsarbejdet på Steens gård, der er beliggende ikke så langt fra Svendborg. Foruden Day Care Serum og Night Care Serum, der er beregnet til den fine hud i ansigtet og décolletage, har AiiA Care efterfølgende også udviklet en Body Care Serumog har man meget tør hud, er der også en Day Care Serum, der er beregnet til det – trods min meget tørre hud, har jeg dog klaret mig upåklageligt med den almindelige Day Care Serum. Og det er altså lidt af en bedrift.

Tre gode beauty-certificeringer, der komplementerer hinanden:

Ligesom når vi ser efter andre produkter, kan certificeringerne på vores pleje- og skønhedsprodukter være en hjælp til at gennemskue deres aftryk på både miljøet og os selv. AiiA Care har fået sammensat en oplagt treenighed, hvis du spørger mig – for her er der både taget højde for din sundhed, miljøpåvirkningen og ingrediensernes oprindelse:

  • Svanemærket – er din garanti for, at produktet har gennemgået en miljøorienteret livscyklusanalyse, fra råmaterialer til affaldsstadie (hvor der også tages højde for emballagens sammensætning og genanvendelighed). For din egen sundhed om at gøre, er det en hjælp til at finde produkter, der er fri for hormonforstyrrende stoffer, parabener, de fleste allergener mm. Desuden er der også taget højde for, at produktet ikke indeholder mikroplast eller stoffer, der på anden vis vil kunne akkumulere i eller være til skade for miljøet. Der stilles dog ikke krav om økologi.
  • Ecocert COSMOS Natural – stiller krav til indholdsstoffernes oprindelse, herunder at 50% af ingredienserne skal stamme fra økologiske planter, mens 5% af det samlede produkt (der jo også indeholder vand) skal være økologisk. Desuden vægter Ecocert COSMOS Natural også, at det endelige produkt er biologisk nedbrydeligt. Ligesom Svanemærket, er der også her en række krav til emballeringen – herunder at emballagen skal være genanvendelig.
  • AllergyCertified – Det kan lyde som dobbeltkonfekt at være AllergyCertified, når Svanemærket tager højde for allergener – men Svanemærket forbyder faktisk ikke brugen af parfume i kosmetiske produkter til voksne. Samtidigt kan naturlige og økologiske indholdsstoffer og parfumer også fremprovokere kontaktallergi – og her graver AllergyCertified altså lige et kærkomment spadestik dybere ift. de to andre.

Vil du vide mere om AiiA Care’s certificeringer? Så har de udformet en meget overskuelig guide lige her. Det eneste, jeg kunne savne, ikke fra AiiA Care, men fra certificeringsordningerne, er et mere specifikt take på, hvordan de sikrer den sociale bæredygtighed. Hos AiiA Care kan du dog være forvisset om, at der er tjek på produktionen på Fyn, samt at de gør, hvad de kan, for at sikre en ansvarlig leverandørkæde.

Jeg har testet produkterne i halvanden måned nu, og jeg er, undskyld mit franske, helt på røven over, at de har haft så stor virkning. Min hud føles hverken tør, genereret eller blussende, som tidligere. Og ifølge Trine og Steen er det faktisk især efter 3 måneder at man for alvor kan se resultaterne, da alle tre hudlag skal have mulighed for at gennemløbe deres cyklus – så “the best is yet to come”.

Er der noget, du er nysgerrig på omkring AiiA Care?

Jeg kan desuden berette, at de har kvalificeret sig til Danish Beauty Award 2020 i kategorien ”Årets Nye Brand” – og jeg håber sådan, at det kan få de skønne produkter ud til endnu flere forhandlere og forbrugere!

Du kan læse meget mere om AiiA Cares filosofi, emballage, forskningen bag osv. på deres websiteog blog, samt følge dem på Instagram lige her.

+12

Tanja

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en forbrugeroplysningsplatform med tekstilfagligt og aktivistisk sigte, der har til hensigt at hjælpe kritiske og bevidste forbrugere med at navigere i tidens spørgsmål om bæredygtighed, ansvarlighed og forbrug. Bag Secondhand First sidder i øvrigt Tanja Gotthardsen, der også driver rådgivningsvirksomheden Continual.