DET KØBTE JEG FRA NYT I 2018

Allerede i foråret vidste jeg, at jeg ville prøve at samle op på mine nyindkøb ved årsskiftet. Oprindeligt var tanken, at det bare var til min egen refleksion, men efterhånden som året skred frem, kunne jeg mærke, at der var basis for en lidt mere udførlig gennemgang, som jeg gerne ville dele. For indlægget her et et forsøg på en nuancering, som jeg tror bliver endda mere nødvendig, efterhånden som genbrug vinder popularitet.

Mistforstå mig ikke – jeg elsker, at genbrug vinder indpas og bliver en del af flere og flere menneskers forbrugsvaner og mindset. Det er fantastisk! Det er der, vi skal hen. Men når jeg ser hashtags som “nyt-er-yt”, så bliver det hele meget sort/hvidt – også selvom det ikke er ment sådan. Og for nogle, der følger med, kan det måske blive et “enten eller” at efterstræbe, og det tror jeg ikke er bæredygtigt. Hverken personligt eller samfundsmæssigt. Man skulle nødigt piske sig selv over et nyindkøb. Måske overskuddet ikke var til at gå på genbrugsjagt, måske man fandt noget, man kunne mærke, man havde lyst til at bruge om og om igen etc. Det er der ingen skam i. I virkeligheden er omtanken jo det vigtigste. Et overforbrug af genbrug (der blot hober sig op i klædeskabet, og aldrig bliver brugt), er jo heller ikke videre bæredygtigt.

Som jeg også skrev om her, er vores forbrug desuden en stemme på den verden, vi gerne vil se. En stemme på de industrier, vi gerne vil se flere af. Og personligt ser jeg gerne, at flere bæredygtige brands finder solidt fodfæste. Derfor er det også her, jeg hovedsageligt prøver at placere mine penge, når genbrugsmulighederne eller overskuddet kommer til kort. Og det er egentligt den fleksibilitet, jeg prøver at understrege med formuleringen secondhand first.

.

.

Nuvel, videre til årets nyindkøb. I 2018 købte jeg i alt fire nye ting til garderoben. Det er ikke meget, men genbrugsmulighederne var simpelthen så mange – antallet af og udvalget på sæsonens loppemarkeder var i sig selv overvældende. Tæller vi undertøjs-indkøb med, kommer vi op på 12 ting – jeg har nemlig købt Organic Basics’ fantastiske invisible-sager i genanvendt nylon. Men så er vi vist også kommet omkring det hele 🙂

Mine nyindkøb blev alle foretaget i sommeren, da jeg slet ikke var gearet til det varme vejr! Og da jeg begyndte at lede efter sommertøj på diverse brugtvare-apps, skal jeg lige love for, at andre havde været hurtigere end mig – der var, eksempelvis, ikke mange shorts at finde. Således endte jeg med at købe to t-shirts og et par culottes fra Filippa K og et par short fra Day, Birger et Mikkelsen. Filippa K er igang med en imponerende grøn omstilling (t-shirts’ne er f.eks. i tencel), mens Day, Birger et Mikkelsen, der, indrømmet, ikke har en synderligt grøn profil, i det mindste tilbyder god kvalitet og skrædder-reperation (fremfor at kassere defekte varer, som flere brands ellers gør). At finde shorts var min allerstørste udfordring, og til sidst så jeg mig slået af varmen og det ringe opbud af fysiske butikker med bæredygtige brands. Men når det er sagt, så er det også et par urimeligt behagelige shorts, som jeg glæder mig til at iføre mig igen.

Der er hovedsageligt tale om tidløse og lidt dyrere basisindkøb. Der er ikke mange farver i mit råhvide/navy/sorte-setup. Til gengæld har jeg vægtet at købe kvaliteter, der kan holde i mange år, og alt pånær shorts’ne bruger jeg året rundt. Og overvej lige, hvor fint det er, at der på Filippa Ks vaskeanvisninger står “Our clothes are made to last. If no longer in use, please pass this item on to someone else, or return it to a Filippa K store for reselling or recycling”. Det er jeg helt vild med!

.

.

Det skal siges, at jeg har fuld respekt for dem, der forsøger sig med købestop mm. Det kan være en fed udfordring. Men jeg vil nødigt, at bloggen bliver udtryk for en slags “absolut sandhed” om, at genbrug er godt / nyt er dårligt. Den holder altså ikke i min bog.

Jeg overvejer at lave en opsamling på boligen også, og så har jeg også et indlæg om forskellige genbrugs-typer (for nogle er faktisk mindre bæredygtige end andre) på trapperne.

Men jeg er nysgerrig – Hvad tænker du om mit forsøg på en nuancering? Er det helt ved siden af? Er du selv mere til “enten eller”?

8 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *