3 podcasts, der styrker dit bullshit-filter

Date
feb, 13, 2020

Den seneste tid er jeg begyndt at samle lidt op på de podcasts og podcast-afsnit, som jeg synes bidrager med kritisk forbrugeroplysning. De spænder over flere forskellige emner, fra tøjforbrug og -produktion til den enormt kringlede snak om klimakompensation, der på mange måder kan ligne en moderne form for afladshandel. Fælles for de valgte podcasts og afsnit er dog, at de udmærker sig ved at gøre stoffet forståeligt, og jeg håber derfor, at de kan fungere som en lille værktøjskasse for dig, der læser med, efterhånden som de grønne reklameskilte vokser sig større og større. Du er også meget, meget velkommen til at dele dine favoritter i kommentarfeltet.

Jeg var selv langsom til at hoppe med på podcast-bølgen, men jeg tror efterhånden, at jeg lytter mere til podcasts og taleradio end til musik. E-bøger er dog stadig ikke rigtigt min ting. Måske du har det på samme måde? I dagens indlæg er alle tre bud danske, udgivet af etablerede medier og tilgængelige via Spotify; men jeg har mange flere i ærmet til et opfølgningsindlæg. Og så har jeg inkluderet en lille ekstra ting ting sidst.

3 podcasts til den kritiske forbruger anno 2020

“Klimapodcasten: Den grønne løsning”

Information har meldt sig på banen med “Den grønne løsning”, og hver mandag kan du lytte med, når Informations journalister sætter en af landets fremmeste grønne forskere i stævne. Jeg vil især gerne henvise til afsnittet “Hvis tøjbranchen skal være bæredygtige, skal den producere 20 gange mindre” fra d. 10. februar, hvor sejeste Else Skjold stiller skarpt på overproduktion, overforbrug, og de radikale ændringer, der skal til. Er du glad for at flyve, er der desuden gode nyheder i afsnittet fra d. 3. februar.

Klimatosset

Er Nina Bendixens skønne søndags-program på Radio4, der også udgives som podcast. Udsendelsen er i to dele af 55 minutter hver, og emnerne strækker sig fra klimapolitik og klimaflygtninge til byggeri, landbrug, transport, mode og … jeg kunne blive ved. Podcasten kommer vidt omkring i samspil med en lang række spændende gæster. Blandt de seneste udsendelser finder man for eksempel afsnittet “Modeugens nye grønne tiltag, tøj af madaffald, og er vi ved at være trætte af ordet bæredygtighed?” fra d. 2. februar, hvor en af mine søde kolleger giver sit besyv med.

“Klimasnyd: Sådan skabte dansk købmand en god forretning på vores dårlige samvittighed”

Denne anbefaling går mere på nogle konkrete afsnit, omend der er meget godt imellem. Politikens podcast-serie “Du lytter til Politiken” har nemlig bragt to ret fede afsnit om klimakompensation, hvoraf titelafsnittet her fra d. 6. januar er det første. Det akkompagneres af et afsnit fra d. 13. januar, der bærer den noget kryptiske titel “Kan kenyanske komfurer redde klimaet?”. Serien stiller spørgsmålstegn ved, hvad det betyder, når et tiltagende antal produkter markedsføres som CO2-neutrale, fordi virksomheden f.eks. har doneret til træplantning eller udviklingsprojekter (der i mange tilfælde aldrig finder sted).

Og så en lille ekstra ting

For en måneds tid siden faldt jeg over et afsnit af TED Talks Daily, der er et 10-15 minutters lyd-format (også tilgængeligt via Spotify), hvor emnet var klimamigration og medmenneskelighed. Det ramte noget i mig, da jeg, i min tid som assistent på et center for international konfliktløsning for 4-5 år siden, begyndte at gøre mig en del tanker om, hvordan man ville tage imod klimamigranter/-flygtninge. For vil de blive mødt med samme modstand som tidligere flygtningestrømme? Det var lige da smykkeloven og de druknede flygtningebørn peakede i medierne, og afsnittet her, der er med Colette Pichon Battle og hedder “Climate change will displace millions. Here’s how we prepare” taler direkte ind i de tanker, jeg har siddet med.

Har du en grøn favorit-podcast?

Og pssst… Hvis du gerne vil med til et live-foretagende, er jeg desuden moderator på en paneldebat for GoGreen Danmark d. 25. februar, hvor hovedspørgsmålet er “Hvornår ved du om et produkt er bæredygtigt?”. Du finder mere information om paneldebatten lige her.

+8

Tanja

2 Comments

 1. Svar

  Pernille

  13/02/2020

  Sustain Daily
  Derudover lytter jeg for tiden til Klimatosset, Wardrobe Crisis, Practically Zero Waste, Grøn Snak og Planteriget.

  0
  • Svar

   Tanja

   17/02/2020

   Tusind tak for at dele, Pernille! Vi har mange fælles favoritter, kan jeg se 🙂 Og der var endda også et par stykker, jeg lige skal have tjekket ud. Tak for tip!

   0

Leave a comment

Related Posts

OM

Secondhand First er en forbrugeroplysningsplatform med tekstilfagligt og aktivistisk sigte, der har til hensigt at hjælpe kritiske og bevidste forbrugere med at navigere i tidens spørgsmål om bæredygtighed, ansvarlighed og forbrug. Bag Secondhand First sidder i øvrigt Tanja Gotthardsen, der også driver rådgivningsvirksomheden Continual.